Με ορμητήριο τον Κατηχητικό Λόγο του Ιερού Χρυσοστόμου «Η τράπεζα γέμει, τρυφήσατε πάντες…», η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) διοργάνωσε Επιστημονική Γαστρονομική Ημερίδα, την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019, με θέμα: «Διατροφή και Νηστεία», με κεντρικούς ομιλητές τον Μοναχό Επιφάνιο Μυλοποταμινό (Άγιο Όρος) και την πρεσβυτέρα Γεωργία Κοφινά, Συγγραφέα και Καθηγήτρια.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, καλωσόρισε τους ομιλητές και τους παρευρισκομένους, οι οποίοι, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «ασχολούνται με τη ζωή, μέσα από την ενασχόλησή τους με τη διατροφή». Κατά τον κ. Ζορμπά, «όταν το πνευματικό και το σωματικό ισορροπούν, τότε μπορούμε να φτάσουμε στην αγιότητα». Βασιζόμενος στο σπουδαίο βιβλίο «Ο Χριστός σημάδεψε την Κρήτη», του Μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη, ο κ. Ζορμπάς έκανε αναφορά στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και στην ασκητική διάσταση της ζωής των ανθρώπων των παλαιών ετών, υπενθυμίζοντας πως τίποτα δεν είναι απόβλητο στην Ορθόδοξη παράδοση. Ενδιαφέρουσα ήταν και η αναφορά του κ. Ζορμπά, στους βασικούς νόμους της φύσης όπως η υπομονή, η εργατικότητα και η συλλογικότητα.

Αμέσως μετά ακολούθησε η προβολή ντοκιμαντέρ για το Ιερό Κελί του Αγίου Ευσταθίου (Μυλοπόταμος), με συνέντευξη του Γέροντος Επιφανίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμα της αναβίωσης της Μονής Μυλοποτάμου και στη σημασία της διατροφής στο Άγιο Όρος.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η ομιλία του Γέροντος Επιφανίου, με θέμα: «Διατροφή και Νηστεία», στην οποία τονίστηκε πως η νηστεία δεν είναι υποχρέωση, κανόνας ή τιμωρία, αλλά προσφορά προς τον Χριστό και τον εαυτό μας, μέσω της εγκράτειας. Η νηστεία, κατά τον Γέροντα Επιφάνιο, είναι ψυχική και σωματική προετοιμασία πριν από τις μεγάλες εορτές, ώστε να επιβληθούμε στον εαυτό μας, γεγονός που θα οδηγήσει στην επίτευξη πολύ σπουδαιότερων πραγμάτων. Η μαγειρική κατά τον Γέροντα Επιφάνιο, είναι ένας δρόμος ατελείωτος, όπου μαθαίνουμε μεν τις λεπτομέρειες της προετοιμασίας του γεύματος, πρωτίστως όμως γνωρίζουμε ανθρώπους και γεύσεις. Όπως «εξομολογήθηκε» ο ίδιος, μέσα από την τέχνη της μαγειρικής γνώρισε καλύτερα τον εαυτό του, αγάπησε και αγαπήθηκε από ανθρώπους.

Ακολούθως, η πρεσβυτέρα Γεωργία Κοφινά, Συγγραφέας και Καθηγήτρια, παρουσίασε το βιβλίο «Μαγειρεύοντας στην ΟΑΚ», το οποίο, όπως είπε, εκδόθηκε με αγάπη και πολύ κόπο, χαρακτηρίζοντάς το, ως πολύ σημαντικό. Κατά την κα Κοφινά μέσα από το βιβλίο αυτό εκφράζεται η πατερική προσέγγιση της διατροφής, η φιλοσοφία της φιλοξενίας, το γεγονός ότι η συνεστίαση έχει άμεση σχέση με τη συνάντηση των ανθρώπων, το γεγονός πως το τραπέζι είναι εστία χαράς και προσφοράς, καθώς όπως αναφέρεται στο βιβλίο «τα μεγαλύτερα θαύματα του Χριστού πραγματοποιήθηκαν γύρω από ένα τραπέζι».

Την Ημερίδα έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Κισάμου και Σελίνου, κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος τόνισε πως ο π. Επιφάνιος είναι ένα σύμβολο στον χώρο του Μοναχισμού και της Ορθοδοξίας, εκφράζοντας τη χαρά του, καθώς και τις ευχαριστίες του προς τους ομιλητές και χαιρετίζοντας τους σπουδαστές, τους οποίους χαρακτήρισε ως ελπίδα για το μέλλον της Κρήτης. Κατά τον κ. Αμφιλόχιο το σώμα είναι ιερό, ναός του Αγίου Πνεύματος, καθώς ο άνθρωπος στην Ορθόδοξη παράδοση νοείται ως ολότητα, γι’ αυτό και η τροφή είναι ιερή για την Εκκλησία, καθώς το φαγητό είναι προέκταση της Θείας Ευχαριστίας.

Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκομένους, σπουδαστές και καθηγητές μαγειρικής, ενώ μετά το πέρας της εκδηλώσεως, η ΟΑΚ προσέφερε παραδοσιακό κέρασμα (κρεμμυδοκαλίτσουνα, παραδοσιακά γλυκίσματα από χαρούπι κ.ά.). Οι συμμετέχοντες έλαβαν ως δώρο το βιβλίο «Μαγειρεύοντας στην ΟΑΚ», των εκδόσεων της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, σε Επιμέλεια - Συγγραφή Κειμένων του Δρος Κων. Β. Ζορμπά (Κολυμπάρι 2018).


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook