Η ακτινογραφία του τουρίστα που επισκέπτεται τα Χανιά - Τα αποτελέσματα έρευνας για τον τουρισμό

Μια πλήρη ακτινογραφία του τουρίστα που επισκέπτεται τα Χανιά, η οποία θα αποτελέσει "εργαλείο" στα "χέρια" φορέων, για τον σχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής με στόχο να αναπτυχθεί το τουριστικό ρεύμα προς το νομό Χανίων, περιγράφεται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και την Ένωση Ξενοδόχων Χανίων, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε εκδήλωση στα Χανιά.

Σύμφωνα με την έρευνα (δείτε ΕΔΩ), η Δυτική Κρήτη είναι ένας οικογενειακός προορισμός, με τουρίστες που την έχουν επισκεφτεί ξανά, που αποζητούν τοπικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, το κρασί αλλά και αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά - η ζήτηση των οποίων παρουσιάζει σημαντική αύξηση - ενώ όλο και περισσότεροι επιλέγουν καταλύματα AirBnb για την διαμονή τους. Επιπλέον, ενώ τα Χανιά παραδοσιακά, αποτελούσαν προορισμό που επέλεγαν κυρίως Σκανδιναβοί, σε ποσοστό 75%,  φαίνεται οτι υπάρχει αύξηση στους μη Σκανδιναβούς επισκέπτες, κυρίως από τις Ανατολικές χώρες. 

Όσον αφορά τους προορισμούς που επιλέγουν, το Ελαφονήσι αναδεικνύεται ως ο νούμερο 1 προορισμός, ενώ εντύπωση προκαλεί οτι επαναλαμβανόμενοι αλλά και τουρίστες που για πρώτη φορά έρχονται την Κρήτη, επιλέγουν να επισκεφτούν Μοναστήρια και Εκκλησίες, κάτι που αποδεικνύει τις δυνατότητες που υπαρχουν για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.


(από αριστέρα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ν.Χανίων Μ.Γιαννούλης, ο  Δ/ντής του Μ.Α.Ι.Χ.  Γ. Μπαουράκης και ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστας Ζοπουνίδης)

Γ.Μπαουράκης: Μεγάλη αύξηση τουριστών από Ανατολικές χώρες

Ο Δ/ντής του Μ.Α.Ι.Χ.  Γ. Μπαουράκης, σε δήλωση του, στο περιθώριο της εκδήλωσης, σημείωσε πως η  "έρευνα έδειξε οτι ένας σημαντικός θετικός παράγοντας για τον ξένο επισκέπτη στη Δυτική Κρήτη, είναι η ασφάλεια που αισθάνεται, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό, είναι οικογενειακός τουρισμός", ενώ σημαντικό στοιχείο αποτελεί η διαφοροποίηση, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, των χωρών προέλευσης των τουριστών.

"Είχαμε μια πολύ μεγάλη αύξηση από τις Ανατολικές χώρες. Έχουμε φτάσει σε μια "ισοφάριση", μεταξύ Σκανδιναβών και μη Σκανδιναβών τουριστών, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν 75% Σκανδιναβοί και 25% μη Σκανδιναβοί. Επίσης, υπάρχει μια μεγάλη ζήτηση για τοπικά προϊόντα. Αυτό που έχουμε καταφέρει είναι να έχουμε μια πλήρη ακτινογραφία για το τι επιθυμεί πχ ο Σκανδιναβός τουρίστας, όταν έρθει στην Κρήτη και τι προτιμάει στη χώρα, του. Αντίστοιχα για τον Ευρωπαίο, τον ανατολικό, τον Καναδό, τον Αυστραλό, τον Αμερικάνο τουρίστα. Είναι μια ακτινογραφία, όσον αφορά τα τοπικά προϊόντα, τα οποία έχουν ζήτηση και μας βοηθάν, έναν "μπούσουλα" για τις εξαγωγές μας.

Η "ναυαρχίδα" στις προτιμήσεις των τουριστών, όσον αφορά τα τοπικά προϊόντα, ειναι το ελαιόλαδο, επεσήμανε ο κ. Μπαουράκης, προσθέτοντας, οτι υπάρχει επίσης μεγάλη ζήτηση για τον τοπικό οίνο, τα τυροκομικά και τελευταία βλέπουμε μια αναβάθμιση στα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά".

Μ.Γιαννούλης: Θα αποκατασταθούν οι ζημιές από την κακοκαιρία μέχρι την έναρξη της τουριστικής σεζόν

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ν.Χανίων, Μανώλης Γιαννούλης, επεσήμανε οτι το μεγαλύτερο "αγκάθι" για το τουριστικό προϊόν των Χανίων είναι η έλλειψη σε δημόσιες υποδομές προσθέτοντας οτι "αν οι δημοσιες υποδομές ακολουθήσουν τις δημόσιες, πραγματικά μπορούμε να αισιοδοξούμε για το μέλλον".  Ο κ. Γιαννούλης,  φάνηκε αισιόδοξος οτι μέχρι την έναρξη της τουριστικής σεζόν, θα έχουν αποκατασταθεί τα περισσότερα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία, ιδιαίτερα σε εκείνα τα σημεία που βρίσκονται σε σε μεγάλους άξονες που οδηγούν σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος

Αναφορικά με τα ευρήματα της έρευνας που αφορούν το AirBnb, ο κ. Γιαννούλης, ερωτηθείς σχετικά επεσήμανε οτι 

"τo Airbnb είναι μια πραγματικότητα. Δεν υπάρχει περίπτωση, από τη στιγμή που το ζητάει η αγορά, εμείς να είμαστε αντίθετοι. Απλά, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί, και έχει γίνει ήδη μια θεσμοθέτηση του φαινομένου AirBnb και θα έλεγα οτι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να ελεγχθούν στο μέλλον είναι η υγιεινή, η ασφάλεια των επισκεπτών και φυσικά το φορολογικό καθεστώς, ώστε να μην υπάρχει αυτή η ανισότητα μεταξύ τουριστικών - ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και μονάδων - διαμερισμάτων AirBnb".

Στ.Αρναουτάκης: Ο Υπ.Υποδομών σύντομα θα ανακοινώσει σημαντικά θέματα για τις ζημιές στην ΠΕ Χανίων.

Με δεδομένο οτι η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου και η απουσία σήμανσης αποτελεί ένα από τα πρώτα αρνητικά στοιχεία που υποδεικνύουν οι τουρίστες, από την ταξιδιωτική εμπειρία τους στην Κρήτη, ο περιφερειάρχης Κρήτης ερωτηθείς για το αν θα έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία, σημείωσε οτι οι μελέτες για το Σταλό και τη γέφυρα του Πλατανιά είναι έτοιμες και σχεδόν έτοιμες, ενώ πρόσθεσε - χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες - οτι ο Υπουργός Υποδομών, σύντομα θα επισκεφθεί την Κρήτη και θα κάνει σημαντικές ανακοινώσεις για το έργο του ΒΟΑΚ αλλά και τις ζημιές στην ΠΕ Χανίων.

"Από το Ηράκλειο, αν εξαιρέσουμε τα Μεγάλα Χωράφια, έχει γίνει ο καθαρισμός που χρειάζεται. Επίσης, είναι έτοιμη η μελέτη για το Σταλό - Γαλατά, για να δημοπρατηθεί από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης. Το Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμη η μελέτη για τη γέφυρα του Πλατανιά, ούτως ώστε, άμεσα να ξεκινήσει το έργο με τον ανάδοχο και το συντομότερο χρονικό διάστημα να είμαστε έτοιμοι.... Ο κ. Σπίρτζης θα είναι εδώ σύντομα και αναμένεται να ανακοινώσει σημαντικά θέματα για τον ΒΟΑΚ αλλά και για τις ζημιές στην ΠΕ Χανίων", σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Βασικά στοιχεία της έρευνας

Η έρευνα και ανάλυση συντονίστηκε από το τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του ΜΑΙΧ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και την Ένωση Ξενοδόχων Χανίων

Υπεύθυνοι / Συντελεστές της έρευνας:

Δρ. Γ. Μπαουράκης, Δ/ντής Μ.Α.Ι.Χ.
Καθ. Κ. Ζοπουνίδης, Ακαδημαϊκός, Δ/ντής Εργ. Συστημάτων
Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης
Π. Δράκος, ΕΔΙΠ, Τμ. Οικονομικών Επιστημών, Παν/μιο Κρήτης
Γ. Αγγελάκης, Ερευνητής, Τμ. Οικονομίας και Διοίκησης, Μ.Α.Ι.Χ

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με χρήση ερωτηματολογίων και προσωπικών συνεντεύξεων

• Τόπος Διεξαγωγής: Αεροδρόμιο Χανίων
• Μήνες Διεξαγωγής Ερωτηματολογίων και
συνεντεύξεων: Μάιος – Οκτώβριος 2018
• Ομάδα- Στόχος: Επιβάτες τακτικών charter flights και Low Cost
• 4100 ερωτηματολόγια και προσωπικές συνεντεύξεις
• 20 διαφορετικές χώρες προέλευσης επιβατών
• Ερωτηματολόγιο μεταφρασμένο σε 7 γλώσσες
• Συμμετοχή 15 μεταπτυχιακών ερευνητών από χώρες Ε.Ε για τις ανάγκες της έρευνας

Κύριοι Αερολιμένες με την μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή αφίξεων αλλοδαπών τουριστών (2018)

Ποσοστό αφίξεων αλλοδαπών τουριστών στο Αεροδρόμιο Χανίων για το 2018

Ποσοστό αφίξεων αλλοδαπών τουριστών στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου για το 2018

 

Τύπος τουριστικού καταλύματος

 

Δυσαρέσκεια από υπηρεσίες

Κατανομή επισκέψεων ανά περιοχή

Προτίμηση προϊόντων (αγορά)

 

 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook