Η προγνωστική εξέλιξη του καιρού επιφυλάσσει και την ενίσχυση των βορείων ανέμων καθώς και του υψηλού κυματισμού για αύριο Παρασκευή προκαλώντας και πάλι προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του παλιού λιμανιού της πόλης των Χανίων. 

Στο σκηνικό αλλαγής του καιρού που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο νησί μας αναμένεται σταδιακά να προστεθεί και η εισβολή του ενισχυμένου Βορείου ρεύματος από τα ξημερώματα της Παρασκευής 29 Μαρτίου. Παράλληλα αναμένεται και η εμφάνιση υψηλού θαλάσσιου κυματισμού σε όλο το βόρειο παράκτιο μέτωπο της Κρήτης. Ενδεικτική είναι η σταδιακή απεικόνιση της ενίσχυσης αυτής στους ανεμολογικούς χάρτες και Κυματισμού της ΕΜΥ, σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα του Ευρωπαϊκού κέντρου Προγνώσεων (ECMWF) (όπως αυτά αντιστοίχως παρατίθενται στη συνημμένη εικόνα).

Το λιμάνι των Χανίων έχει αρχίσει ήδη να κινείται σε ρυθμούς έναρξης της νέας τουριστικής  περιόδου με πολλά καταστήματα στην προβλήτα να έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους και πολλά άλλα να βρίσκονται σε εργασίες προετοιμασίας. Για άλλη μια φορά όμως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή  μιας και ο υψηλός κυματισμός που αναμένεται να επικρατήσει για αύριο Παρασκευή, σταδιακά από τις πρωινές ώρες, θα επηρεάσει και πάλι όλες τις δραστηριότητες στην προβλήτα του λιμανιού.

Προσοχή θα πρέπει να δείξουν και όλοι αυτοί που θα θελήσουν να κινηθούν πεζοί αλλά και με οχήματα στους συγκεκριμένους χώρους. Λαμβανομένου δε υπόψη ότι ήδη έχει αρχίσει δειλά-δειλά να εκδηλώνεται και μία κίνηση ξένων επισκεπτών καλό θα είναι να ενημερωθούν για τους κινδύνους που μπορεί να περιλαμβάνει η προσέγγιση τους στην προβλήτα του λιμανιού.

Είχα αναφερθεί και σε παλαιότερο άρθρο μου για την ανάγκη οργάνωσης μέτρων παρεμπόδισης του υψηλού κυματισμού στο εσωτερικό του λιμένα και στην προβλήτα, στα πλαίσια και της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να προστατεύονται οι ιστορικές αυτές υποδομές καθώς και τα καταστήματα αλλά και οι πολίτες, Χανιώτες καθώς και ξένοι επισκέπτες,  που θα βρεθούν στους χώρους του παλιού λιμανιού.

Πέρα από τις καταστροφικές συνέπειες οι οποίες προκαλούν αναγκαίες επιδιορθώσεις, με διαρκή και μεγάλα κόστη αποκατάστασης, η προστασία της ανθρώπινης ζωής έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία. Το παλιό λιμάνι, ως πόλος έλξης και μεγάλης επισκεψιμότητας θα πρέπει να διατηρεί την ασφαλή προσβασιμότητα του σε όλη την περίοδο του έτους μιας και τα καιρικά φαινόμενα δεν γνωρίζουμε απόλυτα πότε και με ποια ένταση θα κάνουν την εμφάνιση τους. Εύχομαι να ξεκινήσει μία συζήτηση στο πλαίσιο αυτό που μόνο καλό θα έχει να προσφέρει για τον τόπο μας.

Λέκκας Εμμανουήλ – Μετεωρολόγος, MSc

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook