Τελείως διαφορετική εικόνα περιγράφει ο δήμαρχος Πλατανιά για την κατάσταση στα Σκορδαλού μετά την τελευταία κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή, σε σχέση με την καταγγελία κατοίκου

Παρά το ισχυρό “χτύπημα” που δέχθηκε ο δήμος Πλατανιά από την κακοκαιρία που ισοπέδωσε υποδομές, ο δήμαρχος Πλατανιά διευκρινίζει ρητά ότι στον οικισμό Σκορδαλού έχει αποκατασταθεί (από τα τέλη Φεβρουαρίου) η ηλεκτροδότηση ενώ κανονικά γίνεται και η υδροδότηση της περιοχής. Γίνεται δε, μιας τεράστια, δαπανηρή και χρονοβόρα προσπάθεια διάνοιξης δρόμου με τη “δημιουργία” ουσιαστικά νέας πρόσβασης, κόβοντας τα υπάρχοντα πρανή προκειμένου ο οικισμός να συνδεθεί και με τον επαρχιακό δρόμο, την ίδια ώρα που υπάρχει επικοινωνία μέσω αγροτικού δικτύου.

Τα παραπάνω επισημαίνει με κατηγορηματικό τρόπο ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, απαντώντας στην επιστολή καταγγελία κατοίκου των Σκορδαλού που είχε περιγράψει σειρά προβλημάτων.

Η πραγματικότητα σύμφωνα με τον δήμαρχο Πλατανιά είναι διαφορετική από αυτή που παρουσιάζεται στην καταγγελία και απαντά σε ένα προς ένα τα σημεία που έθιξε ο κάτοικος.

Αναλυτικά όπως αναφέρει ο κ. Μαλανδράκης για το θέμα της ηλεκτροδότησης αλλά και της ύδρευσης:

«Σε επικοινωνία που είχαμε επανειλημμένως κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας για την αποκατάσταση των δικτύων ηλεκτρισμού,  η ΔΕΔΔΗΕ μας ενημέρωσε ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου, έχει επανέλθει το ηλεκτρικό ρεύμα και στην περιοχή των Σκορδαλού. Ζητήσαμε να μάθουμε αν υπάρχει μεμονωμένη περίπτωση οικείας που ενδεχομένως δεν έχει ρεύμα, μετά και το δημοσίευμα και μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά έστω και για ένα σπίτι που να μην έχει ρεύμα στην περιοχή. 

Σε ό,τι αφορά στην ύδρευση, στα Σκορδαλού καταστράφηκε πλήρως και ολοσχερώς η γεώτρηση, η δεξαμενή και μεγάλο μέρος του δικτύου. Παρόλα αυτά, μαζί με τα άλλα προβλήματα που είχαμε στο σύνολο σχεδόν του δήμου, από την παραλιακή ζώνη μέχρι τα ορεινά, από το Σάββατο 9 Μαρτίου, έγινε με by pass από άλλο σημείο, η υδροδότηση της περιοχής. Μετά από αυτή την προσπάθεια υδροδότησης, ξαναπαρουσιάστηκε πρόβλημα με εκ νέου σπάσιμο αγωγού, επενέβη ξανά η υπηρεσία και αποκατέστησε την υδροδότηση για μια ακόμα φορά, δίνοντας νερό από άλλη περιοχή. Δεν έχουμε αναφορά στη ΔΕΥΑΒΑ για ύπαρξη έστω μεμονωμένου περιστατικού και οικίας που να μην έχει νερό».

Για το θέμα της οδοποιίας ο κ. Μαλανδράκης διευκρινίζει ότι υπάρχει ένα τελείως κατεστραμμένο οδικό δίκτυο και γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια δημιουργίας νέου δρόμου προκειμένου να αποκατασταθεί η σύνδεση των Σκορδαλού με το επαρχιακό δίκτυο. Την ίδια ώρα υπάρχει επικοινωνία μέσω αγροτικού οδικού δικτύου. 

Όπως τονίζει ο κ. Μαλανδράκης: 

«Σε ό,τι αφορά στην οδοποιία, με δεδομένο ότι ο δρόμος που συνέδεε το επαρχιακό δίκτυο προς Λάκκους με τον οικισμό των Σκορδαλού, κατακρημνίσθηκε σχεδόν στο σύνολό του σε βάθος δεκάδων ή και εκατοντάδων μέτρων, τις προηγούμενες εβδομάδες με τη χρηση πολλών βαρέως τύπου μηχανημάτων και τη δουλειά εργολάβων έγινε διάνοιξη προκειμένου να επικοινωνήσουν τα Σκορδαλού με την περιοχή των Λάκκων και να συνδεθεί επίσης και ένας αγροτικός δρόμος των Καράνου με τα Σκορδαλού. Μιλάμε για αγροτική οδοποιία και προφανώς σε αυτήν κινούνται αυτοκίνητα τύπου 4×4, με τη δυνατότητα να παρέμβει κάποιος σε περίπτωση ανάγκης. Αυτή την ώρα, στα σημεία που ο δρόμος έχει “εξαφανιστεί” τελείως, με μηχανήματα βαρέως τύπου και χρησιμοποιώντας εργολάβους με υψηλά κόστη –  αδιαφορώντας αν μιλάμε για έναν οικισμό με ολιγάριθμους κατοίκους – προσπαθούμε να “φτιάξουμε” δίοδο, κόβοντας το υπάρχον πρανές και να δημιουργήσουν δρόμο προς τη μεριά του βουνού. Αυτό το έργο είναι πολύ δύσκολο, χρονοβόρο και δαπανηρό, δεδομένου ότι πρέπει να γίνουν ειδικές τεχνικές παρεμβάσεις με αναχώματα και πατάρια, ώστε να μην υποχωρήσει ξανά και κινδυνεύσει όποιος περνά από εκεί. Το επιχειρούμε και σήμερα χωρίς να σκεφτόμαστε τη δυσκολία και τη δαπάνη, κάνοντας διάνοιξη για να αποκαταστήσουμε ξανά τη σύνδεση του επαρχιακού δρόμου με τα Σκορδαλού».

Συγχρόνως, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του δήμου Πλατανιά, κ. Σημανδηράκης έχει αναλάβει το κομμάτι της αλληλεγγύης και της συνεργασίας με εθελοντικές οργανώσεις, ώστε όπου υπάρχουν περιπτώσεις ανάγκης να γίνονται διανομές προϊόντων ακόμα και για το ζωικό κεφάλαιο (ζωοτροφές), προκειμένου να ανακουφιστούν οι δημότες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook