Τα 114 χρόνια από την ημέρα της Επαναστάσης του Θερίσου τίμησαν σήμερα πολίτες και φορείς στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Θέρισο όπου τελέστη θεία λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση

Η εκδήλωση που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και ο Σύλλογος «Η επανάσταση του Θερίσου 1905» πραγματοποιήθηκε σήμερα μετά από αναβολή της εξαιτίας της κακοκαιρίας που έπληξε τον νομό.

Αρχικά τελέστη επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, απόδοση ριζίτικου τραγουδιού από τον Σύλλογο «Επανάσταση του Θερίσου 1905» και ομιλία για τα γεγονότα της εποχής από τον Ιωάννη Δασκαλάκη, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων.Στις 10 Μαρτίου του 1905, ξεσπάει η Κρητική Επανάσταση στο χωριό Θέρισο. Αρχηγός της επανάστασης είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος ενώ αφορμή για τους κινηματίες στάθηκε η επιθυμία τους για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Συνέρχεται συνέλευση στο Θέρισο υπό την καθοδήγηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, Κωνσταντίνου Φούμη και Κωνσταντίνου Μάνου, που επισημοποιεί την ανάγκη για την δημιουργία ενός ενιαίου κράτους μεταξύ Ελλάδας και Κρήτης.

Η Κρήτη, με την βοήθεια των Μεγάλων Δυνάμεων καταφέρνει το 1898 να απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό και ανοίγει ο δρόμος της αυτονομίας της περιοχής και της Ένωσης της με την Ελλάδα. 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook