Η επίσκεψη σε μια εμβληματική, συμβολική και ιστορική περιοχή της Κρήτης και του νομού μας, το Οροπέδιο του Λασιθίου, είναι κάτι με συγκλόνιζε από τα παιδικά μου χρόνια. Κυρίως όμως η επίσκεψη, ανάβαση σε αυτό τον τόπο αποτελεί προσκύνημα στην Ιστορία του, στους Ανθρώπους του και στους αγώνες του για την ελευθερία.

Η συστηματική εγκατάλειψη από την Πολιτεία αυτής της μοναδικής περιοχής μας με τους φιλόξενους και εργατικούς ανθρώπους της, σε συνδυασμό με τα ολοένα εντεινόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής, δυσκολεύουν τον πρωτογενή τομέα, συντριπτική άλλωστε ενασχόληση των κατοίκων, και εν τέλει την ίδια τη διαβίωση και την ουσιαστική στήριξη της περιοχής.

Η έλλειψη ενός συστηματικού, συνεχόμενου και επιτελικού σχεδιασμού από την κυβέρνηση για την παραμελημένη αυτή ενότητα του νομού μας, όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων στον ορεινό όγκο της Δίκτης που αποτελεί την κύρια λεκάνη απορροής του φράγματος Αποσελέμη και που οι σχεδιασμοί του κράτους αφήνουν εκτός και αγνοούν την τοπική κοινωνία, η  ολοκλήρωση των υδραυλικών και αποστραγγιστικών έργων σε συνδυασμό με την περιφρούρηση και την προστασία των καλλιεργειών στον κάμπο, η πλήρης απουσία ανταποδοτικών οφελών στην περιοχή, ο βιολογικός καθαρισμός, το οδικό δίκτυο και η απουσία ασφαλούς πρόσβασης από το ΒΟΑΚ, καθώς και πολλές άλλες πρώτιστες αναγκαιότητες που ταλανίζουν την περιοχή, ήταν αυτά που είχα την ευκαιρία να κουβεντιάσω κατά τη χτεσινή μου πρώτη επίσκεψη στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Στεφανάκης είχε την ευγενική καλοσύνη να με ενημερώσει για όλη την μεγάλη αυτή γκάμα και πολυσύνθετη ενότητα των προβλημάτων που απασχολούν το Οροπέδιο Λασιθίου και να μου περιγράψει με σαφήνεια τις συνεχείς και άοκνες προσπάθειες της δημοτικής αρχής να στηρίξει τον εμβληματικό αλλά παραμελημένο ορεινό Δήμο του νομού μας. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με αρκετούς ανθρώπους του μόχθου που μου περιγράψανε με σαφήνεια και ζωντάνια τις εξαιρετικά δύσκολες και ακραίες συνθήκες που βιώνουν για την πρωτογενή παραγωγή και την ολοσχερή εγκατάλειψή τους από το συντεταγμένο κράτος.

Η επίσκεψή μου αυτή, που διάλεξα αρχικά τούτη τη δυσπρόσιτη και απομονωμένη περιοχή του τόπου μας για να ενημερωθώ για τα προβλήματά της, είναι μόνο η αρχή για τη στήριξή της. Θα εξακολουθώ να είμαι καθημερινά δίπλα στις ανάγκες, τις αγωνίες και τα προβλήματά τους για να μπορέσει ξανά το Οροπέδιο και οι άνθρωποί του να σταθούν αλώβητοι στις δυσκολίες της νέας εποχής.

Μανόλης Κλώντζας

Υποψήφιος Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.) Νομού Λασιθίου
Ορθοπεδικός  Γιατρός

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook