Δεν συμφώνησε το δημοτικό συμβούλιο με τους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής 

Αντιδράσεις προκάλεσε στους κατοίκους της οδού Μανουσογιαννάκηδων η λειτουργία της λαϊκής αγοράς των Παχιανών στον δρόμο τους. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του δημοτικού συμβουλίου Χανίων για τη χωροθέτηση των λαϊκών αγορών στα Χανιά, εκπρόσωποι κατοίκων και επαγγελματιών εξέφρασαν το παράπονό τους για τη διεξαγωγή της λαϊκής στον δρόμο τους, κάνοντας λόγο για πρόβλημα με την καθαριότητα αλλά και την τήρηση του ωραρίου. 

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της λαϊκής αγοράς εξέφρασαν την κατανόησή τους, δήλωσαν διατεθειμένοι οποιαδήποτε στιγμή κληθούν να εξετάσουν την πιθανότητα να βρεθεί ένας οικοπεδικός χώρος για τη λειτουργία της λαϊκής, ενώ τόνισαν ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη αστυνόμευση, έλεγχος και βαριά πρόστιμα σε θέματα τόσο καθαριότητας όσο και ωραρίου.

Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων αλλά και σύμβουλοι που εκπροσώπησαν τους συνδυασμούς τους, συμφώνησαν ότι τα ίδια προβλήματα που υποστηρίζουν οι κάτοικοι της Μανουσογιαννάκηδων ότι αντιμετωπίζουν με τη λαϊκή ζητώντας να μην γίνει στον δρόμο τους, τα ίδια ακριβώς αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι των υπολοίπων δρόμων στους οποίους διεξάγεται η λαϊκή, οπότε δεν είναι σωστός ο διαχωρισμός και η απαλλαγή της Μανουσογιαννάκηδων από τη χωροθέτηση της λαϊκής.

Τόνισαν ωστόσο, όλοι ότι μπορεί να βρεθεί ένας περιφραγμένος οικοπεδικός χώρος στα Παχιανά, στον οποίο να γίνεται η λαϊκή χωρίς να ενοχλείται κανείς. Ωστόσο, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν η εξεύρεση ενός τέτοιου χώρου χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα.

Μέχρι τότε, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε υπέρ της χωροθέτησης της λαϊκής στον συγκεκριμένο δρόμο την Τετάρτη. Θυμίζουμε ότι η λαϊκή λειτουργεί εκ περιτροπής σε 5 δρόμους και αυτή τη φορά είναι η σειρά της Μανουσογιαννάκηδων να τη φιλοξενήσει για 6 μήνες.

Οι τοποθετήσεις των εμπλεκομένων

Αντιδήμαρχος, Ευτύχης Κονταξάκης

Υπάρχουν στον συγκεκριμένο δρόμο μόνο ένα κατάστημα γεωργικών μηχανημάτων σε αντίθεση με άλλες οδούς που υπάρχουν περισσότερα καταστήματα, η ενοικιαζόμενη κατοικία δεν αποτελεί ξενοδοχειακή επιχείρηση, στα τεχνικά γραφεία και τη μουσική σχολή δεν παρεμποδίζεται η πρόσβαση καθώς τα πεζοδρόμια είναι ελεύθερα. Η λαϊκή δεν λειτουργεί σε ώρες κοινής ησυχίας. Τα αρμόδια συνεργεία καθαρίζουν το περιβάλλον μετά το πέρας της λαϊκής. Επίσης δεν παρεμποδίζεται η πρόσβαση σε κλινική που υπάρχει στη Μάρκου Μπότσαρη. Κάθε δυόμιση χρόνια η λαϊκή αγορά επιστρέφει στους ίδιους δρόμους. Τελευταία φορά στη Μανουσογιαννάκηδων η λαϊκή είχε λήξει στις 30/9/2016 άρα έχουν περάσει τα 2,5 χρόνια.

Κάτοικος περιοχής:

Δεν έχουμε καμία κόντρα με τους ανθρώπους που δουλεύουν στη λαϊκή ούτε θεωρούμε ότι θα πρέπει να μείνουν άνεργοι, θεωρούμε όμως ότι εμείς και τα παιδιά μας δεν πρέπει να μείνουμε άνεργοι. Η εισήγηση του κ. Κονταξάκη είναι ανακριβής. Επί σχεδόν 30 συναπτά έτη η λαϊκή αγορά γινόταν στη Μανουσογιαννάκηδων. Διάφορες καταστροφές γίνονταν εκεί, γιατί η λαϊκή τότε δεν λειτουργούσε όπως σήμερα, κοιμόντουσαν εκεί, αφόδευαν γύρω στην περιοχή, έμπαιναν μέσα στα σπίτια. Η καθαριότητα όμως εξακολουθεί και τώρα να μην υπάρχει. Ειδικά στους καλοκαιρινούς μήνες, είναι φρούτα, λαχανικά παρατημένα, σαπισμένα, με τα ζουμιά να τρέχουν. Η Μανουσογιαννάκηδων είναι κέντρο πια και η κίνηση είναι πολύ μεγάλη. Μεγάλος όγκος οχημάτων περνά από τον δρόμο αυτό. Τα παιδιά μας έχουν ανοίξει τα γραφεία τους εκεί. Και στο κάτω κάτω, συνέχεια εκεί να υπάρχει η επιβάρυνση;

Καταστηματάρχης περιοχής

Δεν πουλάω βίδες να έρθουν οι πελάτες μου να τις πάρουν με τα πόδια και να φύγουν. Πουλάω αγροτικά μηχανήματα τα οποία αναγκαστικά πρέπει να παραλάβουν με αυτοκίνητο. Με άλλα λόγια κάθε Τετάρτη το μαγαζί είναι κλειστό. Επίσης υπάρχουν και άλλα μαγαζιά στην περιοχή.

Διευθύντρια 16ου δημοτικού σχολείου Χανίων (για τη Λευκών Ορέων που στο παρελθόν είχε συμπεριληφθεί στη χωροθέτηση, αυτή τη φορά όμως εξαιρέθηκε)

Η Λευκών Ορέων αποτελεί τη μια πλευρά του σχολείου και μάλιστα αυτή της εισόδου του. Στο σχολείο υπάρχουν 170 παιδιά από 6-11 και τρία νηπιαγωγεία. Κάθε πρωί γονείς πρέπει να φέρουν τα παιδιά τους εκεί και να τα αφήσουν στην είσοδο. Όταν η λαϊκή γινόταν σε αυτόν τον δρόμο δεν μπορούσαν οι γονείς να φέρουν και να πάρουν τα παιδιά τους από εκεί. Επίσης από εκείνη την πλευρά είναι και η αίθουσα διδασκαλίας. Φανταστείτε διδασκαλία με όλον τον θόρυβο της λαϊκής. Η Λευκών Ορέων από εκεί που αρχίζει το σχολείο μέχρι εκεί που τελειώνει να μείνει ελεύθερη.

Πρόεδρος παραγωγών λαϊκής αγοράς 

Συμφωνώ με τη διευθύντρια του σχολείου. Το είχαμε δοκιμάσει και υπήρξαν προβλήματα. Οπότε συμφωνούμε ότι η λαϊκή δεν πρέπει να επιστρέψει σε αυτό τον χώρο. Ως προς τη Μανουσογιαννάκηδων, υπάρχουν προβλήματα όχλησης και καθαριότητας, τα κατανοούμε και εμείς, υπάρχει τώρα βελτίωση με τον επόπτη λαϊκών αγορών που έχει μπει με τον καινούριο νόμο, όμως πρέπει να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση και το ωράριο. Δεν γίνεται να καταργηθεί μια λαϊκή επειδή υπάρχουν καταστήματα στον δρόμο αυτό. Πάρετε για παράδειγμα τη Μίνωος. Οι υπηρεσίες έχουν ψάξει για κάποιο χώρο σε πλατεία ή ενοικιασμένο οικόπεδο, δυστυχώς δεν υπάρχει. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει λαϊκή αγορά γι’ αυτό το εξάμηνο στη Μανουσογιαννάκηδων διότι ήδη ακούγονται φωνές από Μαργουνίου και Μάντακα που λένε γιατί να υπάρχει διαχωρισμός των κατοίκων. Εφόσον είναι σειρά της στα 3 χρόνια να πάει εκεί. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις από εμάς ως σωματείο να κουβεντιάσουμε με την καινούρια δημοτική αρχή όλο το πακέτο των Παχιανών, ώστε να αποφορτιστεί η περιοχή από τη συνεχόμενη λειτουργία της λαϊκής. Επίσης, ζητάμε τώρα από 1η του μήνα που θα αλλάξουν οι λαϊκές, να υπάρξει έλεγχος, αστυνομία, πρόστιμο, αφαίρεση άδειας όπου χρειαστεί και ως προς το ωράριο και ως προς την καθαριότητα γιατί οι άνθρωποι σε αυτό έχουν δίκιο.

Πρόεδρος βιομηχανικών προϊόντων λαϊκής αγοράς

Τη λαϊκή τη θέλουν όλοι, αλλά κανείς στην πόρτα του. Στηρίζουμε την τοπική οικονομία, τα χρήματά μας πάνε εδώ. Η λαϊκή αγορά εξυπηρετεί όλη τη μεσαία τάξη, όλη την πόλη. Μερικοί κάτοικοι έχουν πρόβλημα, αλλά να ξέρετε ότι η λαϊκή αγορά των Χανίων είναι η καλύτερη της Ελλάδας. Μακάρι η δημοτική αρχή να βρει στα Παχιανά οικόπεδα. Αν δεν πάμε στη Μανουσογιαννάκηδων, να μην πάμε μετά στη Μάντακα κοκ. Εγώ δεσμεύομαι αν η δημοτική αρχή μας καλέσει να βρούμε μια λύση μέσα στην πόλη. Τώρα όμως δεν έχουμε χρόνο να το κάνουμε αυτό, οπότε πρέπει να τηρήσουμε τη σειρά.

Γιώργος Τσαπάκος εκπροσωπώντας τον συνδυασμό “Χανιά Μαζί για τον δήμο μας”

Υπάρχουν διαφωνίες, αλλά δεν είναι ουσιαστικές. Η λαϊκή αγορά συμβάλλει στην τοπική οικονομία. Όπου κι αν πάει σίγουρα θα εμποδίζει κάποιος. Εκεί που πρέπει να στοχεύσουμε είναι να συμμαζευτεί η κατάσταση, ως προς το ωράριο, την καθαριότητα και να υπάρξει μεγαλύτερη αστυνόμευση. Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί πιο σοβαρά το θέμα της εύρεσης ενός οικοπέδου για τη λειτουργία της. Θεωρουμε ότι η απόφαση της χωροθέτησης τώρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση

Γιώργος Σχοινοπλοκάκης εκπροσωπώντας τον συνδυασμό “Χανιά 100/5”

Οι λαϊκές αγορές είναι αναγκαίες αλλά δημιουργούν και κάποια θέματα. Βλέπω ότι και οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών έχουν διάθεση να συζητήσουν. Ας το βάλει η δημοτική αρχή στον άμεσο σχεδιασμό να βρεθεί ένας χώρος και μια λύση για όλους. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει εναλλακτική και θα ψηφίσουμε υπερ της χωροθέτησης.

Γιάννης Σαρρής, επικεφαλής “Πρωτοβουλίας Πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος”

Πρέπει να βρουμε μια λύση με την οποία η λαϊκή αγορά θα λειτουργεί χωρίς να ενοχλεί. Ένα όμως μεσοπρόθεσμο μέτρο θα μπορούσε να ληφθεί πάνω στην εξής σκέψη. Γιατί μόνο 5 δρόμοι φιλοξενούν τη λαϊκή και όχι 10-15; Άρα χρειάζεται μια διαβούλευση ώστε τουλάχιστον σε πρώτη φάση να αμβλυνθεί το πρόβλημα των ανθρώπων και κατοίκων που κάθε τρεις και λίγο έχουν στην πόρτα τους τα προβλήματα που έχουν και να λυθούν και τα προβλήματα των ανθρώπων που ζουν από τη λαϊκή. Άρα λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχει διάθεση για διάλογο.

Νίκος Παπαντωνάκης, επικεφαλής “Λαϊκής Συσπείρωσης”

Οι διαμαρτυρίες για τη Μανουσογιαννάκηδων, αφορά και τους άλλους δρόμους και όχι μόνο αυτή την οδό και έχει να κάνει με την πλημμελή αστυνόμευση, τη λειτουργία και κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της λαϊκής. Προβλήματα υπάρχουν. Θυμάμαι και στο παρελθόν που είχε εξεταστεί ότι δεν υπάρχουν κατάλληλοι δρόμοι για λαϊκή. Αν υπάρχουν να γίνουν και 6 και 10 δρόμοι. Όμως οι μελέτες τότε που είχαμε πάλι τα ίδια προβλήματα είχαν δείξει ότι δεν υπήρχαν άλλοι δρόμοι σα Παχιανά κατάλληλοι για λαϊκή.

Σεραφείμ Ρίζος, επικεφαλής “Ανταρσία στα Χανιά”

Τα ίδια παράπονα θα μπορούσε να πει κάποιος για τη λαϊκή αγορά σε οποιαδήποτε περιοχή. Αν αρχίσουμε να λέμε “όχι” στου ενός το μαγαζί, “όχι” στου άλλου το μαγαζί, δεν θα υπήρχε ούτε ένας δρόμος στα Χανιά για να γίνει η λαϊκή. Είμαι 5 χρόνια στο Δ.Σ., για τη λαϊκή και τα προβλήματα έχω ακούσει παράπονα να γίνονται μόνο από τη Μανουσογιαννάκηδων. Για κανέναν άλλο δρόμο όλα αυτά τα χρόνια δεν έχω ακούσει να υπάρχει διαμαρτυρία. Αν υπάρχουν πραγματικά άλλοι δρόμοι για να γίνει σε πιο αραιά διαστήματα, να το συζητήσουμε, ώστε να μην πηγαίνει η λαϊκή κάθε 2,5 χρόνια σε έναν δρόμο. Παρόλα αυτά, τα Παχιανά δεν έχουν τόσους πολλούς δρόμους, το αφήνω όμως ανοιχτό. Η ιδανικότερη λύση θα ήταν να υπάρχουν περιφραγμένοι χώροι στους οποίους να γίνονται λαϊκές όμως αυτό χρειάζεται χρόνο. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook