Σε ποιες περιοχές θα ρίξει περισσότερη βροχή-Τι λέει η πρόγνωση καιρού του μετεωρολόγου Μανώλη Λέκκα

Πρόσκαιρη αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, με βροχές απο την Παρασκευή το μεσημέρι και μετά έως και το Σάββατο το μεσημέρι, επιφυλλάσει το Βαρομετρικό χαμηλό που κινείται στo Ιόνιο.

Λίγο πιο ισχυρές βροχές αναμένεται να σημειωθούν στα νότια τμήματα, ξημερώματα Σαββάτου έως και το μεσημέρι της ίδιας μέρας με την πιθανότητα εκδήλωσης και τοπικών καταιγίδων.

Βροχές και νότιοι άνεμοι

Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού προμηνύουν οι πρώτες νεφώσεις που ήδη έκαναν την εμφάνιση τους καλύπτοντας ολόκληρη την Κρήτη.  Η αναμενόμενη αυτή αλλαγή στο σκηνικό του καιρού είναι αποτέλεσμα ενός Βαρομετρικού χαμηλού το οποίο κινείται από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς το νότιο Ιόνιο επηρεάζοντας έτσι τον καιρό και στο νησί μας με βροχές και πρόσκαιρη ενίσχυση των Νοτίων ανέμων, ιδιαίτερα στα ανατολικά και τα νότια τμήματα της Κρήτης. Ασθενείς  βροχές αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους  από τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής και μετά, αρχικά από τα δυτικά και στη συνέχεια θα επεκταθούν και ανατολικότερα.

Οι βροχές αυτές θα διατηρηθούν και τις βραδινές ώρες με μία τάση να ενισχυθούν σε πιο ισχυρές ιδιαίτερα για τις νότιες περιοχές του νησιού τις πρωινές έως και τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου. Στο διάστημα αυτό υπάρχει και η πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών καταιγίδων με τις  δυτικές και νότιες περιοχές να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες.

Οι άνεμοι ήδη εμφανίζουν τη νότια τάση τους και στις επόμενες ώρες θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο φθάνοντας σε ένταση τα 4 – 5 Μποφώρ. Μεγαλύτερη όμως ενίσχυση αναμένεται στα ανατολικά και τα νότια τμήματα της Κρήτης με την ένταση τους να φθάνει στα 6 – 7 Μποφώρ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι άνεμοι αυτοί δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις θαλάσσιες συγκοινωνίες του νησιού.

Η θερμοκρασία για σήμερα Παρασκευή θα διατηρηθεί σε καλά επίπεδα, λόγω και των νοτίων ανέμων, με τη μέγιστη να κυμαίνεται στους 16 έως και 18⁰C κατά τόπους, ενώ για αύριο Σάββατο οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν κοντά στους 20⁰C.

Όσον αφορά τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης τα νεότερα στοιχεία τη δείχνουν πολύ πιο περιορισμένη και ουδόλως ανησυχητική , ξεκινάει δε από το απόγευμα της Παρασκευής και ολοκληρώνεται το μεσημέρι του Σαββάτου.

Από το Σάββατο το μεσημέρι και μετά αποκαθίσταται ένα πολύ καλύτερο σκηνικό του καιρού σε ολόκληρη την Κρήτη διατηρώντας όμως τα ανοιξιάτικα χαρακτηριστικά  με τοπικές νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες και μικρή την πιθανότητα για εκδήλωση κάποιας ασθενούς παροδικής βροχής, ιδιαίτερα για τα δυτικά και ορεινά τμήματα του νησιού. Ο ήπιος και ανοιξιάτικος αυτός καιρός θα διατηρηθεί και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και αυτοί από το Σάββατο διατηρώντας εντάσεις στα 3 – 4 Μποφώρ. Από τη Δευτέρα όμως θα στραφούν από Δυτικές διευθύνσεις και θα ενισχυθούν στα 5 – 6 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα με την ελάχιστη στους  12⁰C στις παράκτιες περιοχές και τη μέγιστη κοντά στους 20⁰C”. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook