Εκδήλωση με θέμα «Το πρόγραμμα της ΝΔ για τις Υποδομές» πραγματοποιήθηκε την, Τρίτη 02-04-2019, στο Ηράκλειο με κεντρικούς ομιλητές τον κ. Κώστα Καραμανλή, Τομεάρχη Μεταφορών και Υποδομών ΝΔ - Βουλευτή Σερρών και τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη, Γραμματέα ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτή Ηρακλείου.   

Σημεία ομιλίας κ. Κ. Καραμανλή: 

• Η Νέα Δημοκρατία, από την ίδρυσή της έχει κάποιες απαράβατες θεμελιώδεις αρχές. Δεν τάζει πράγματα που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει. Δεν λέει μεγάλα λόγια, αλλά προτιμά τα μεγάλα έργα. Πάνω σε αυτή τη θεμελιώδη αρχή είναι οικοδομημένο και το Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τις Υποδομές.

• Παράλληλα, υπογράμμισε το γεγονός ότι οι επενδύσεις στις υποδομές και τα έργα ανάπτυξης επιδρούν πολλαπλασιαστικά στην οικονομία, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, και συμβάλουν καθοριστικά στην αύξηση τόσο του εθνικού όσο και του τοπικού ΑΕΠ.


• Αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Ανάπτυξης Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας, επικεντρώνοντας την παρουσίασή του – μεταξύ άλλων – στα εξής σημεία:
 στο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να αλλάξει - αλλά να βελτιώσει - το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο,
 στην ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Μητρώου Υποδομών για τον τακτικό έλεγχο και τη συντήρηση των δημοσίων έργων,
 στην επίβλεψη των Δημοσίων Έργων και από τον ιδιωτικό τομέα ανάλογα τον τύπο του έργου και τη διαθεσιμότητα του δημοσίου,
 στην εισαγωγή ενός «Βαθμολογίου» έργων, το οποίο θα αναρτάται στο ΕΣΗΔΗΣ,
 στο γεγονός ότι κανένα έργο δεν θα εγκρίνεται αν δεν συνοδεύεται από μελέτη Σκοπιμότητας και Βιωσιμότητας ανεξάρτητου φορέα.

• Παρουσίασε, επίσης, κι ένα νέο εργαλείο, τις «Προτάσεις Καινοτομίας», ένα εργαλείο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, που θα αντικατασταθεί στο άμεσο μέλλον από το αεροδρόμιο του Καστελίου.


Σημεία ομιλίας κ. Λ. Αυγενάκη: 

• Για τη ΝΔ τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης, αποτελούν προτεραιότητα. Η Κρήτη δικαιούται ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο, ένα σύγχρονο και λειτουργικό αεροδρόμιο, σύγχρονα και λειτουργικά έργα υποδομής. Εμείς οι Κρητικοί, το δικαιούμαστε και το αξίζουμε! Αξίζουμε καλύτερα!

• Το πρόγραμμα της ΝΔ για τις υποδομές, βάζει την Κρήτη στο επίκεντρο των μεγάλων έργων υποδομής. Και το κάνει, όχι με βαρύγδουπες ανακοινώσεις και γενικόλογες υποσχέσεις, αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις, σαφείς διαδικασίες και ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα. 

• Το αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης, δεσμευόμαστε ότι, μέχρι να ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, θα έχει την απαραίτητη συντήρηση και τις κατάλληλες υποδομές, προκειμένου να λειτουργεί αποτελεσματικά. Δεσμευόμαστε για την προώθηση μικρών παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν την λειτουργία, θα αυξήσουν την ασφάλεια και θα βελτιώσουν σημαντικά την εμφάνιση του αεροδρομίου, ώστε να καλύψει αποτελεσματικά τις ανάγκες μετακίνησης των επιβατών. Επίσης, δεσμευόμαστε για την αξιοποίηση του χώρου του αεροδρομίου, όταν ξεκινήσει η λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι. Δεσμευόμαστε για την αξιοποίηση του χώρου, που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής της πόλης μας. 

• Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι: Δεσμευόμαστε ότι θα συμβάλλουμε στην όσο το δυνατόν πιο σύντομη και άρτια ολοκλήρωση του έργου και, κυρίως, για την ουσιαστική συμμετοχή του στην ανάπτυξη της περιοχής και του νησιού μας.

• Ο ΒΟΑΚ είναι ένα έργο για το οποίο έχει δεσμευτεί προσωπικά ο Πρόεδρος μας κ. Κ. Μητσοτάκης στους συμπολίτες μας τους Κρητικούς. Δεσμευόμαστε ότι ο ΒΟΑΚ, κι εμείς στη ΝΔ μιλάμε για τον άξονα Κίσσαμος – Σητεία, είναι κομβικής σημασίας έργο υποδομής, είναι απαραίτητη η έναρξη του έργου άμεσα! Είναι θέμα ασφάλειας και θέμα ανάπτυξης.  Δεσμευόμαστε ότι ο ΒΟΑΚ θα γίνει. Είναι θέμα ασφάλειας και θέμα ανάπτυξης. Είναι το τελευταίο μεγάλο οδικό έργο στη χώρα που πρέπει να πραγματοποιηθεί. Δεσμευόμαστε ότι το τμήμα Χανιά-Αγ. Νικόλαος θα υλοποιηθεί σε ορίζοντα 4ετίας και με εκτιμώμενο κόστος 900-1.300 εκ. ευρώ. Δεσμευόμαστε για ενιαία δημοπράτηση για ολόκληρη τη φάση 1 (Χανιά-Αγ. Νικόλαος) με τη μέθοδο της παραχώρησης. Δεσμευόμαστε για τη Φάση 2 (Κίσσαμος-Χανιά και Αγ. Νικόλαος-Σητεία) συνολικού κόστους 500-600 εκ. ευρώ. 

• Δρόμος Ηράκλειο-Μεσαρά: Οι εξελίξεις του έργου μας στενοχωρούν. Όχι, δεν θέλαμε να πούμε σας τα λέγαμε! Όχι δεν θέλαμε να δικαιωθούμε τώρα, θέλαμε να προλάβουμε τα χειρότερα! Θέλαμε να προλάβουμε την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου! Αυτό που προέχει είναι να συμβάλλουμε όλοι ώστε να ολοκληρωθούν οι εναπομείνασες εργασίες και, έστω αυτή την ύστατη στιγμή, να αποτραπεί αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη. 

• Είναι προσωπική δέσμευση του Προέδρου μας, του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης. «Θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις την Κρήτη, θα μπω ο ίδιος μπροστάρης στα μεγάλα έργα υποδομής, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν, διότι το νησί μας πρέπει να ξεδιπλώσει όλο του το δυναμικό». 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα για την Κρήτη


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook