Για μία ακόμα χρονιά το περιοδικό ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ διοργάνωσε τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2019 από το Αθηνόραμα έγινε την Τρίτη 2 Απριλίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης σε μια βραδιά όπου αποθεώθηκαν οι ελληνικές γευστικές δημιουργίες τόσο οι εντός συνόρων όσο και αυτές που ήρθαν κατευθείαν… από το Παρίσι.

Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά της «ανεξαρτητοποίησης» του θεσμού, μιας και μέχρι το 2017 η απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας γίνονταν στο πλαίσιο των Χρυσών Σκούφων. Από πέρυσι η ελληνική κουζίνα δεν έχει μόνο τη δική της τελετή απονομής για να τιμηθούν οι καλύτεροι εκφραστές της εθνικής μας γαστρονομίας, αλλά απέκτησε και μόνιμη έδρα, στην πιο ιδιαίτερη γαστρονομικά πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη. 

Για να απονεμηθούν τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, η γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος χρειάστηκε να διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια σε όλη την επικράτεια, δοκιμάζοντας και βαθμολογώντας χιλιάδες πιάτα σε εστιατόρια και ταβέρνες από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Ιόνιο μέχρι το Καστελόριζο. Στο πολύμηνο αυτό σαφάρι, οι γευσιγνώστες διαπίστωσαν ακόμα για μία φορά ότι η εθνική μας γαστρονομία ανεβάζει στροφές και ποιοτικά και δημιουργικά τόσο στην παραδοσιακή  εκδοχή της όσο και στις σύγχρονες εκφάνσεις της. 

Από την Κρήτη βραβεύτηκαν συνολικά 10 εστιατόρια, με την παρακάτω βαθμολογία:

Λασίθι:
Ferryman (Ελούντα)  14,5/20
Old Mill  (Ξεν. Elounda Mare)  14,5/20
Pelagos Seaside  (Ξεν. Korina Beach, Κουτσουνάρι Λασιθίου) 14/20
Thalassa (Ξεν. Elounda Bay Palace)  14/20

Χανιά:
Χρυσόστομος (Χανιά)  14/20
Argentina (Κολυμπάρι Χανίων)  14/20
Ο Λεβέντης  (Άνω Σταλός Χανίων)  14/20

Ρέθυμνο:
Αλέκος (Αρμένοι Ρεθύμνου)  14/20
Avli (Ρέθυμνο)  14/20

Ηράκλειο:
Ονήσιμος  (Ηράκλειο)  14/20

Οι νικητές από την Κρήτη

Ο θεσμός των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας έχει πολλαπλούς στόχους και αναγνώσεις. Επιδρά καταλυτικά στην ποιοτική αναβάθμιση της εθνικής μας κουζίνας, υποστηρίζει την πρωτογενή παραγωγή ελληνικών προϊόντων διατροφής, τις τοπικές οικονομίες αλλά και την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού.

Την τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2019, παρουσίασαν ο Άκης Σακελλαρίου και η Νάντια Κοντογεώργη με ένα πρωτότυπο και άκρως διασκεδαστικό κόνσεπτ από το οποίο δεν έλειψαν και τα τραγούδια: πασίγνωστα κομμάτια από διάσημα μιούζικαλ- και όχι μόνο –  ντύθηκαν με ένα χιουμοριστικό «γαστρονομικό» στιχουργικό άρωμα και τις ερμηνείες συνόδεψε στο πιάνο ο Αστέρης Παπασταματάκης. Σε ρόλους – έκπληξη εμφανίστηκαν οι ηθοποιοί Γιώργος Κοτανίδης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Κάτια Σπερελάκη, και Δημήτρης Μακαλιάς.

Την τελετή απονομής χαιρέτησε κατά την έναρξη ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ενώ τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  Αλέξανδρος Θάνος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης, 3 υποψήφιοι Δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης  – Κατερίνα Νοτοπούλου , Νίκος Ταχιάος, Σπύρος Βούγιας ο Διευθυντής Marketing & PR της Volvo Car Hellas Αλέξανδρος Κωστήρογλου, η Γενική Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας της Metro Μαριάννα Παπαδοπούλου, ο Product Owner της Cardlink Σταύρος Λουμάκος, ο Marketing Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Νίκος Μιχαλόπουλος, η Γενική Διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε. (αποκλειστική αντιπρόσωπος στην Ελλάδα  της  Nespresso Professional) Ελένη Μιχοπούλου και ο Business  Executive Officer της Nestle Waters Hellas Δημήτρης Χανιόγλου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος. 

Μετά τις απονομές και το ζεστό χειροκρότημα για τους νικητές, οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν στο Ballroom του Makedonia Palace ένα εξαιρετικό dîner de gala για τη δημιουργία του οποίου το Αθηνόραμα προσκάλεσε ένα σπουδαίο Έλληνα σεφ από το Παρίσι, βραβευμένο με αστέρι Michelin τον Ανδρέα Μαυρομμάτη. Ιδιοκτήτης και σεφ του γαστρονομικού εστιατορίου «Le Mavrommatis» ο Ανδρέας Μαυρομμάτης είναι ο μοναδικός σεφ στον κόσμο που διαθέτει αστέρι Michelin για εστιατόριο ελληνικής κουζίνας εκτός Ελλάδος.

Το «Le Mavrommatis» συγκαταλέγεται στα καλύτερα εστιατόρια του Παρισιού και το τιμούν απολαμβάνοντας την κουζίνα του πολλοί Παριζιάνοι VIP και, μεταξύ αυτών, οι πρόεδροι François Oland και Emmanuel Macron. Ο σεφ Ανδρέας Μαυρομμάτης, σε συνεργασία με τον πολυβραβευμένο Σωτήρη Ευαγγέλου, executive chef του Makedonia Palace, και την μπριγάδα του δημιούργησαν ειδικά για το dîner de gala της φετινής απονομής, έξι πιάτα που ταξίδεψαν τους 300 προσκεκλημένους  στις γεύσεις και στα αρώματα της ελληνικής κουζίνας, μ’ ένα ιδιαίτερα καλλιτεχνικό στιλ, πρωτότυπες μείξεις υλικών, αρμονικά κοντράστ βαθιάς νοστιμιάς και εκπλήξεις στο σέρβις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook