Ο Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας στην ημερίδα με θέμα «Η Γεωπολιτική Σημασία της Κρήτης στην Εξασφάλιση των Εθνικών μας Συμφερόντων στη Μεσόγειο»

Για διεθνή αναβάθμιση της Ελλάδας και την μετατροπή της από μαύρο πρόβατο σε αξιόπιστο κράτος με πολύ ισχυρό ρόλο στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, έκανε λόγο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Γιώργος Σταθάκης στην ημερίδα με θέμα «Η Γεωπολιτική Σημασία της Κρήτης στην Εξασφάλιση των Εθνικών μας Συμφερόντων στη Μεσόγειο».

Στην ημερίδα την οποία διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Ικάρων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων ο κ. Σταθάκης ανέφερε τους τρεις λόγους οι οποίοι – όπως είπε – οδήγησαν στην αναβάθμιση του ρόλου της χώρας. 

Αυτοί είναι η έξοδος από τα μνημόνια και η ολοκλήρωση των προγραμμάτων, η συμφωνία των Πρεσπών και η αντιμετώπιση του προσφυγικού. 
«Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια χώρα με φίλους παντού και με πολύ ειδικό ρόλο στις αλλαγές στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου» είπε ο κ. Σταθάκης.


Σε ότι αφορά στις έρευνες για υδρογονάνθρακες και στην Κρήτη, τις χαρακτήρισε ως αναπόσπαστο τμήμα της αναβάθμισης της χώρας γιατί συνδέεται με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο. 

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική ακόμα την ίδρυση του Gas Forum των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου στην Αίγυπτο, ενώ αναφερόμενος στην στάση της Τουρκίας είπε πως πρέπει να τηρούνται οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις αντιδράσεις για την συμφωνία των Πρεσπών απάντησε πως οι φοβικές τοποθετήσεις ανήκουν στο παρελθόν και τα πολύ μεγάλα οφέλη θα φανούν σύντομα καθώς το σύνολο των Ευρωπαικών χωρών, των διεθνών θεσμών έχουν αναγνωρίσει πως το γεγονός αυτό είναι από τις μεγαλύτερες επιτυχίες σε ευρωπαικό επίπεδο. 

«Αποκτήσαμε μια νέα δυναμική στα Βαλκάνια που θα μετατραπούν σε ενιαίο ευρωπαϊκό Βαλκανικό χώρο με όλα τα οφέλη που σημαίνει αυτό για την χώρα μας» ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε ερώτηση αναφορικά με την πορεία της καλωδιακής σύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, ο κ. Σταθάκης είπε πως «κινούμαστε με μεγάλη ταχύτητα στο βασικό σχέδιο που είναι η διασύνδεση της Κρήτης που θα προσφέρει απόλυτη ενεργειακή ασφάλεια στο νησί και θα επιτρέχει να τεθούν σε εφεδρεία οι υπάρχουσες μονάδες»

Ένας από τους ομιλητές, ο καθηγητής και κοσμήτορας στην Σχολή Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μανώλης Μανούτσογλου αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στην χώρα από την αρχαιότητα επισημαίνοντας πως στην συνέχεια και μέχρι τα νεώτερα χρόνια σημειώθηκε μια υστέρηση. Όμως τόνισε πως την τελευταία περίοδο  έχουν προκύψει θετικά στοιχεία και καλές προοπτικές για την ύπαρξη φυσικού αερίου, όπως προκύπτει από την ενημέρωση που παρέχει η Αρχή Διαχείρισης Υδρογονανθράκων.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook