Με ένα πλούσιο πρόγραμμα συνεχίστηκαν το Σάββατο 16 Μαρτίου  και την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019  οι εκπαιδευτικές δράσεις των CineΓραφημάτων, τα οποία αποτελούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Το απόγευμα του Σαββάτου, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων οργανώθηκε βιωματική δράση  – πρόταση του Φεστιβάλ λειτουργίας Κινηματογραφικής Λέσχης με την συμμετοχή όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας  (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς). Σαράντα περίπου άτομα απόλαυσαν την ταινία: Τραγούδα/Sing/Mindenki του Kristof Deak. Στην συνέχεια με την παρότρυνση των εμψυχωτών ανέπτυξαν μία προσωπική σχέση με την ταινία και τον δημιουργό της, συζήτησαν τα συναισθήματα που γεννήθηκαν με το κοίταγμα της ταινίας, θυμήθηκαν και περιέγραψαν ανάλογες εμπειρίες, ανακάλυψαν τα εκφραστικά μέσα και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης. Στη συνέχεια έπαιξαν, γονείς και παιδιά μαζί, κινηματογραφικά παιχνίδια με ερεθίσματα σκηνές της ταινίας. Με τον τρόπο αυτό συνέδεσαν τη θέαση ενός οπτικοακουστικού προϊόντος με την απόλαυση του παιχνιδιού.

Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε η 4η συνάντηση μηνιαία συνάντηση στο Επιμορφωτικό Εργαστήρι για εκπαιδευτικούς: Πώς δημιουργούμε ντοκιμαντέρ με τα παιδιά; Προβλήθηκε και συζητήθηκε το ντοκιμαντέρ Kayayo/Τα Υποζύγια της Mari Bakke Riise. Με αφορμή την ταινία σχεδιάστηκαν από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, δραστηριότητες για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου. Στη συνέχεια, με εργαστηριακό τρόπο, απαντήθηκαν τα ερωτήματα: Πώς επιλέγουμε το θέμα, πώς ερευνούμε και συλλέγουμε υλικό μαζί με τα παιδιά πριν ξεκινήσουμε τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ;

Οι δυο ταινίες που χρησιμοποιήθηκαν στα εργαστήρια παραχωρήθηκαν από το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ και το Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Τα cineγραφήματα αποτελούν ένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και σχεδιάστηκαν με στόχο να καλύψουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση οπτικοακουστικού και κινηματογραφικού γραμματισμού. Απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Χανίων, με στόχους:

  • την καλλιέργεια της Κινηματογραφικής Παιδείας στο σχολείο τους
  • τη γνώση και προσέγγιση των εργαλείων-µέσων, της τεχνολογίας του κινηματογράφου και των προεκτάσεών της
  • τη γνωριμία με τις μεθόδους και τις τεχνικές ,µε τις οποίες παράγεται το κινηματογραφικό προϊόν
  • την ανάπτυξη κριτικής στάσης (μελέτη-έρευνα) απέναντι στα κινηματογραφικά προϊόντα (εκφραστικές συµβάσεις και οπτικά μέσα)
  • τη χρήση των οπτικοακουστικών εργαλείων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων  προσωπικής  έκφρασης (παραγωγή οπτικοακουστικών προϊόντων), ανάπτυξη, οργάνωση και δημιουργία οπτικοακουστικών  παρουσιάσεων στο σχολείο τους
  • τις  διεπιστημονικές  προσεγγίσεις µε άλλα επιστημονικά πεδία, όπως η φωτογραφία, η εικαστική εικόνα, η µουσική, η κίνηση, η λογοτεχνία, η δημιουργική γραφή

Τα cineΓραφήματα μαζί με τα cineΜαθήματα και το Αληθινές Ιστορίες / Crete Education Documentary Project  (CR.E.DOC) καθώς και το Κρήτη Προφορική Ιστορία αποτελούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

  • Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF) και οι εκπαιδευτικές του δράσεις τελούν υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων  και Πολιτισμού και Αθλητισμού, υποστηρίζονται από την Βουλή των Ελλήνων, σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και αποτελούν συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, των Δήμων Χανίων και Πλατανιά και έχουν την συνέργεια των σημαντικότερων φορέων του κινηματογράφου, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.
  • Οι δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων  Φ13.1/ 126527 /Δ2 /25.07.2018  βάση της  θετικής εισήγησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) με το με αρ. πρωτ. 28/14-06-2018. Πεδίο εφαρμογής οι σχολικές μονάδες όλης της Κρήτης.

Χορηγός Επικοινωνίας στις δράσεις, είναι το Flashnews.gr.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook