Αλλεπάλληλες ήταν σήμερα οι παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά, που σημείωσαν «ρεκόρ» προκλήσεων

Σε «ρεκόρ» παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, προχώρησαν σήμερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, ανήμερα της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου.   

Νωρίς το μεσημέρι, δύο τουρκικά μαχητικά F-4 επιχείρησαν να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο με το οποίο μετέβη στο Αγαθονήσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που κατήγγειλε κατά την ομιλία του το γεγονός.   

Πέρα όμως από τη συγκεκριμένη απόπειρα των τουρκικών αεροσκαφών, που αναχαιτίστηκαν λίγο αργότερα από ελληνικά F-16, καταγράφηκαν συνολικά 47 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.   Οι 29 από αυτές τις παραβιάσεις έγιναν από αεροσκάφη τύπου CN-235 και 18 από σχηματισμούς τουρκικών F-16 και F-4.   

Είναι η πρώτη φορά από το 2016, που η τουρκική, πολεμική αεροπορία προβαίνει σε τέτοιο «κρεσέντο» προκλητικών παραβιάσεων, ανήμερα της εθνικής εορτής, με τους αριθμούς να ξεπερνούν κάθε αντίστοιχη τουρκική απόπειρα από το 2009.   

Από την πλευρά της, η Άγκυρα επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός, υποστηρίζοντας πως δεν έγινε κάποια παραβίαση του FIR Αθηνών. «Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη δεν παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα», αναφέρουν τουρκικές πηγές ασφαλείας, που επικαλούνται τα τουρκικά ΜΜΕ. 

 «Πρέπει να ξέρουν ότι οι ανόητες αυτές ενέργειες δεν έχουν κανένα νόημα. Χαλάνε κηροζίνη και βενζίνη τζάμπα», διεμήνυσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός.   

Αναλυτικά, οι παραβιάσεις όπως αποτυπώνονται στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας: ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ :

3 (2x2F-16 & 1x2F-4) ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 2 CN-235 ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 8 ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : – ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 5 ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 47( 29 από τα CN και 18 από τους σχηματισμούς) ΕΜΠΛΟΚΕΣ : – ΠΕΡΙΟΧΗ : ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ,ΚΕΝΤΡΙΚΟ KΑΙ NΟΤΙΟAΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook