Αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται ιστορικά κείμενα, αρχεία και χειρόγραφα στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.

Άμεση είναι η ανάγκη παρέμβασης του κράτους για να σωθεί πολύτιμο ιστορικό υλικό που κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.

Μάλιστα, στα υπόγεια του κτιρίου υπάρχει υλικό που δεν έχει καταγραφεί καν. Ένα μεγάλο μέρος του αρχείου στα υπόγεια είναι άγνωστο τι περιλαμβάνει, είναι στοιβαγμένο σε κούτες, παραδωμένο στην υγρασία, τη μούχλα και τη φθορά του χρόνου.

Είναι γνωστό το πρόβλημα της σωστής διαφύλαξης αυτού του ιστορικού πλούτου στην Κρήτη, λόγω της διάβρωσης του υπάρχοντος κτιρίου. Επιτακτική είναι η ανάγκη συντήρησης του κτιρίου, η εύρεση επιπλέον χώρου που θα αποτελεί το μουσείο του (έχει προταθεί ο χώρος του παλιού παγοποιείου στη δημοτική αγορά) καθώς και η στελέχωσή του από προσωπικό που θα μεριμνήσει για την προστασία του. Πέρα από το κτιριακό, το έργο που πρέπει να γίνει στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, είναι τεράστιο και απαιτεί προσωπικό, καθώς για την ψηφιοποίηση των αρχείων, απαιτείται πρώτα συντήρηση και καθαρισμός του αρχείου.

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Χανίων, από τον Σύλλογο "Φίλοι Ιστορικού Αρχείου Κρήτης", σε συνεργασία με τα ΓΑΚ/ Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, αναφέρθηκαν τα προβλήματα αυτά, παρουσιάστηκε ο πρότυπος και εξωστρεφής τρόπος λειτουργίας του Ιστορικού Αρχείου Ύδρας, αλλά και οι ενέργειες που γίνονται για την ψηφιοποίηση των αρχείων προκειμένου αυτά να μπορούν να βρίσκονται στον παγκόσμιο ιστό.


(αριστερά) Η κα Ντίνα Αδαμοπούλου, Προϊσταμένη ΓΑΚ –Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας και (δεξιά) η κα Ελένη Κωβαίου, Υπεύθυνη Κλειστών συλλογών της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης

(αριστερά) Ο κ. Γιάννης Πλατσιδάκης, Πρόεδρος Συλλόγου "Φίλοι Ιστορικού Αρχείου Κρήτης και (δεξιά) η κα Μαρίνα Αρετάκη, Προϊσταμένη Ιστορικού Αρχείου Κρήτης


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook