Επιστολή – κόλαφος σε όλους όσοι πετούν ο ένας στον άλλον την αρμοδιότητα για την κατολίσθηση στον Κάτω Σταλό σαν «καυτή πατάτα»

Με το θέμα των συνεχών κατολισθήσεων στην οδό Μαλινδρέτου στον Κάτω Σταλό του Δήμου Χανίων και των κινδύνων που υπάρχουν για τα παρακείμενα κτίρια ασχολήθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη μετά από σχετική αναφορά κατοίκου της περιοχής.

Σε επιστολή του προς τον ΓΓ. Του Υπ. Υποδομών, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, την Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και τον Δήμαρχο Χανίων, καταγράφει τις διαπιστώσεις  της έρευνας, στις οποίες  επισημαίνονται και τα εξής:

«Στο σημείο των κατολισθήσεων υπάρχει ένα τοιχίο αντιστήριξης το οποίο αδυνατεί να συγκρατήσει τα πρανή και έχει υποστεί φθορές από τις συνεχιζόμενες κατολισθήσεις. Το πρόβλημα της αντιστήριξης από ότι φαίνεται οφείλεται σε “αστοχίες” από την φάση μελέτης και κατασκευής.

Όπως προκύπτει από την Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης του ΤΕΕ Δυτ. Κρήτης (1999) το τοιχίο κατασκευάστηκε το 1996 υπό την εποπτεία της τέως ΔΕΚΕ της Περιφέρειας Κρήτης (νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης).

Επίσης στο πόρισμα αυτής αναφέρεται ότι “σκοπός της κατασκευής του τοιχίου είναι η αντιστήριξη των γαιών κατά την φάση διάνοιξης του δρόμου και όχι η στήριξη του εδάφους για κατασκευή κάποιοι τεχνικού έργου” ενώ επίσης αναφέρεται ότι “κατασκευάστηκε χωρίς την ύπαρξη σχετικής μελέτης με βάση ανάλογες κατασκευές από την ανάδοχο εταιρεία”."

Όπως επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη το πρόβλημα είχε διαπιστωθεί από το 2002 επί του τότε Δήμου Νέας Κυδωνίας, χωρίς όμως να ασχοληθεί κάποια εμπλεκόμενη υπηρεσία.

Και το αποκορύφωμα είναι πως στο έγγραφο καταγράφεται και το γεγονός πως μετά τις τελευταίες κατολισθήσεις το θέμα της αρμοδιότητας έχει γίνει “μπαλάκι” από τον έναν φορέα στον άλλον.

«Μετά τις τελευταίες οχλήσεις πολίτη (εντός του 2019) προς τους οικείους ΟΤΑ Α & Β βαθμού και τα εποπτεύοντα/ συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών, έχουν γνωστοποιηθεί τα εξής:

•Το τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών παραπέμπει το θέμα στους οικείους ΟΤΑ λόγω αρμοδιοτήτων τους

•Η Δ/νση Τεχνικών έργων της Περιφέρειας Κρήτης δηλώνει αναρμοδιότητα βάσει απόφασης του Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης (νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση) και ειδικότερα λόγω χαρακτηρισμού της οδού ως κοινοτικής/ δημοτικής

•Ο Δήμαρχος Χανίων ισχυρίζεται με έγγραφό του ότι εφόσον η οδός Μαλινδρέτου κατασκευάστηκε ως συνοδό έργο του ΒΟΑΚ και με δεδομένο ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών έχουν επιληφθεί για αντίστοιχα κατολισθητικά φαινόμενα στον ΒΟΑΚ αναλόγως θα πρέπει να επιληφθούν για το πρόβλημα.»

Κλείνοντας ο Συνήγορος του Πολίτη καλεί τους παραλήπτες του εγγράφου να συνεργαστούν έτσι ώστε να δοθεί λύση καθώς τίθενται θέματα ασφάλειας περίοικων και χρηστών της οδού καθώς και στατικής επικινδυνότητας των κτιρίων και τους καλεί το συντομότερο δυνατό να τον ενημερώσουν για τις απόψεις και τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook