Ο σκοπός της δράσης και τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν

Μία μεγάλη εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση των εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί της Σαντορίνης ξεκινά μετά από πολλά χρόνια καταγγελιών για κακομεταχείριση των γαϊδουριών και των μουλαριών.

Όπως μετέδωσε ο Guardian σε άρθρο του, oι τοπικές αρχές σε συνεργασία με ακτιβιστές και τις εταιρίες κρουαζιέρας είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την καμπάνια με σύνθημα «μπείτε στη θέση τους».

Σκοπός της δράσης είναι να ληφθούν μέτρα προστασίας τόσο από τους τουρίστες όσο και από τους ιδιοκτήτες των τετράποδων, ώστε να μην ανεβαίνουν υπέρβαροι τουρίστες στα γαϊδουράκια – ήδη δια νόμου απαγορεύεται η μεταφορά βάρους άνω των 100 κιλών από ένα ζώο.

«Το σύνθημα “μπείτε στη θέση τους” αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει τους τουρίστες να σκεφτούν πριν χρησιμοποιήσουν τα ζώα σαν ταξί, για να ανέβουν στα Φηρά», δήλωσε η υπεύθυνη επικοινωνίας του οργανισμού «The Sanctuary of Donkey», ο οποίος και ξεκίνησε την πρωτοβουλία.

«Προτείνουμε στους επισκέπτες του νησιού να εξετάσουν αν τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια αντιμετωπίζονται από τους ιδιοκτήτες τους με σωστό τρόπο, αν έχουν αρκετή σκιά και νερό, καθώς και αν τα φορτία που καλούνται να μεταφέρουν είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου. Αν όχι, άλλες επιλογές, όπως το περπάτημα ή το τελεφερίκ, μπορεί να είναι πιο υπεύθυνος τρόπος μεταφοράς» τονίζει.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, η εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης της κρουαζιέρας στο νησί της Σαντορίνης, καθώς η καλοκαιρινή σεζόν πλησιάζει, συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα με το δήμαρχο του νησιού, Νικόλαο Ζώρζο, και τους εκπροσώπους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Ιωάννη Ευδαίμων και κ. Τάσο Κονιδάρη, υψηλόβαθμα στελέχη της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας (Cruise Lines International Association – CLIA).

Στη συνάντηση, όπου παραβρέθηκε ο πρόεδρος της CLIA Europe και CEO της Costa Group και της Carnival Asia, Michael Thamm, ο γενικός γραμματέας της CLIA Europe, Tom Boardley, και η Μαρία Δεληγιάννη, εκπρόσωπος της CLIA Europe στην Ανατολική Μεσόγειο, εξετάστηκε το σύστημα διαχείρισης άφιξης κρουαζιερόπλοιών, η ανάγκη διασποράς τουριστών στο νησί, η χρήση του τελεφερίκ, η υπεύθυνη χρήση των ιπποειδών και η σχετική καμπάνια «Μπείτε στη θέση τους» της ΜΚΟ The Donkey Sanctuary.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook