Αποφάσεις με ευθύνη – Δουλειά με συνεργασία – Πορεία με ενότητα το τρίπτυχο της δημοτικής κίνησης «Χανιά – Κοιτάμε μπροστά» για την επόμενη ημέρα στον Δήμο Χανίων

Τις βασικές θέσεις του συνδυασμού «Χανιά – Κοιτάμε μπροστά»  παρουσίασε σήμερα στην διάρκεια της πρώτης του συνέντευξης Τύπου, ο υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων Ευτύχης Δαμιανάκης.

Από την αρχή ο κ. Δαμιανάκης ξεκαθάρισε πως «αν δεν έκρινα ότι, δυστυχώς, υπάρχει ένα σαφές αναπτυξιακό και λειτουργικό έλλειμμα στον Δήμο Χανίων δεν θα αποφάσιζα, πριν από ενάμισι και πλέον χρόνο, να ασχοληθώ με την Αυτοδιοίκηση. Αυτό το έλλειμμα υπάρχει και το διαπιστώνουν όλοι, κάτοικοι και επισκέπτες. Η κατάσταση πρέπει ν’ αναστραφεί, ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Και, προφανώς, δεν μπορεί να το αλλάξει ένας άνθρωπος μόνος του. Κανείς δεν μπορεί μόνος του. Για τον λόγο αυτό ξεκίνησα μία διαδικασία ενεργοποίησης δυνάμεων αλλά και αξιοποίησης ήδη ενεργών δυνάμεων, που έχουν δώσει θετικά δείγματα γραφής στην Αυτοδιοίκηση.»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους ανθρώπους που στελεχώνουν τον συνδυασμό του κάνοντας λόγο για μια ιδιαίτερα αξιόλογη και ποιοτική ομάδα με ομοιογενή χαρακτηριστικά.

«Εάν στις επικείμενες εκλογές οι επιλογές των προσώπων, των υποψηφίων δημάρχων και των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων απ’ όλους τους συνδυασμούς, δεν γίνει με ποιοτικά κριτήρια, δηλαδή με βάση τις ικανότητες, τη δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής και συλλογικής συνεργασίας, το εγχείρημα θα αποτύχει και πάλι, όπως απέτυχε τα τελευταία χρόνια» είπε ο κ. Δαμιανάκης επισημαίνοντας ότι «αν δεν υπάρχει μια συμπαγής δημοτική ομάδα, η οποία θα συνεργάζεται αρμονικά με όλες τις παρατάξεις και με τους θεσμικούς φορείς, προτάσσοντας το γενικό καλό και όχι ατομικές μικροπολιτικές στοχεύσεις, δουλειά δεν θα γίνει και ο Δήμος Χανίων θα συνεχίσει να χάνει ευκαιρίες και ν’ αποτελεί τον «φτωχό συγγενή» στην Κρήτη.»

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων κάλεσε τους δημότες να κρίνουν και να κρίνουν και να αξιολογήσουν όλους τους υποψήφιους, απ’ όλους τους συνδυασμούς, με βάση τις ικανότητές τους να προσφέρουν, με βάση τη δυνατότητά τους να είναι μέλη μιας ομάδας, με βάση τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής τους στην Αυτοδιοίκηση και στην Κοινωνία καθώς, όπως τόνισε ο νόμος του «Κλεισθένη» δημιουργεί νέα δεδομένα για την επόμενη ημέρα των εκλογών στον Δήμο.

«Ζητώ από τις Χανιώτισσες και τους Χανιώτες η αξιολόγηση να ξεκινήσει πρώτα και κύρια από τη δική μας ομάδα. Δεν φτάνει όμως μόνο η δική μας ομάδα. Την επόμενη μέρα, με την απλή αναλογική, θα χρειαστούν συνεργασίες διαπαραταξιακές, στη βάση προγραμματικών θέσεων. Άρα η αξιολόγηση μάς αφορά όλους. Κανείς δεν περισσεύει από αυτή τη διαδικασία, κανείς δεν πρέπει να μείνει εκτός. Όλοι την επόμενη μέρα καλούνται να είναι χρήσιμοι. Παρόντες και χρήσιμοι. Μπορούν; Οι πολίτες ας κρίνουν.» κατέληξε ο κ.Δαμιανάκης.

Ενεργοποίηση τοπικών κοινωνιών – κοινοτήτων 

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων δεσμεύτηκε για την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών και για την αποκέντρωση της λειτουργίας όλων των μηχανημάτων έργου με νέο μοντέλο οργάνωσης των Δημοτικών Υπηρεσιών έτσι ώστε  κάθε Δημοτική Ενότητα, να διαθέτει τον δικό του μηχανο-τεχνικό εξοπλισμό, που θα παρεμβαίνει άμεσα για να αντιμετωπίζει προβλήματα καθημερινότητας του πολίτη.

Επιπλέον για τις Τοπικές Κοινότητες και τον «Κλεισθένη» είπε ότι η νομοθεσία  «δνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους των Τοπικών Κοινοτήτων να συνδιαμορφώσουν συλλογικές και αυτόνομες προεκλογικές προσπάθειες, για την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών. Είναι μία διαδικασία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Για τον λόγο αυτό, ως Δημοτική Κίνηση αποφασίσαμε να στηρίξουμε όλες αυτές τις προσπάθειες που θα γίνουν από τους ανθρώπους των τοπικών κοινοτήτων, των τοπικών κοινωνιών και να μη λειτουργήσουμε διασπαστικά, να μην εστιάσουμε στο δέντρο, αλλά στο δάσος. Εμπιστευόμαστε τις τοπικές κοινωνίες και θα είμαστε δίπλα τους, διακριτά, με πνεύμα ενότητας και συνεργασίας. Δουλειά με συνεργασία και πορεία με ενότητα.»

Στρατηγικός σχεδιασμός της δημοτικής κίνησης

Αναφορικά με τα θέματα στρατηγικού σχεδιασμού και το πρόγραμμα του συνδυασμού «Χανιά – Κοιτάμε μπροστά» ο κ.Δαμιανάκης ανέφερε πως το πρόγραμμα «θα είναι λιτό, αλλά όχι «φτωχό», ρεαλιστικό, αλλά όχι χωρίς έμπνευση, και απολύτως υλοποιήσιμο. Θα απαντά στις αγωνίες και στα προβλήματα των δημοτών και θα δίνει το δικαίωμα στα Χανιά να μιλάνε για τον εαυτό τους με δυνατή φωνή.»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει ο Δήμαρχος λέγοντας πως οφείλει να έχει δημόσιο λόγο και πρωταγωνιστικό ρόλο και στα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα, τη ζωή, την πρόοδο, την υγεία και την προκοπή των συνδημοτών του, ακόμη και όταν αυτά δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο βασικό τρίπτυχο προτεραιοτήτων που είναι η Παιδεία, η Υγεία και η Ασφάλεια λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Στο θέμα της Παιδείας, γνωρίζετε ότι ο Δήμος έχει την αρμοδιότητα της λειτουργίας και συντήρησης των σχολικών κτιρίων. Εκεί γίνεται αρκετά καλή δουλειά. Θα την ενισχύσουμε. 

Στα θέματα της Υγείας θέλουμε ένα Νοσοκομείο που θα λειτουργεί αποτελεσματικά, θέλουμε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και θα δώσουμε «μάχη» σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς, καθώς απαιτούνται ισχυρές συμμαχίες για την αναβάθμιση του νοσηλευτικού ιδρύματος. 

Στο ζήτημα της Ασφάλειας των πολιτών, θέλω να είμαι σαφής: Υπάρχει θέμα με τη μικροεγκληματικότητα, ειδικά στις περιαστικές περιοχές αλλά και σε συγκεκριμένες κεντρικές περιοχές της πόλης. Απαιτείται η άμεση ανασύσταση της Δημοτικής αστυνομίας για να ξεμπλοκάρουμε την Ελληνική Αστυνομία από πράγματα τα οποία καλείται να κάνει τώρα αναρμοδίως προκειμένου να χρησιμοποιήσει δυνάμεις στη «μάχη» για την εφαρμογή της νομιμότητας. Όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες πρέπει να νιώθουν και να είναι ασφαλείς.»

Ο κ.Δαμιανάκης επέρριψε ευθύνες στην απερχόμενη δημοτική αρχή για έλλειψη διεκδικητικότητας αναφερόμενος χαρακτηριστικά στο θέμα της λειτουργίας του αεροδρομίου Χανίων από την ιδιωτική εταιρεία, στην υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών στο λιμάνι της Σούδας προκειμένου να γίνει ένας ισχυρός αναπτυξιακό κόμβος, στον δρόμο που συνδέει το Αεροδρόμιο με τον ΒΟΑΚ και στον δρόμο από τον Κλαδισό μέχρι την Αγία Μρίνα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά αυτά μπορεί να είναι «αρμοδιότητες άλλων» αλλά  η δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος οφείλει να «βγαίνει μπροστά» και να διεκδικεί την επίλυση των θεμάτων.

Κλείνοντας είπε πως «η επόμενη μέρα, για εμάς, ως Δημοτική Κίνηση «Χανιά - Κοιτάμε μπροστά», θα βασιστεί στο εξής τρίπτυχο:  Αποφάσεις με ευθύνη.  Δουλειά με συνεργασία. . Πορεία με ενότητα.

Τα Χανιά πρέπει να ξεφύγουν από τη μετριότητα και να γίνουν η πρώτη πόλη στην Κρήτη και, ακολούθως, η πρώτη πόλη στην Ελλάδα.»


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook