Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος για το ενεργειακό ζήτημα της Κρήτης και πώς μπορεί το νησί να καλύψει τις ανάγκες του από τις ΑΠΕ

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Μέχρι σήμερα, σε μη τουριστική περίοδο η μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ισχύος στην Κρήτη δεν ξεπερνάει τα 600 MW, ενώ στις περιόδους τουριστικής αιχμής φθάνει τα 800 MW. Έστω, λοιπόν, ότι αυξανόμενη η κατανάλωση λόγω νέων αναγκών μπορεί να φτάσει τα 1.000 MW. Αυτή τη στιγμή οι ανάγκες αυτές καλύπτονται από τα θερμικά εργοστάσια και τις ΑΠΕ που είναι εγκατεστημένα στο νησί. Στο προσεχές μέλλον, όμως, τα ενεργειακά δεδομένα για το νησί μας αλλάζουν ριζικά με τη, μικρή και μεγάλη, καλωδιακή σύνδεση της Κρήτης, που θα μπορεί να την τροφοδοτεί με 800 MW επιπλέον.

Σύμφωνα και με μελέτες του εργαστηρίου βιώσιμων και ανανεώσιμων ενεργειακών συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού μας δίνουν τη δυνατότητα να εγκατασταθούν ΑΠΕ (αιολικές και φωτοβολταϊκές) δυναμικής πολλές φορές παραπάνω από τις ανάγκες που έχει ή που μπορεί να φτάσει η Κρήτη. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι όλος ο χώρος που περιγράφουν οι μελέτες χρειάζεται ή πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεδομένου ότι και οι μελέτες αναφέρονται σε ζώνες αποκλεισμού, με αυστηρά κριτήρια περιβαλλοντικά, αρχαιολογικά κ.λπ., όπου δεν θα πρέπει να επιτραπεί η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων. Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, εναλλακτική λύση στα, ούτως ή άλλως, ανεπιθύμητα θερμικά εργοστάσια υπάρχει. Με πράσινη, καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια που δεν ρυπαίνει και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με γνώμονα την αυτάρκεια.

Κατά συνέπεια, η λογική της κολοκυθιάς, που μας διαιρεί και δημιουργεί αντιπαραθέσεις μεταξύ μας, για το αν ένα θερμικό εργοστάσιο θα εγκατασταθεί στο Καστέλι, στην Αγιά, στο Ακρωτήρι ή στο Πλατάνι είναι χωρίς νόημα. Γιατί απλά όχι μόνο δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί νέο θερμικό εργοστάσιο αλλά και τα ήδη υπάρχοντα σταδιακά μπορούν και πρέπει να αδρανοποιηθούν. Η Κρήτη χρειάζεται να αξιοποιήσει τον αέρα και τον ήλιο που διαθέτει ώστε να είναι ενεργειακά αυτάρκης και αυτόνομη, με σεβασμό στο περιβάλλον, τον πολιτισμό και τη βιοποικιλότητα.

Αυτή η στρατηγική χρειάζεται να εφαρμοστεί και να μη μείνει στα συρτάρια ενός πνευματικού ιδρύματος. Στο οποίο πολλοί σπεύδουν να κάνουν επισκέψεις και να φωτογραφηθούν, αλλά το σημαντικό είναι ενωμένοι να διεκδικήσουμε να αξιοποιηθούν και να υλοποιηθούν οι προτάσεις του για την αντιμετώπιση των ενεργειακών και άλλων σημαντικών θεμάτων του Δήμου μας. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook