Την πεποίθηση του ότι μπορεί να λειτουργήσει το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων ESTIA, το οποίο υλοποιεί σε διάφορους δήμους της χώρας η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ εξέφρασε ο Βασίλης Λαμπρινός.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου ήταν παρών στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα,  στο Κέντρο Συντονισμού για θέματα Προσφύγων, το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Απριλίου.  

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Δήμαρχοι ή Αντιδήμαρχοι των υπόλοιπων Δήμων που από τον Ιανουάριο του 2018 συγκροτούν το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για το Προσφυγικό (Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Λαρισαίων, Ιωαννιτών, Καρδίτσας, Τρικκαίων, Τρίπολης, Λεβαδέων, Νέας Φιλαδέλφειας Αττικής, Τήλου και Αγίου Δημητρίου Αττικής).

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης,  στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι αυτή την στιγμή φιλοξενούνται στο Ηράκλειο περίπου 600 πρόσφυγες σε 125 νοικιασμένα διαμερίσματα και συνολικά στην Κρήτη περίπου 900, δίχως το παραμικρό πρόβλημα. 

Η χρηματοδότηση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να συνεχιστεί και μετά το τέλος του 2019, τόνισε ο Δήμαρχος, διότι έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι είναι το καταλληλότερο για την φιλοξενία των προσφύγων σε ανθρώπινες συνθήκες, για την καταπολέμηση των ρατσιστικών και των ξενοφοβικών αντιλήψεων, καθώς και για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, ακόμα και οικονομικά.  Με την άποψη αυτή συντάχθηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Το Δίκτυο Πόλεων για το Προσφυγικό ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2018, αποτελείται από Δήμους που υλοποιούν το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε μικρά διαμερίσματα και στόχος του είναι  η θέσπιση ενός μηχανισμού που θα λειτουργήσει ως κόμβος διαβούλευσης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας, ενθάρρυνσης συμπράξεων και προώθησης συντονισμένων δράσεων για την ανάπτυξη πολιτικών κοινωνικής ένταξης προσφύγων και μεταναστών στη ζωή των πόλεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook