Είχα πριν λίγες ημέρες  την ευκαιρία να παρακολουθήσω στο Πνευματικό κέντρο Χανίων την εκδήλωση startup Europe. Αφού συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές γι αυτή την διοργάνωση, η οποία όπως φαίνεται, από την μεγάλη συμμετοχή, είναι πολύ πετυχημένη και έχει μέλλον, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου.

Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από την μεγάλη συμμετοχή τόσο πολλών νέων, γεγονός που δίνει ένα δυνατό μήνυμα. Ένα μήνυμα που λέει ότι μια άλλη νέα γενιά ξεπετιέται από την κρίση. Μια γενιά που αναζητά, να δημιουργήσει κι όχι απλά και μόνο να ελπίζει στο βόλεμα μιας δημόσιας θέσης. 

Για αυτό ήταν εκεί 400 και πλέον νέοι. Για να μάθουν από κάποιους που τόλμησαν, επιχείρησαν, δημιούργησαν και πέτυχαν.

Να μάθουν τον τρόπο που αυτοί το έκαναν, τα εμπόδια που συνάντησαν και το πώς κατάφεραν τελικά να υλοποιήσουν ο καθένας την ιδέα του.
Να εμπνευστούν από την εμπειρία, τις γνώσεις και τις ιδέες τους, και να τολμήσουν κι αυτοί να κάνουν τα όνειρα και τις ιδέες τους πραγματικότητα.

Οι ιστορίες όλων των ομιλητών ήταν ενδιαφέρουσες και κινήθηκαν μέσα στο παραπάνω πλαίσιο. Θα σταθώ σε έναν ομιλητή που προσωπικά με συνεπήρε. Ο ομιλητής αυτός ήταν ο δημιουργός της Coco-Mat, paul Ευμορφίδης, της γνωστής εταιρεία οικολογικών στρωμάτων, επίπλων, ξύλινων ποδηλάτων κ.α.. 

Ανέβηκε στο βήμα ο κύριος Ευμορφίδης και χωρίς περιστροφές και περιττά λόγια και θεωρίες, προσκάλεσε/προκάλεσε στην σκηνή όποιον ή όποιους ενδιαφέρονται, να δημιουργήσουν μια επιχείρηση που θα φτιάχνει μονωτικά υλικά από φύκια, αναλύοντας ταυτόχρονα, πως αυτό το προϊόν μπορεί να εισέλθει στην αγορά και να διεκδικήσει μερίδιο από αυτήν. 

Είπε λοιπόν ότι από πολύ παλιά, τα φύκια τα χρησιμοποιούσαν οι παππούδες μας που έμεναν στα παραθαλάσσια, ως μονωτικό υλικό στο κτίσιμο των σπιτιών τους, και το ίδιο έκαναν αντίστοιχα με τα άχυρα κι όσοι έμεναν στα ορεινά. Τα φύκια τα ξεβράζει εν αφθονία η θάλασσα τον χειμώνα στις ακτές.

Οι Δήμοι δε κάθε παραθαλάσσιας περιοχής, προκειμένου να καθαρίσουν τις ακτές από τα φύκια, πληρώνουν πολλά χρήματα, κάποιους για να τα μαζέψουν. Μετά αυτοί που τα μαζεύουν επειδή δεν υπάρχουν χώροι να τα πετάξουν, αναζητούν και βρίσκουν κάποιους που έχουν χωράφια κλπ και πληρώνουν και τα εναποθέσουν  εκεί.

Κι έτσι επισήμανε, πως αυτός που θα αποφασίσει να φτιάξει μια επιχείρηση μονωτικών από φύκια, θα έχει αμέσως – αμέσως ένα μεγάλο πλεονέκτημα, αφού όχι μόνο θα έχει στην διάθεση του δωρεάν την πρώτη ύλη του προϊόντος, αλλά και θα τον πληρώνουν για να του την δώσουν ή να την πάρει. Και βέβαια το τελικό μονωτικό προϊόν θα είναι απολύτως οικολογικό!

Και ποιος λοιπόν είπε, δεν θα θέλει αντί για χημικά μονωτικά, να βάλει στο σπίτι του αυτό το υλικό? Δειλά-δειλά από το κοινό σηκώθηκε  ένα χέρι κι αμέσως πήραν θάρρος άλλα 4-5. Ο ομιλητής τους κάλεσε να ανέβουν στην σκηνή μαζί του. 

Κι αφού τους ρώτησε με τι ασχολούνται και για ποιο λόγο ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση/προκληση του, σχολιάζοντας με πολύ χιούμορ τις απαντήσεις, τους ανακοίνωσε πως εδώ και τώρα θα στήσουν μαζί το προϊόν! 

Γιατί χωρίς προϊόν, όπως τους είπε, δεν έχουν καμιά ελπίδα να βρουν χρηματοδότηση για να υλοποιήσουν την ιδέα τους, να στήσουν δηλ. την επιχείρηση, γιατί κανείς δεν χρηματοδοτεί μια ιδέα, αλλά το προϊόν που είναι αποτέλεσμα μιας ιδέας.

Άρχισαν λοιπόν βήμα-βήμα και σε διάδραση με τους θεατές, να στήνουν το προϊόν, ξεκινώντας από την συλλογή, και προχωρώντας στο καθάρισμα το αμπαλάρισμα, στην μεταφορά, την συμπίεση του υλικού κλπ. 

Πάντα με την βοήθεια του κοινού, και με τον ομιλητή να αποκλείει όλες τις λύσεις που απαιτούσαν χρήματα, δημιούργησαν το προϊόν στην θεωρία, και κατέληξαν κλείνοντας ραντεβού για την επόμενη ημέρα το πρωί, σε μια κοντινή παραλία των Χανίων, για να προχωρήσουν στην δημιουργία του προϊόντος και στην πράξη. 

Όλη αυτή η διαδικασία κράτησε πάνω από μια ώρα, με τους θεατές να μην θέλουν να τελειώσει, μιας κι ο ομιλητής όχι μόνο ήταν ιδιαίτερα ευφυής αλλά διέθετε και αστείρευτο χιούμορ. 

Με εμφανή την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του, ο κύριος Ευμορφίδης, παρότρυνε τους νέους να ονειρεύονται, να τολμούν, να μην ακούνε τις φωνές που βάζουν εμπόδια στα όνειρα τους, να πηγαίνουν επάνω στα εμπόδια, γιατί οι λύσεις είναι μπροστά τους, αρκεί να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει.

Τους είπε ότι δουλειές υπάρχουν άπειρες κι είναι μπροστά τους, αρκεί να θελήσουν να τις δουν, να τις οραματιστούν και να τις δημιουργήσουν, κι ότι γι αυτό δεν χρειάζονται χρήματα, αλλά μόνο μυαλό και δουλειά και τα χρήματα θα ακολουθήσουν. 

Ενδιαμέσως είπε και την δική του ιστορία. Πως του ήρθε η ιδέα για τα στρώματα κοιμώμενος ένα βράδυ σε μια παραλία πάνω σε φύκια, πως μετά έφτιαξε το προϊόν και πως με δανεικά λεφτά φίλων του, που τα κατέθεσε σε μια τράπεζα πήρε μια εγγυητική με την οποία πήρε ένα δάνειο από την ΕΤΒΑ 90.000.000 και επέστρεψε… 430.000.000…κι έκτοτε όπως τόνισε ΔΕΝ ξαναπάτησε σε τράπεζα…Και σήμερα διαθέτει 111 καταστήματα σε όλο τον κόσμο και απασχολεί περί τους 800 εργαζόμενους.

Ας σημειωθεί ότι ο κύριος Ευμορφίδης δεν έχει κινητό, ούτε αυτοκίνητο, κυκλοφορεί μόνο με ποδήλατο, με το οποίο έχει γυρίσει όλο τον κόσμο, δεν πίνει και δεν καπνίζει.

Δίνει δε στους εργαζόμενους 5% μπόνους επί του μισθού αν δεν καπνίζουν και 5% αν πηγαίνουν με ποδήλατο στην δουλειά, ενώ για κάθε ξύλινο ποδήλατο που πουλά, φυτεύει κι ένα δέντρο, κι άλλα πολλά…

Ήταν ένας πραγματικός χείμαρος ποταμός ο κύριος Paul Ευμορφίδης ο οποίος κατέληξε λέγοντας σε αυτό το νεανικό ακροατήριο: «Ό,τι κι αν αποφασίσετε κάνετε στην ζωή σας, να είναι κάτι που θα κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους. Γιατί αυτή η χαρά και το χαμόγελο στα πρόσωπα των ανθρώπων θα επιστρέψουν πολλαπλάσια σε σας. Τα λεφτά δεν φέρνουν ευτυχία, την ευτυχία την φέρνουν οι άνθρωποι, οι άνθρωποι δίπλα σας». 

Δεν γνωρίζω την συνέχεια του εγχειρήματος, την επόμενη ημέρα στην παραλία αλλά θα την μάθουμε. Όταν πλησίασα πάντως στο τέλος της εκδήλωσης τον κύριο Ευμορφίδη, να τον συγχαρώ για την παρουσίαση του, με αγκάλιασε, με φίλησε και μου είπε με σιγουριά: «Ένα από αυτά τα παιδιά θα την κάνει την επιχείρηση με τα φύκια και θα πετύχει!».

Πιστεύω ότι κανένας από όλους μας που βρεθήκαμε εκείνη την ημέρα εκεί, δεν έφυγε χωρίς έστω και σε ελάχιστο βαθμό επηρεασμένος θετικά.
Γιατί? Γιατί επί τέλους ακούσαμε κάποιον να μιλά την γλώσσα της πράξης κι όχι της θεωρίας. 

Όλα αυτά που είπε στους νέους ότι μπορούν να κάνουν, τα έχει κάνει ήδη πράξη ο ίδιος. Δεν τους είπε απλά θεωρίες, και τους έδωσε ένα χειροπιαστό παράδειγμα με την δημιουργία επί τόπου μιας επιχείρησης μέσα σε 1 ώρα! Αυτό σημαίνει γνήσιος μέντορας!!!

Αν οι νέοι από πολύ νωρίς έχουν τέτοιες προσλαμβάνουσες, στο σπίτι, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στις κοινωνικές συναστροφές, δεν μπορεί να μην επηρεαστούν  θετικά, να ακολουθήσουν τα όνειρα τους, και να είναι και πετυχημένα κι ευτυχισμένα, κι κατ΄επέκταση και όλη η κοινωνία να είναι καλύτερη. 

Οι άνθρωποι είμαστε μιμητικά όντα κι ό,τι πρότυπα βλέπουμε αυτά αναπαράγουμε.
Ας φροντίζουμε λοιπόν να αναδεικνύουμε τέτοια πρότυπα στα παιδιά μας, εάν θέλουμε να τα μιμηθούν, αλλά και να γίνουν αργότερα κι εκείνα με την σειρά τους πρότυπα για άλλους.

Συγχαρητήρια και πάλι στους διοργανωτές που είναι όλοι τους αξιόλογοι νέοι, και ιδιαίτερα στον κύριο Θάνο Παράσχο, ο οποίος ηγείται αυτής της πρωτοβουλίας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς για αυτή την ένεση θετικότητας και αισιοδοξίας και ανυπομονώ για το επόμενο startup Europe.

Η Ελένη Βουγιούκαλου,  ειναι Πρόεδρος του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook