Δεκάδες είναι οι σοροί ορειβατών που εντοπίζονται όλο και συχνότερα στο Έβερεστ από το λιώσιμο των πάγων, το οποίο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

«Έβερεστ: Το λιώσιμο των πάγων εκθέτει τα νεκρά σώματα» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του BBC, το οποίο αναφέρει πως περισσότεροι από 300 ορειβάτες υπολογίζεται πως έχουν πεθάνει στην προσπάθειά τους να ανέβουν στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Τα 2/3 των σορών δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη, καθώς παραμένουν θαμμένα κάτω από το χιόνι και τον πάγο.

«Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι πάγοι λιώνουν γρήγορα και τα νεκρά σώματα που παρέμεναν θαμμένα όλα αυτά τα χρόνια έρχονται τώρα στην επιφάνεια, δήλωσε ο Ang Tshering Sherpa, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβατών του Νεπάλ.

Την ίδια ώρα, κρατικός υπάλληλος που εργάζεται στο όρος τονίζει στο BBC ότι ο ίδιος έχει ανασύρει από τα χιόνια τουλάχιστον δέκα νεκρούς. Πολύ συχνά εντοπίζονται χέρια, πόδια και άλλα άκρα, κοντά στο καμπ του Έβερεστ.

Σοροί ως «σημαδούρες»

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, τα περισσότερα πτώματα που έχουν εντοπιστεί ως τώρα αφορούν πρόσφατα περιστατικά. Μερικά από αυτά, κυρίως στα μεγάλα υψόμετρα, χρησιμοποιούνται ακόμη και ως «σημαδούρες» από τους ορειβάτες.

Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι από πράσινες μπότες, οι οποίες ανήκουν σε ορειβάτη που πέθανε, χρησιμεύουν ως «σημαδούρα» στη διαδρομή αναρρίχησης.

Η ανάκτηση και η μεταφορά των σωμάτων από τους καταυλισμούς που βρίσκονται σε πολύ υψηλά σημεία μπορεί να είναι δαπανηρή και εξαιρετικά δύσκολη. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι κοστίζει από 40.000 έως 80.000 δολάρια.

«Μία από τις πιο δύσκολες ανακτήσεις ήταν από ύψος 8.700 μέτρων, κοντά στην κορυφή» αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της Ορειβατικής Ένωσης του Νεπάλ στο BBC, εξηγώντας πως «το σώμα ήταν εντελώς παγωμένο και ζύγιζε 150 κιλά. Έπρεπε να ανακτηθεί από μια δύσκολη θέση σε αυτό το υψόμετρο».

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οποιαδήποτε απόφαση για ένα νεκρό σώμα είναι πολύ προσωπικό ζήτημα. «Οι περισσότεροι ορειβάτες επιθυμούν να μείνουν στα βουνά αν πεθάνουν» δηλώνει ο ορειβάτης Alan Arnette.

Οι παγετώνες λιώνουν γρήγορα

Σύμφωνα με μελέτες, οι παγετώνες στην περιοχή του Έβερεστ λιώνουν με γρήγορους ρυθμούς και μειώνονται επικίνδυνα.

Ειδικότερα, έρευνα του 2015 αποκάλυψε πως οι λίμνες στον παγετώνα Κούμπου, όπου οι αναρριχητές πρέπει να διασχίζουν για να φτάσουν στην κορυφή, μεγαλώνουν και ενώνονται λόγω της επιταχυνόμενης τήξης.

Μια άλλη ομάδα ερευνητών από τη Βρετανία, το 2018 διέσχισε τον παγετώνα Κούμπου και βρήκε τον πάγο να είναι πιο ζεστός από το αναμενόμενο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook