Τι λένε οι ειδικοί και ποια μέτρα πρέπει να λάβουμε άμεσα

Είναι γνωστό ότι η γρίπη και το απλό κρυολόγημα,αποτελούν τις συνηθέστερες ασθένειες που καραδοκούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και οι μόνες ασθένειες που «απειλούν» την υγεία μας. Μια επιπλέον ασθένεια με υψηλά ποσοστά κρουσμάτων κατά τους ψυχρούς μήνες είναι η  βακτηριακή μηνιγγίτιδα, η οποία εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να αποβεί μοιραία, ιδιαίτερα για τα παιδιά.

Ερευνητικάέχει διαπιστωθεί ότι τα περισσότερα περιστατικά βακτηριακής μηνιγγίτιδας καταγράφουν σημαντική αύξηση κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά και κατά την αλλαγή του καιρού, μέσα στην άνοιξη. Δεν είναι τυχαία τα τέσσερα κρούσματα μηνιγγίτιδας σε μικρά παιδιά που διαπιστώθηκαν μέσα στο Δεκέμβριο, αλλά και το πρόσφατο περιστατικό με το νεαρό από την Κάρπαθο, ο οποίος νοσηλεύεται διασωληνωμένος και σε καταστολή στο ΠΑΓΝΗ.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, χρειάστηκε η άμεση και συντονισμένη επέμβαση των ιατρών αλλά και πολυήμερη νοσηλεία σε νοσοκομεία της χώρας, ώστε να αποφευχθεί ο άμεσος κίνδυνος για τη ζωή τους. Η μηνιγγίτιδα όμως είναι μια «ύπουλη ασθένεια», την οποία ποτέ δεν πρέπει να αγνοήσουμε.

Η μηνιγγίτιδα δεν κάνει διακρίσεις

Ο επικρατέστερος τύπους της νόσουπου προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους και ευθύνεται για τα περισσότερα κρούσματα στην χώρα μας, είναι η μηνιγγίτιδα τύπου Β.  Στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα μοιάζουνμε αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενικήδυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα. Αυτή όμως είναι και η μεγάλη πλάνη, καθώς εσφαλμένα δημιουργείται η εντύπωση ότι πρόκειται για κάτι παροδικό. Στην πραγματικότητα όμως, τα συμπτώματα μπορούν να υποτροπιάσουν άμεσα και να οδηγήσουν ένα παιδί ακόμα και στο θάνατο, μέσα σε μόλις 24 ώρες.

Είναι τρομακτικό το πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί ημηνιγγίτιδα Β. Απλές καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα, αρκούν για να ξυπνήσουν τον εφιάλτη. Για το λόγο αυτό,οι πιθανότητες μετάδοσης είναι ιδιαίτερα αυξημένες κατά τους ψυχρούςμήνες, καθώς η πολύωρη ηπαραμονή σε κλειστούς χώρους, αποτελεί την ιδανική συνθήκη για την ανάπτυξη της νόσου.

Μόνη λύση ο σωστός εμβολιασμός

Όσα μέτρα πρόληψης και να λάβουμε, όσο πολύ και να προσέξουμε τους κανόνες υγιεινής ή τις κοινωνικές μας επαφές, η απειλή της νόσου πάντα θα ελλοχεύει. Αρκεί να γνωρίζουμε ότι ένας στους δέκα ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά, η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η πρόληψη μέσω το εμβολιασμού.

Ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών για τη νόσο της μηνιγγίτιδας Β θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα κάθε γονέακαι να γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρο του.

Διότι δεδομένης την σοβαρότητα της νόσου, στην πράξη αποδεικνύεται ότι:«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook