Οι επιστήμονες το είχαν πει, οι οδηγοί πλέον το διαπιστώνουν – Δεν έχουμε τελειώσει με τις κατολισθήσεις

Μετά την πρωτοφανή θεομηνία που έπληξε τον Φεβρουάριο δις τα Χανιά, οι επιστήμονες, με αφορμή τις τεράστιες σε όγκο και αριθμό κατολισθήσεις που σημειώθηκαν, είχαν κάνει λόγο για ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη, εξηγώντας οτι το επόμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτου καιρικών συνθηκών, οι καταπτώσεις χωμάτινων όγκων θα συνεχιστούν.

Κατά την πρώτη του επίσκεψη στα Χανιά,  μετά την κακοκαιρία, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας είχε επι λέξει σημειώσει ” Τα εδάφη είναι πολύ σαθρά με αποτέλεσμα ανα πάσα στιγμή εμπεριέχεται ο κίνδυνος να δρομολογηθούν νέες κατολισθήσεις. Ο εμποτισμός του νερού στα πετρώματα είναι τέτοιος που με το παραμικρό μπορεί να αρχίσουν να αποκτούν την μορφή ροής, μιας κατολισθησης δηλαδή σε πολύ υδαρά πετρώματα που έχουν μεγάλη ταχύτητα και τα οποία είναι πολύ δύσκολο να συγκροτηθούν”. 

Η αποσάθρωση των εδαφών φαίνεται οτι είναι τέτοιας έντασης που μπορεί ακόμα και μια ημέρα χωρίς βροχόπτωση, να σημειωθεί κατολίσθηση σε σημείο που το προηγούμενο διάστημα,  επιβαρύνθηκε με τόνους νερό.

Ένα τέτοιο φαινόμενο παρατηρήθηκε σήμερα στον ΒΟΑΚ, στο ύψος της Αγίας Μαρίνας, όπου σημειώθηκε κατολίσθηση, σε επικίνδυνο σημείο, κοντά σε στροφή του δρόμου.

Οδηγοί περνούν με… “δική τους ευθύνη”, προσπερνώντας πέτρες και χώματα, δίχως να γνωρίζουν αν λίγο παρακάτω συναντήσουν πάλι σημάδια κατολίσθησης.

Πάντως με τέτοια οδηγική ανασφάλεια και τέτοια επικινδυνότητα στον ΒΟΑΚ, η τουριστική σεζόν που έρχεται μπορεί να αποδειχθεί “εφιάλτης” για αρμόδιους φορείς.

Δείτε σχετικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook