Τι προκαλεί τις χιονοστιβάδες και τι θα πρέπει να ξέρουν εκδρομείς, ορειβάτες, χιονοδρόμοι στην περίπτωση που βρεθούν στην πορεία μιας χιονοστιβάδας

Μπορεί ο Φεβρουάριος να ήταν ο μήνας που στα Χανιά, σημειώθηκαν οι εντονότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων δεκαετιών, όμως τον Μάρτιο, τα ορεινά των Χανίων, “σημαδεύτηκαν” από χιονοστιβάδες, με μεγάλους όγκους χιονιού να καταρρέουν στα Λευκά Όρη και στον Αποκόρωνα.

Στην αρχή του μήνα, χιονοστιβάδες σάρωσαν τις Μαδάρες των Λευκών Ορέων, ενώ χιονοστιβάδα που έπεσε στην περιοχή Γούρνες Αποκορώνου, κοντά στο χωριό Καρές, ήταν τόσο μεγάλη που κάλυψε τον δρόμο αποκλείοντας την πρόσβαση. Μάλιστα πρόκειται για την μεγαλύτερη χιονοστιβάδα που έχει καταγραφεί ποτέ on camera, με εκατομμύρια κυβικά χιονού που παρασύρθηκαν. Στις 16 Μαρτίου, σημειώθηκε μεγάλη χιονοστιβάδα στα Κεραμειά, στον ορεινό Αθυμόλακα μετά το Ψυχρό Πηγάδι ενώ σε βίντεο του Flashnews.gr, κατεγράφη το σαρωτικό πέρασμα της χιονοστιβάδας από μεγάλο ύψος και πώς αυτή παρέσυρε και έριξε δέντρα αλλά ακόμα και ένα ξύλινο σπιτάκι κτηνοτρόφου, το οποίο καταπλακώθηκε και “θάφτηκε” στο χιόνι.

Σήμερα ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων, πραγματοποίησε ημερίδα στο ΚΑΜ, ενημερώνοντας τον κόσμο για τον σχηματισμό χιονοστιβάδων στην Κρήτη, τις περιοχές που έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα στο νησί αλλά και το τι πρέπει να κάνουν όσοι βρεθούν στην πορεία μιας χιονοστιβάδας.

Ο Μιχάλης Βουράκης, μέλος του Συλλόγου και βοηθός εκπαιδευτή,  επεσήμανε οτι φέτος ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για την Κρήτη, όπου κατεγράφησαν αρκετές χιονοστιβάδες στο νομό Χανίων, με τη  μεγαλύτερη αυτή που σημειώθηκε στην ανατολική πλευρά των Λευκών Ορέων, στις Γούρνες, ευτυχώς μακριά από αστικό ιστό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, η καταστροφή θα ήταν ανυπολόγιστη.

Χιονοστιβάδες, εκτός από τις περιοχές που αναφέρθηκαν παραπάνω, καταγράφηκαν και στα Σφακιά ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, έγιναν αντιληπτές με τηλεφακούς από περιοχές των Χανίων, λόγω του μεγάλου όγκου χιονιού που κατέρρευσε.

Οι χιονοστιβάδες, όπως εξήγησε ο κ. Βουράκης, μπορεί να προκληθούν είτε από φυσικά αίτια – συνδυασμός καιρικών φαινομένων, κλίσης εδάφους κτλ – αλλά και με μηχανικό τρόπο, από έναν ορειβάτη, πεζοπόρο, χιονοδρόμο που θα πατήσει στρώμα χιονιού.

Η άνθιση του ορειβατικού σκι στα Χανιά, έχει ευνοήσει τη δημιουργία χιονοστιβάδων ενώ φετος καταγράφησαν τέτοια φαινόμενα σε περιοχές που είναι προσβάσιμες από οποιοδήποτε πεζοπόρο ή ορειβάτη που επιλέγει το βουνό για εκδρομή.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι τι κάνουμε σε περίπτωση χιονοστιβάδας.

Ο κ. Βουράκης, εξήγησε οτι αν πρόκειται για οργανωμένη κίνηση με χιονοδρόμους θα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με φτιάρι, πομποδέκτη για ανίχνευση κτλ, αλλά και σε απλές πεζοπορίες ή ορειβασία σε μεγαλύτερα υψόμετρα, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τεχνικές, είτε για να διαλέξει την πιο ασφαλή διαδρομή είτε κάποιες μεθόδους ώστε αν παγιδευτεί να έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει γρήγορα.

“Το βουνό έχει κίνδυνο, ομως αν ο κίνδυνος αυτός μετατραπεί σε ατύχημα είναι μια άλλη περίπτωση, στην οποία πρέπει να συνυπάρξουν και άλλοι παράγοντες”, σημείωσε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, οτι οι χιονοστιβάδες, λόγω του μακροανάγλυφου, σημειώνονται σε υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα.

(Ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων,  Σταύρος Μπαδογιαννης)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook