Μουσική περιπλάνηση στους δρόμους της Μεσαιωνικής και Αναγεννησιακής Ευρώπης είχαν την ευκαιρία να κάνουν όσοι παρακολούθησαν τους Volkonsky Consort το βράδυ της Κυριακής 25 Σεπτέμβρη στο Σπίτι του Πολιτισμού.

Το Ρεθεμνιώτικο κοινό υποδέχτηκε τους πρώτους από την πολυάριθμη ομάδα καλλιτεχνών που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην πόλη μας με αφορμή το Μεσογειακό Φεστιβάλ Τεχνών.

Οι Volkonsky Consort 5μελής ομάδα μουσικών με τη συνοδεία 4 ερμηνευτών παρουσίασαν ένα πρόγραμμα που είχε όλα τα δείγματα παλιάς ευρωπαϊκής μουσικής από χώρες όπως η Αγγλία, η Ισπανία, η Ρωσία, η Ελλάδα κα.

Έργα ανώνυμων δημιουργών αλλά και πολύ γνωστών όπως ο Μonteverdi, ο Palestrina, ο Bach, παραδοσιακή μουσική που παιζόταν στις συναθροίσεις των απλών ανθρώπων αλλά και δείγματα μουσικής που παιζόταν στην αυλή του Άγγλου Βασιλιά, μαδριγάλια, Carmina Burana όλα παιγμένα από όργανα εποχής ανακατασκευασμένα με μεγάλη ακρίβεια.

Έγχορδα, πνευστά και κρουστά αλλά και απλά αυτοσχέδια μέσα παραγωγής του ήχου όπως οι καστανιέτες έδωσαν ρεσιτάλ ακουστικής απόλαυσης με δεδομένη τη δεξιοτεχνία των μελών του Volkonsky Consort που θεωρούνται από τους κορυφαίους στο είδος τους ειδικά στο μαδριγάλι. Είναι το είδος αυτό της πολυφωνικής μουσικής που έφτασε στο απόγειό της το 16ο αιώνα και που γέννησε την όπερα.

Οι φωνές των ερμηνευτών πραγματικά απογείωναν τις αισθήσεις τόσο συντροφιά με τη μουσική των παλαιών οργάνων όσο και χωρίς αυτά όταν για παράδειγμα προς έκπληξη του κοινού τραγούδησαν βυζαντινή μουσική και πιο συγκεκριμένα το κοντάκιο των Χριστουγέννων «η παρθένος σήμερα τον υπερούσιο τίκτει….» από το ποίημα του Ρωμανού Μελωδού.

Τελικά η Ευρώπη είναι ένα και οι δεσμοί που συνδέουν τους ανθρώπους της μέσω της τέχνης είναι πιο στενοί απ’ ότι φανταζόμαστε. Η αναδρομή στα μονοπάτια του μουσικού παρελθόντος των λαών της το αποδεικνύει.

Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος των διοργανωτών και γι αυτό επέλεξαν το νησί της Κρήτης ως κέντρο συνάντησης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook