Ξεκίνησαν οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΙΑΚΕ), με κεντρικό θέμα «Η διεπιστημονικότητα ως γνωστική, εκπαιδευτική και κοινωνική πρόκληση»

Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης. από 5 έως 7 Απριλίου 2019 (Galaxy Hotel, Λ. Δημοκρατίας 75, Ηράκλειο), 

Η πρώτη ημέρα των εργασιών, ξεκίνησε με εισηγήσεις από προσκεκλημένους επίσημους εισηγητές, αρκετά εργαστήρια και μεγάλο αριθμό εισηγήσεων σε παράλληλες συνεδρίες. Συνολικά διεξήχθησαν τρεις συνεδρίες σε ολομέλεια και τέσσερις συνεδρίες σε έξι παράλληλες αίθουσες. 

Στην πρωινή ολομέλεια εισηγήθηκαν ο κ. Κώστας Α. Λάβδας, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διευθυντής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα «Η διεπιστημονικότητα στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής: Συμβολή στην Κοινωνική και Πολιτειακή Αυτογνωσία» και η Sabine Coelsch-Foisner, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Salzburg, με θέμα «Staging Terror: Theatre Productions as Interdisciplinary Challenge».

Στη μεσημβρινή ολομέλεια, ακολούθησαν εισηγήσεις από τον κ. Δημήτριο Κοτρόγιαννο, Καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας, Διευθυντή του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔΙΚ) Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Η κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών ως ένα διεπιστημονικό ζήτημα», τον κ. Αριστοτέλη Ράπτη, Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Από τον Αριστοτέλη στον Ηράκλειτο και από τους δυαδικούς στους κβαντικούς υπολογιστές» και από τον κ. Ανδρέα Παπούλα, Πρώτο Λειτουργό Εκπαίδευσης της Δ/νσης Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Κύπρου και την κ. Νάνσια Κυριάκου, Ειδική Επιστήμονα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΣΕΠ στο Πανεπιστήμιο Frederick, με θέμα «Η διελκυστίνδα μεταξύ εξειδίκευσης και διεπιστημονικότητας: Από την τριτοβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και πάλι πίσω».

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε θεματικό Συμπόσιο από το Πανεπιστήμιο του Salzburg, με θέμα «Transdisziplinarität und Methodenpluralismus: Im Forschungsbereich “Bildung des Subjekts”». 

Το βράδυ της πρώτης ημέρας έγινε η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου σε ολομέλεια, όπου έγινε η επίσημη υποδοχή των συνέδρων από διοργανωτές και παρουσιάστηκαν οι κύριοι άξονες και οι σκοποί του Συνεδρίου. Τους συνέδρους καλωσόρισε εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής η Πρόεδρος του ΙΑΚΕ κ. Ελένη Μαράκη, καθώς και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, δεδομένου ότι το Συνέδριο πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης. Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους, επίσης, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου,   Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, στελέχη της αυτοδιοίκησης, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι επιστημονικών, εκπαιδευτικών και συνδικαλιστικών ενώσεων, πανεπιστημιακοί καθηγητές, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και σύνεδροι. 

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον κ. Γιάννη Πανούση, Ομότιμο Καθηγητή ΕΚΠΑ, πρ. Πρύτανη ΔΠΘ, πρ. Υπουργό, με θέμα «Πέραν των διεπιστημονικών αληθειών». Η ενδιαφέρουσα εισήγηση του ομιλητή επικεντρώθηκε στην αμφισβήτηση των μαθηματικών «αποδείξεων» και κατ’ επέκταση των λογικών «αληθειών». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «όπως  ο επιστημονικός μονισμός και η εξατομικευμένη ειδίκευση συνιστούν παλαιά παραδείγματα, έτσι και η λαθεμένη εξωτερική διασύνδεση της διεπιστημονικότητας και η ατελής εσωτερική διασύνδεση της διακλαδικότητας,  αντί να οδηγήσουν σε unified sciences, μπορεί να μας προσφέρουν μεταλλαγμένα προϊόντα γνώσεων, εν είδει ψευδοπροφητειών».

Οι εργασίες συνεχίζονται με τον ίδιο ρυθμό και εξίσου έντονο ενδιαφέρον κατά τη δεύτερη συνεδριακή ημέρα, το Σάββατο 6 Απριλίου, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν με την επίσημη λήξη σε ολομέλεια και την παρουσίαση των πορισμάτων, το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 20:00. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook