Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση – ομιλία με θέμα «Βαλκάνια Ανατολική Μεσόγειος και το Στρατηγικό Μέλλον του Ελληνισμού»

Την ίδια περίοδο που ενισχύεται ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο λόγω της ΑΟΖ, των ενεργειακών θεμάτων και των συμμαχιών, η χώρα μας εμφανίζει μια υποχωρητικότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Την εκτίμηση αυτή έκανε ο γνωστός στρατηγικός αναλυτής Δρ Νίκος Λυγερός ο οποίος ήταν ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε το τμήμα Χανίων της ομογενειακής οργάνωσης AHEPA στην κατάμεστη αίθουσα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων. 

Θέμα της εκδήλωσης «Βαλκάνια Ανατολική Μεσόγειος και το Στρατηγικό Μέλλον του Ελληνισμού» ενώ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ.Λυγερός επεσήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τα ενεργειακά θέματα για να θωρακίσει το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της διαχείρισής του με συμμαχίες για να έχουμε στρατηγικό ρόλο στην περιοχή.

Σε ερώτηση του Flashnews.gr για το αν έχει ισχυροποιηθεί η θέση της χώρας μας, ο κ.Λυγερός είπε ότι η Ελλάδα έχει γίνει πιο ελκυστική. Ως παράδειγμα ανέφερε πως στον πρώτο διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων σε 20 οικόπεδα, υπήρξαν μόνο τρεις υποψηφιότητες ενώ τώρα σε Ιόνιο και Κρήτη οι ίδιες οι κοινοπραξίες ενδιαφέρθηκαν. Αυτό σύμφωνα με τον κ. Λυγερό δείχνει πως έχει αλλάξει το status στην περιοχή.

Όμως ερωτώμενος για την συνθήκη των Πρεσπών, ο στρατηγικός αναλυτικός  τόνισε πως η χώρα μας δεν έχει οφέλη, αντιθέτως έχει ενισχυθεί η ρευστότητα στα Βαλκάνια. 

«Έχουμε το θέμα του Κοσυφοπεδίου, το θέμα της μεγάλης Αλβανίας και αυτό σημαίνει πως στα Βαλκάνια δείχνουμε μια υποχωρητικότητα και είναι κρίμα γιατί από ΑΟΖ και ενεργειακό αναβαθμιστήκαμε» επεσήμανε ο κ.Λυγερός.

Παράλληλα εκτίμησε πως τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί με την συμφωνία των Πρεσπών καθώς δεν το έχουν ψηφίσει ακόμη και τα 29 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι τροπολογίες στο Σύνταγμα των Σκοπίων.

Εκτός από τον κ.Λυγερό στην εκδήλωση ομιλήτρια ήταν και η Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω κ. Ειρήνη Μαρούπα, η οποία τόνισε την ανάγκη να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα τα πολύ σοβαρά εθνικά ζητήματα.

Στους βασικούς στόχους της AHEPA  αναφέρθηκε ο πρόεδρος του τμήματος ΑΧΕΠΑ Χανίων Κωνσταντίνος Χριστινάκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook