Αναπόφευκτες ήταν οι καταστροφές που υπέστησαν τα Χανιά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νομό τον Φεβρουάριο, και όσο καλές και να ήταν οι υποδομές, τα αντιπλημμυρικά έργα και οι γέφυρες, ήταν αδύνατον να “αντέξουν” από τον τεράστιο όγκο νερού.

Το ύψος και η ένταση των βροχοπτώσεων που καταγράφησαν στο νομό Χανίων τον Φεβρουάριο, σημειώνονται μια φορά στα 502 χρόνια και αντίστοιχα, το διήμερο 24-25 μια φορά στα 50 χρόνια.

Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων από τα Χανιά ο Ομότιμος Καθηγητής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κ. Γιώργος Τσακίρης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Αντιπεριφέρεια Χανίων με θέμα τα γεωλογικά φαινόμενα μετά από τις τελευταίες θεομηνίες και την εξέλιξη του ερευνητικού έργου «Επικαιροποίηση σχεδίου αξιοποίησης υδατικού δυναμικού λεκάνης Ταυρωνίτη».

“Η φετινή τιμή των 1200 κυβικά βροχής το στρέμμα (στο μετερεωλογικό σταθμό του Ασκύφου) έχει μια περίοδο επαναφοράς τα 502 χρόνια. Για εμάς τους μηχανικούς, ήταν ένα γεγονός που δεν μπορείς να το καταλάβεις καν. Είναι ένα πολύ ακραίο γεγονός. Να σκεφτείτε οτι όλα τα αντιπλημμυρικά έργα που κατασκευάζουμε σήμερα, σχεδιάζονται με μια περίοδο επαναφοράς τα 50 χρόνια. Οτι έργα και να είχαμε κατασκευάσει, οτι αντιπλημμυρικα, όσο καλύτερα και να είχαν σχεδιαστεί οι γέφυρες, αυτό το γεγονός από μόνο του ήταν τόσο ακραίο που δεν μπορούσαν προφανώς να αντέξουν τα έργα”, ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ.

Ο κ. Τσακίρης τόνισε οτι η αποκατάσταση των ζημιών απαιτεί συστηματική και διαρκή προσπάθεια από την πλευρά των αρχών αλλά και υπομονή από την πλευρά του κόσμου, ωστε να επανέλθει η λειτουργία των υποδομών, των χωριών και των πόλεων σε καλό επίπεδο, κοντά στην πρότερη κατάσταση.

Επίσης, σημείωσε, οτι η δική του πρόταση για την αποκατάσταση των ζημιών για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού, είναι η κατασκευή όχι μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων στις πεδιάδες αλλά μικρότερων σε ορεινές περιοχές, ικανών να προστατεύσουν τις περιοχές αυτές από πλημμυρικά φαινόμενα με μικρότερο κόστος.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, χαιρετίζοντας τον ομότιμο καθηγητή στα Χανιά, επέλεξε να σχολιάσει το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών, επισημαίνοντας οτι ο χρόνος και ο βαθμός επαναφοράς του νομού στην κανονικότητα, επηρεάζονται από την τεράστια ένταση των καιρικών φαινομένων που αποδεικνύεται και από τα επιστημονικά δεδομένα.

Όπως σημείωσε, η κακοκαιρία που χτύπησε τα Χανιά, ήταν τέτοια, που η αποκατάσταση των ζημιών δεν μπορεί να γίνει ούτε σε μια μέρα ούτε σε μια ώρα αλλά και ούτε με λογικές “εκεί και εως έτυχε”, γιατί αυτές οι πρακτικές φέρνουν “δεινά στον τόπο”. Ο κ. Βουλγαράκης πρόσθεσε οτι ζήτησε από τους κατοίκους να κάνουν υπομονή και τόνισε οτι η ιεράρχηση προτεραιοτήτων είναι αναγκαία για την επαναφορά του νομού οχι στην πρότερη κατάσταση – αφού κάτι τέτοιο – το θεωρεί αδύνατο καθώς όπως είπε έχει αλλάξει η γεωλογία του νομού – αλλά σε καλή κατάσταση.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook