Θέσεις Μείζονος Αντιπολίτευσης Δ. Πλατανιά για την αποκατάσταση των καταστροφών:

Οι καταστροφικές ζημιές συνεχίζουν να στιγματίζουν τον Δήμο Πλατανιά, θέτοντας επιτακτικά το ζήτημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των πληγέντων κατοίκων και εν αναμονή των επισκεπτών μας. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της χρονοτριβής, οι αποκαταστάσεις των καταστροφών είναι πλέον εξαιρετικά επείγουσες.

Πλησιάζουμε στη συμπλήρωση ενός μήνα, από τότε που συνέβησαν οι βιβλικές καταστροφές στο Δήμο Πλατανιά και ακόμα βγαίνει στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό, το οποίο αποτυπώνει το τεράστιο εύρος των ζημιών. Οι Δημότες είναι απίστευτα ταλαιπωρημένοι, ειδικά της ενδοχώρας και έχουν ένα και μόνο αίτημα: την επίσπευση των διαδικασιών και των αποκαταστάσεων. Αδράνεια δε δικαιολογείται από πουθενά και από κανέναν, αντίθετα ο σεβασμός στον πόνο των ανθρώπων, επιτάσσει να υλοποιηθούν τάχιστα οι υποσχέσεις που δόθηκαν από τους ιθύνοντες και για την επούλωση των πληγών, αλλά και για την άμεση φορολογική, ασφαλιστική και τραπεζική ελάφρυνση όλων όσων επλήγησαν από τα ακραία φαινόμενα.

Το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου είναι προ των πυλών και βασικές αποκαταστάσεις του οδικού δικτύου και γεφυρών δεν έχουν υλοποιηθεί. Η γέφυρα Bailey στον Πλατανιά παραμένει, ενώ όλη η παραλιακή ζώνη και η ύπαιθρος αναμένει τους επισκέπτες για να δοθεί ανάσα στον τόπο, δεδομένου του κλίματος οικονομικής ασφυξίας, το οποίο επέτειναν οι καταστροφές. Η πίεση του χρόνου δεν αφήνει κανένα χρονικό περιθώριο για ατέρμονες επικοινωνιακές συζητήσεις. Έργα αναμένουν οι Δημότες και άμεσα. 

Όλα τα τεχνικά μέσα και τα μηχανήματα του Δήμου πρέπει να είναι σε πλήρη λειτουργία, συντελώντας στην επούλωση των πληγών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της αυτεπιστασίας σε συνδυασμό  με τη συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια. 

Η παρέμβαση του ΤΕΕ/ΤΔΚ (18/3/2019), μας προβληματίζει όλους για την ποιότητα των έργων και για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε μελλοντικά να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα. Ασφαλώς ο συντελεστής ασφαλείας των έργων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ακραίες καταστάσεις που ζήσαμε και χωρίς άλλη συζήτηση ο έλεγχος των έργων θα πρέπει να αυστηροποιηθεί. Αξιοπιστία και διαύγεια είναι πλέον το μεγάλο ζητούμενο και κατά την κατασκευή και κατά τη συντήρηση, αλλά και κατά την τωρινή αποκατάσταση των ζημιών.

Επιπροσθέτως, το φαινόμενο να καίγονται στο παραλιακό μέτωπο (Ταυρωνίτη, Μάλεμε, Γεράνι), όλα τα υλικά που συγκεντρώθηκαν μετά τις καταστροφές, συμπεριλαμβάνοντάς και φερτά πλαστικά, εκλύοντας τοξικές ουσίες, οι οποίες είναι άκρως επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, με τη δικαιολογία του καθαρισμού των παραλιών, πρέπει να σταματήσει άμεσα και να μην επαναληφθεί, καθώς πρόκειται για περιβαλλοντικό έγκλημα. Ο Δήμος μας μετράει ήδη πολλές πληγές και δεν πρέπει να προστεθούν και νέες.

Το αίσθημα ευθύνης, έχοντας την έγνοια του Δήμου και του κάθε Δημότη, μας επιβάλλει να βλέπουμε την ουσία των πραγμάτων και να απαιτούμε ταχύτητα, ποιότητα και διαφάνεια στη διεκπεραίωση των διαδικασιών. 

Σε κάθε περίπτωση αποκατάστασης, ουαί κι αλίμονο αν επαναληφθούν οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις των άλλων δραματικών συμφορών που έπληξαν τη χώρα μας, που οι πληγέντες κάτοικοι ακόμα περιμένουν για μήνες… Οι Ευρωπαϊκές δυνατότητες θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό με τη συνεργασία όλων, ώστε να ενεργοποιηθούν επιτυχώς τα κονδύλια που αφορούν τις φυσικές καταστροφές. Ο Δημότης αγωνιά και πρέπει να τον ακούσουμε, καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για λόγια αλλά για πράξεις και τάχιστα.

Με εκτίμηση,
Ντουντουλάκης Μανώλης
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook