To Flashnews.gr στις Βρυξέλλες –  Η Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη και η ελληνική έκφρασή της στο ΜεΡΑ25, στην παρουσίαση της πρώτης διεθνικής εκλογικής λίστας στην Ευρώπη

Με κεντρικό σύνθημα «Έχει φτάσει η ώρα οι πολίτες να πάρουμε στα χέρια μας τους θεσμούς της ΕΕ», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, σε πανηγυρικό κλίμα, η εκδήλωση παρουσίασης των υποψήφιων ευρωβουλευτών της “Ευρωπαϊκής Άνοιξης”, που μετέχουν στην πρώτη διεθνική εκλογική λίστα στην Ευρώπη.

Με συμβολικό λογότυπο, τρία χελιδόνια, το κίνημα, όπως αναφέρουν στο πρόγραμμά τους,  ενώνεται πάνω στο κοινό όραμα για την Ευρώπη ως χώρο δημοκρατίας, βιώσιμης ανάπτυξης, ευημερίας και αλληλεγγύης και προωθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, Τη Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη.

Το ΜέΡΑ25, που είναι μέρος του πανευρωπαϊκού κινήματος DiEM25 και η ελληνική έκφραση της «Ευρωπαϊκής Άνοιξης», εκπροσώπησαν ως ομιλητές από την Ελλάδα, οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές Φωτεινή Μπακαδήμα, Έρικ Έντμαν και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και συνιδρυτής του DiEM25 κ.Γιάνης Βαρουφάκης.

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος νωρίτερα είχε παραχωρήσει συνέντευξη τύπου σε Έλληνες δημοσιογράφους,  τόνισε οτι η “Ευρωπαϊκή Άνοιξη”, στέκεται ενάντια στον απολυταρχισμό της ευρωπαϊκής Τρόικα, που είναι “ζωώδης, δυσάρεστη και ρατσιστική” και η οποία βασίζεται στο να φέρνει σε αντιπαράθεση τους λαούς της Ευρώπης. “Ένας ταξικός πόλεμος” ξεκίνησε στο όνομα αυτού που ονομάστηκε “Ευρωπαϊκοί Κανόνες”. Ο ευρωσκεπτικισμός, ο ρατσισμός και τα φαινόμενα Σαλβίνι, αποτελούν τα συμπτώματα όχι τις αιτίες, αυτού του απολυταρχισμού που κυριαρχεί στην Ευρώπη και για να καταπολεμηθούν, χρειάζονται δημοκρατικές πολιτικές. Η δημοκρατία δεν είναι πολυτέλεια, είναι η μόνη λύση που έχει μια κοινωνία για να αντιδράσει, συλλογικά, με νόμιμο τρόπο, σε μια κρίση.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, από την αρχή της ομιλίας του, με σκληρό τόνο για την ηγεσία της ΕΕ, έδωσε το στίγμα της κίνησης, τονίζοντας το δημοκρατικό της πνεύμα και το αγώνα για την ανακατάληψη της εξουσίας από το ευρωπαϊκό κατεστημένο. “Όταν εξεφτέλισαν τα κοινοβούλιοα, εμείς γεμισαμε αίθουσες θεάτρων για να πάρουμε πίσω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το εθνικό κοινοβούλιο”, είπε χαρακτηριστικά.

Η δημοκρατία, πρόσθεσε είναι για πολίτες που δεν πιστεύουν απαραίτητα οτι έχουν τις απαντήσεις, αλλά για ανθρώπους που θέλουν να συμπορευτούν μαζί για να βρουν τις απαντήσεις. Και αυτό ακριβώς είναι αυτό που κάνουμε ως “Ευρωπαϊκή Άνοιξη” και DiEM25. 

Η νυν ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, η οποία θα είναι υποψήφια με το ΜέΡΑ25, σε δηλώσεις της στο περιθώριο της εκδήλωσης, επεσήμανε οτι αποφάσισε να συμπορευτεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, γιατί είναι ένας άνθρωπος με σταθερές απόψεις, που “έφυγε” από την κυβέρνηση όταν είδε οτι το “ΟΧΙ” του δημοψηφίσματος έγινε “ΝΑΙ” και γιατί αυτή τη στιγμή, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ηγείται ενός κόμματος που έχει ρεαλιστικές, εφικτές και υλοποιήσιιμες λύσεις που δίνει ελπίδα στους Ευρωπαίους, ότι αν ενωθούν μπορούν να αλλάξουν πολλά.

Απαντώντας σε ερώτηση του Flashnews.gr και του Γιαννη Ξυγκάκη, η κ. Σακοράφα, πρόσθεσε οτι μέσα από τη συμμετοχή της στο κίνημα της “Ευρωπαϊκής Άνοιξης” και του ΜέΡΑ25, ως μια πολιτικός που από την αρχή τάχθηκε ενάντια στα Μνημόνια, μπορεί να δώσει την τελευταία της μάχη, σε ένα χώρο που δίνει την ελπίδα κα την δυνατότητα, οτι μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή, όπως σημείωσε “γινεται απίστευτο ξεπούλημα της πατρίδας μας, οι Έλληνες πολίτες, από φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, όσο και αν θέλουν κάποιοι να μας πείσουν οτι έχουμε βγει από τα μνημόνια”, ενώ τις ίδιες συνθήκες αντιμετωπίζουν και άλλοι λαοί της Ευρώπης.

Στη λίστα των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΜέΡΑ25, συγκαταλέγεται και ο κρητικός, επιχειρηματίας και οικονομολόγος Γιώργος Λογιάδης, ο οποίος παρευρέθη στις Βρυξέλλες, με την ελληνική αποστολή, στην πανηγυρική παρουσίαση της “Ευρωπαϊκής Άνοιξης” και εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν να συμπορευτεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, σημείωσε οτι “κάθε άνθρωπος έχει υποχρέωση κάποια στιγμή στη ζωή του να λάβει μέρος στα κοινά, ένα παραπάνω αυτήν την εποχή που η Ευρώπη περνάει μια κρίση. Έχω κάνει πολλούς κύκλους στη ζωή μου και θεωρώ οτι από ένα άλλο επίπεδο

Ο κ. Λογιάδης, μίλησε με θερμά λόγια τόσο για το MέΡΑ25 όσο και για τον Γιάνη Βαρουφάκη, που ηγείται όπως σημείωσε, μιας πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει στην Ευρώπη.

“Θεωρώ, ως μακροοικονομολόγος, οτι το πρόγραμμα του MέΡΑ25 και του Γιάνη Βαρουφάκη είναι ένα άρτιο πρόγραμμα, ξεκάθαρο, σε όλους τους τομείς, την οικονομία, την πράσινη πολιτική κτλ, και θα πρέπει όλοι μαζί να ενεργοποιηθούμε – και οι πολίτες να μην απαξιώνουν το ευρωκοινοβούλιο –  γιατί οι συγκυρίες είναι δύσκολες για την Ευρώπη”, σημείωσε, προσθέτοντας “Είναι ένα καινούριο κίνημα, πολύ πρωτοποριακό, είναι ένας άλλος λόγος. Δεν έχει ξαναγίνει, σε ολόκληρη την Ευρώπη, ένας ευρωπαίος πολίτης να φτιάχνει ένα πανευρωπαϊκό κίνημα… Αυτό το bullying που έχει υποστεί η Ελλάδα και ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν το αξίζουμε, πρέπει να το αναποδογυρίσουμε και να δείξουμε οτι σαν Έλληνες είμαστε πρωτοπόροι”

Στην εκδήλωση, που έγινε στο κατάμεστο θέατρο BOZAR, συμμετείχαν καλλιτέχνες, ακτιβιστές, ακαδημαϊκοί και πολιτικοί από όλο τον κόσμο ενώ η επίσημη παρουσίαση των υποψηφίων από όλες τις γωνιές της Ευρώπης που θα πλαισιώσουν, τα ευρωψηφοδέλτια της Ευρωπαϊκής Άνοιξης –  όπως ο Benoît Hamon, επικεφαλής του γαλλικού Génération.s και ο επικεφαλής του πορτογαλικού LIVRE Rui Tavares, έγινε σε αισιόδοξο κλίμα, οτι το εγχείρημα θα πετύχει.

Γιάννης Ξυγκάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook