Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες των πανηγυρισμών, τόσο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Τοπικής Διοίκησης του Δήμου Χανίων, σχετικά με την  κατασκευή 8 νέων σχολικών κτιρίων στον νομό και την ανάπλαση του ‘’Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών’’ μέσω των λεγόμενων ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

Δίπλα μάλιστα στα εκατέρωθεν συγχαρητήρια  για τη «μεγαλύτερη επένδυση σε υποδομές, που έχει πετύχει μεταπολεμικά δημοτική αρχή στα Χανιά» κατά το δήμαρχο Χανίων κ. Βάμβουκα, έχει αναπτυχθεί μια καλοστημένη επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, με βασικά επιχειρήματα όπως «νέες δουλειές και νέα εισοδήματα», «νέες παραγωγικές δραστηριότητες με το λιγότερο δυνατό δημόσιο χρήμα».

Τα επιχειρήματα αυτά, αποτελούν  την αιχμή του δόρατος ώστε Κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση να διαβεβαιώσουν τους εργαζόμενους πως η ανάπτυξη ήρθε! Ωστόσο υπάρχει απόλυτη σύμπλευση και από παρατάξεις της μειοψηφίας. Είναι χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις τους μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γ. Σαρρής: «Η συνολική πρόταση του Δήμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Όντως το κόστος των σχολείων μέσω ΣΔΙΤ θα είναι 3-4 φορές ακριβότερο, όμως πρέπει να καλυφθεί μια υπαρκτή ανάγκη». Ν. Αγγελάκη: «Στηρίζουμε το σχέδιο κατασκευής σχολείων μέσω ΣΔΙΤ, μιας και δεν υπάρχει άλλος τρόπος χρηματοδότησης». Ά. Παπαδογιάννης: «Η παράταξή μας συμφωνεί απόλυτα! Κρατάμε επιφυλάξεις για τα οικόπεδα (αν υπάρχουν όλα και αν υπάρχουν προβλήματα σε αυτά)». Η όλη αντιπαράθεση γίνεται σε ζητήματα διαχείρισης.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; 

Πίσω από την καλογυαλισμένη βιτρίνα, η πραγματικότητα δεν είναι καθόλου ρόδινη. Η κατασκευή σχολικών κτιρίων με ΣΔΙΤ δε μπορεί να συνυπάρχει με τις ανάγκες των παιδιών μας για δημόσια, δωρεάν, σύγχρονα και ασφαλή σχολεία. 

Με έντεχνο τρόπο, οι πανηγυρισμοί Κυβέρνησης και Τοπικής Διοίκησης κρύβουν επιμελώς πως τα έργα αυτά θα πληρωθούν πολλαπλά από το λαό, ενώ αποτελεί ένα ακόμα βήμα στο μύχιο πόθο του μεγάλου κεφαλαίου, να αποκτήσει ιδιοκτησία σε δημόσιες δομές όπως  της Παιδείας, της αξιοποίησης δημόσιων χώρων (πάρκα, πλατείες κλπ)  σε βάρος των αναγκών των παιδιών μας και του λαού. 

Η εμπειρία όπου έχουν ιδρυθεί σχολικές μονάδες μέσω ΣΔΙΤ δείχνει το πραγματικό πρόσωπό τους: 

-Το κόστος κατασκευής υπολογίζεται περίπου 3 φορές ακριβότερο από το κόστος κατασκευής με διαγωνισμό Δημοσίου. Ο κατασκευαστικός όμιλος βάζει από ιδίους πόρους περίπου το 16% του συνολικού κόστους, ενώ ο κύριος όγκος της χρηματοδότησης καλύπτεται από τραπεζικούς δανεισμούς, κύρια με εγγύηση του Δημοσίου (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - πρόγραμμα JESSICA κ.ά.) εξοφλούμενους από τον Ελληνικό Λαό.

-Μετά το πέρας της κατασκευής τους, παραχωρούνται στον ανάδοχο επενδυτή για τα επόμενα τουλάχιστον 25 χρόνια ο οποίος θα έχει τον ολοκληρωτικό έλεγχο από το «πού θα μπει ένα καρφί» μέχρι και για τη χρήση των αιθουσών, ενώ η δυνατότητα αξιοποίησής τους τις ώρες που δεν λειτουργούν (απόγευμα) περνά από την έγκριση ή μη του επιχειρηματικού ομίλου που τα έχει κατασκευάσει.

-Έτσι ένας επιχειρηματικός όμιλος διασφαλίζει ότι με την τοποθέτησή ελάχιστων ίδιων πόρων θα έχει σταθερή απόδοση από το κράτος για 25 χρόνια, που κυμαίνεται το μήνα από 40.000€-160.000€, ανάλογα με το σχολείο.

-Το κόστος λειτουργίας των σχολείων με ΣΔΙΤ, λόγω των προδιαγραφών τους (συγκεκριμένα επίπεδα θερμοκρασίας των χώρων, φωτισμός όλο το 24ωρο, κ.ά),  είναι πολλαπλάσιο αυτού των συμβατικών σχολείων. Τις υπέρογκες δαπάνες λειτουργίας (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, πετρέλαιο, κ.ά.) τις αναλαμβάνουν οι Σχολικές Επιτροπές μέσω της πετσοκομμένης χρηματοδότησης. Είναι πολύ εύκολο να αντιληφθούμε τι θα σημάνει αυτό για την αύξηση των  δημοτικών τελών! Και μπορεί να γίνονται «εύκολα» δηλώσεις για να ‘’χρυσώσουν το χάπι’’ και να προσπαθήσουν να πείσουν ότι οι δημότες δεν θα επιβαρυνθούν, η εμπειρία από τις μέχρι τώρα συμβάσεις πάντως αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο!

-Υπάρχουν περιπτώσεις που συμβάσεις υπογράφηκαν το 2007 και  χρειάστηκε να περάσουν 10 ολόκληρα χρόνια για να μπορέσουν μαθητές και γονείς να δουν το πολυπόθητο σχολείο που τότε είχαν ανάγκη.

Και ερχόμαστε τώρα στο βασικό επιχείρημα που βάζουν όλοι, από Κυβέρνηση μέχρι και τοπική Διοίκηση: Υπάρχει ανάγκη για ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων αλλά δεν υπάρχουν χρήματα. Άρα τα ΣΔΙΤ είναι η μόνη επιλογή!

Αφού δεν υπάρχουν χρήματα, πού βρήκαν να δώσουν 4δισ. στο ΝΑΤΟ; Γιατί ψήφισαν φοροαπαλλαγές στους βιομήχανους και τους εφοπλιστές; Γιατί δίνουν κίνητρα και επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους μεγαλοξενοδόχους; Πώς αλήθεια θα πληρώσουν 3 φορές ακριβότερο ένα σχολείο μέσω ΣΔΙΤ αντί για ένα σχολείο μέσω κρατικού προϋπολογισμού;

Στην ουσία λοιπόν δεν είναι ζήτημα ανάγκης ή έλλειψης χρημάτων. Είναι ζήτημα στρατηγικής επιλογής, μιας και η εκπαίδευση αποτελεί ένα πολύ δελεαστικό «φιλέτο» που εδώ και χρόνια το μεγάλο κεφάλαιο προσπαθεί να πατήσει πόδι. Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), νόμος 3389/2005 της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, αποτελούν επομένως ένα ακόμα πεδίο για την κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Εκμεταλλεύονται τις υπαρκτές και ταυτόχρονα τραγικές ελλείψεις όπως το ζήτημα της σχολικής στέγης για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Αυτό θέλουν να κρύψουν παρουσιάζοντας ως μονόδρομο την ιδιωτική χρηματοδότηση.

Η σχολική στέγη αποτελεί μέσο για την ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών μας, για τη δημιουργία νέων ανθρώπων που θα μπορούν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Τα δημοτικά πάρκα αποτελούν χώρο ελεύθερης πρόσβασης και αξιοποίησής τους από όλο το λαό. Όλα αυτά δεν μπορεί να μπαίνουν στο ζύγι του κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων!

Αρκετά ματώσαμε - αρκετά πληρώσαμε για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου!

Καλούμε το χανιώτικο λαό να καταδικάσει τα ΣΔΙΤ και να παλέψει οργανωμένα διεκδικώντας σύγχρονη σχολική στέγη και δημόσιους χώρους με αποκλειστική κάλυψη του Κρατικού Προϋπολογισμού ενάντια στην κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση που προσπαθούν να σφίξουν κι άλλο τη θηλιά γύρω από λαιμό των εργαζομένων.

Παράλληλα, στις επερχόμενες εκλογές να στηρίξει με την ψήφο του και να δυναμώσει τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» που στηρίζει το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που με όλες του τις δυνάμεις στήριξε, στηρίζει και θα στηρίζει το δίκιο και τα συμφέροντα των εργαζομένων από τη σκοπιά των σύγχρονων αναγκών τους, και όχι από τη σκοπιά της "ανάπτυξης" που τσακίζει τις ζωές τους και την οποία ευαγγελίζονται όλα τα αστικά κόμματα και οι παρατάξεις τις οποίες στηρίζουν στην Τοπική Διοίκηση.

Ο Νίκος Βουρλάκης είναι Υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων με τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook