Ποιες ημέρες θα πέσει η θερμοκρασία – Πότε αναμένεται να φτιάξει ο καιρός 

Αλλάζει και πάλι το σκηνικό του καιρού στην Κρήτη, με τις βροχές να επανέρχονται από την Τετάρτη αργά το βράδυ, και περισσότερο την Πέμπτη, καθώς και την ενίσχυση των Βοριάδων από το απόγευμα της Πέμπτης και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από την Παρασκευή.

Τα καιρικά φαινόμενα της Πέμπτης δείχνουν να έχουν μία μεγαλύτερη ένταση, ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες όπου και οι βροχές  θα είναι κατά τόπους πιο ισχυρές (περισσότερες πιθανότητες εμφανίζουν και πάλι οι δυτικές περιοχές του νησιού μας) ενώ θα ενισχυθούν σταδιακά και οι Βόρειοι άνεμοι.  

Ηπιότερη συμπεριφορά φαίνεται να έχουν οι βροχές από την Παρασκευή και μετά (αν και εμφανίζεται μία τάση για πρόσκαιρη μέτρια ένταση τους και το Σάββατο).

Αναλυτικά η πρόγνωση για αυτή την εβδομάδα:

Στη λαϊκή παράδοση ο Μάρτης που επιφύλασσε έντονα χαρακτηριστικά ψύχους αποκαλούνταν και ως “Γδάρτης”  και αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται στο επόμενο διάστημα έως και  τα τέλη αυτού του πρώτου μήνα της Άνοιξης. Αλλάζει λοιπόν και πάλι το σκηνικό του καιρού στην Κρήτη από την Τετάρτη αργά το βράδυ καθώς πλησιάζει ένα Χαμηλό Βαρομετρικό συνοδευόμενο από μία διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα ενώ αποκαθίσταται και μία ψυχρότερη αέρια μάζα στα κατώτερα στρώματα της. Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τα οποία θα επηρεάσουν σταδιακά το νησί μας θα είναι οι βροχές, κατά τόπους ισχυρές με πιθανότητα εκδήλωσης και τοπικών καταιγίδων, οι πολύ ισχυροί Βόρειοι άνεμοι και η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Οι βροχές θα εμφανίσουν την μεγαλύτερη τους ένταση την Πέμπτη μέχρι και τις βραδινές ώρες ενώ στη συνέχεια, τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία,  δείχνουν να διατηρούνται με πιο περιορισμένο χαρακτήρα έως και την Κυριακή. Υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν και χιονοπτώσεις στα ορεινά σε υψόμετρα όμως πάνω από τα 1.200 – 1.400 μέτρα. Οι Βόρειοι άνεμοι θα κάνουν την εμφάνιση τους από την Πέμπτη το απόγευμα, θα ενισχυθούν πολύ γρήγορα και θα διατηρηθούν αρκετά ενισχυμένοι έως και την Κυριακή. Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει περισσότερο αισθητή από την Παρασκευή το πρωί και θα διατηρηθεί σε αρκετά χαμηλά επίπεδα έως και τίς πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Σήμερα Τρίτη αναμένεται γενικά καλός καιρός με λίγες νεφώσεις στα ορεινά ενώ πιθανά να σημειωθεί κάποια ασθενής παροδική βροχή προς το μεσημέρι στα ορεινά της δυτικής Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να φθάνει στα 4 – 5, τοπικά έως και τα 6 Μποφώρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί στου 18 έως και 20 ⁰C.

Την Τετάρτη αναμένεται ένας καιρός νεφελώδης, αρχικά περισσότερο στα δυτικά τμήματα της Κρήτης, αργότερα όμως και ανατολικότερα.  Αργά το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους και οι πρώτες βροχοπτώσεις οι οποίες θα επεκταθούν σε ολόκληρη την Κρήτη. Οι άνεμοι έως και τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης θα πνέουν από Δυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους στα 4 – 5 Μποφώρ, αργότερα όμως αναμένεται να στραφούν σταδιακά από Ανατολικές διευθύνσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί και πάλι σε πολύ καλά επίπεδα με την ελάχιστη κοντά στους 10⁰C και τη μέγιστη στους 18⁰C.

Από την Πέμπτη το πρωί θα επικρατεί το βροχερό σκηνικό του καιρού με τις βροχές να σημειώνονται σε ολόκληρη την Κρήτη οι οποίες κατά τόπους θα είναι έντονες ενώ στην πορεία της ημέρα υπάρχει πιθανότητα να κάνουν την εμφάνιση τους και τοπικές καταιγίδες. Ένταση των φαινομένων αναμένεται περισσότερο τις απογευματινές – βραδινές ώρες της Πέμπτης με την εισβολή του Βορείου ρεύματος και της ψυχρότερης αέρια μάζας.

Οι άνεμοι τις πρωινές έως και τις μεσημβρινές ώρες θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις στα 3 – 4 Μποφώρ, ενώ από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης θα στραφούν από Βόρειες διευθύνσεις και θα ενισχυθούν σταδιακά επηρεάζοντας ολόκληρη την Κρήτη με την ένταση τους να φθάνει στα 6 -7 κατά τόπους έως και τα 8 Μποφώρ. Η ενίσχυση αυτή των ανέμων αναμένεται να προκαλέσει και υψηλό κυματισμό στο βόρειο παράκτιο μέτωπο του νησιού ο οποίος θα διατηρηθεί έως και την Κυριακή. Η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα, κυρίως ως προς τη μέγιστη τιμή της, φθάνοντας περίπου στους 16⁰C  στα βόρεια τμήματα του νησιού ενώ λίγο υψηλότερη θα είναι στα ανατολικά και τα νότια τμήματα.

Την Παρασκευή καθώς και στη διάρκεια του ΣαββατοΚύριακου διατηρείται ο  καιρός του Βορείου ρεύματος με βροχές κατά περιόδους, πιθανότητα για λίγα χιόνια στα ορεινά σε υψόμετρα όμως πάνω από τα 1.200 μέτρα, πολύ ισχυροί Βόρειοι άνεμοι διατηρώντας την ένταση τους στα 6 – 7 τοπικά έως και τα 8 Μποφώρ, ενώ αισθητή θα είναι πλέον και η πτώση της θερμοκρασίας με την ελάχιστη να πέφτει κάτω από τους 10⁰C (στα ορεινά και στην ενδοχώρα του νησιού θα είναι κάτω από τους 5⁰C) ενώ και οι μέγιστες τιμές θα υποχωρήσουν στους  12 έως 14⁰C.

Από την Κυριακή το βράδυ αναμένεται να ξεκινήσει η ύφεση του καιρού με την σταδιακή εξασθένηση του Βορείου ρεύματος επιφυλάσσοντας καλύτερες καιρικές συνθήκες για την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook