Χείμαρροι περνούν μέσα από σπίτια – Εγκλωβισμενοι ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού τους για να σωθούν – Ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και καλλιέργειες

Τελευταία ενημέρωση: 18:56

“Δοκιμάζεται” πάλι η Κρήτη από την κακοκαιρία, αυτή τη φορά το ανατολικότερο τμήμα της που από το πρωί σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα δρόμοι να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, χείμαρροι διασχίζουν πόλεις και χωριά, μνημεία κινδυνεύουν με κατάρρευση ενω κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο νομό Λασιθίου, στην Σητεία και τον Μακρύ Γιαλό (δείτε εδώ βίντεο με την πλημμυρισμένη Σητεία από ψηλά)

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου, ολοκληρώθηκε ο απεγκλωβισμός 11 ατόμων, μεταξύ των οποίων παιδιά και ηλικιωμένοι, από την περιοχή Πιλαλλήματα στη Σητεία. Συνολικά 21 πυροσβέστες με 6 οχήματα, προσέγγισαν και απομάκρυναν τους εγκλωβισμένους και τους μετέφεραν σε ασφαλές σημείο. Νωρίτερα στην Παχειά Άμμο στα Νότια του Λασιθίου το ποτάμι που διαρρέει το χωριό υπερχείλισε με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν άνθρωποι!  Η Πυροσβεστική κλήθηκε να διασώσει τέσσερα παιδιά, δύο ηλικιωμένους και μια γυναίκα που ανέβηκαν στην ταράτσα σπιτιού καθώς το ύψος των νερών έφτασε στα τρία μέτρα.

(φωτο Crina Constantinescu)

Στο Μακρύ Γιαλό, χείμαρρος πέρασε στην κυριολεξία μέσα από σπίτια, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, ενώ κάτοικοι επιστράτευσαν μέχρι και βάρκα για να μπορέσουν να μετακινηθούν

Στη περιοχή, Γουδουρα,  μετά τον Μακρύ Γιαλό, πριν από το εργοστάσιο του Αθερινόλακου, υποχώρησε τμήμα του δρόμου ενώ μεγάλο τμήμα της περιοχής έχει πλημμυρίσει.

“Βούλιαξε” η Σητεία από τον κατακλυσμό

Οι εικόνες μέσα από την πόλη της Σητείας δίνουν την εντυπωση οτι η πόλη έχει “βουλιάξει”, ενώ οι δρόμοι από και προς Σητεία έχουν προσωρινά κλείσει. Ο ποταμός Παντέλης ξεχείλισε, προκαλώντας έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, παρόλο που συνεργεία του δήμου, υπό αντιξοεες συνθήκες, επιχειρούν γύρω από τον ποταμό, με 3 JCB.

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σητείας Νίκος Κοζυράκης, επισημαίνει σε μήνυμά του οτι υπάρχουν τεράστια προβλήματα σε όλο το δήμο, διαβεβαιώνει τους δημότες οτι συνεργεία του δήμου είναι επί ποδός σε  όλα τα επικίνδυνα σημεία, είτε σε δρόμους, είτε σε γέφυρες ή σε ποτάμια, ενώ συνιστά προσοχή στους οδηγούς, κατά τη διέλευσή τους από συγκεκριμένους δρόμους

“Συνεχώς καθαρίζουμε τον Παντελή» (σ.σ. ποταμός) «στη γέφυρα στον Άγιο Ιωάννη ενώ έχει φουσκώσει προς τη μεριά του Γαλλικού. Καλό είναι όσοι έχουν ζώα να τα απομακρύνουν για ασφαλεια. Δύο JCB δρουν γύρω απο τον ποταμό και σε λίγο θα έλθει και τρίτο. Προβλήματα έχουμε σε όλο το οδικό δίκτυο από Τουρλωτή έως και Λαστρο πάρα πολλή προσοχή. Μηχάνημα κατεβαίνει από Ζηρο για καθαρισμό Χανδρα, Παπαγιανναδες, Συκια μέχρι και Μαρωνια. Αυτή τη στιγμή στον Άγιο Ιωάννη στη γέφυρα υπάρχει μηχάνημα το οποίο θα απομακρύνει και θα καθαρίζει τη γέφυρα καθε δέκα λεπτά. Προσοχή στη Χρυσοπηγή έχουν τρέξει ρυάκια και δεν περνάει ο δρόμος και απο τις δύο μεριές. Συνεργεία του Δήμου και της Αστυνομίας με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής οριοθετούν τα επικίνδυνα σημεία. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τις μετακινήσεις και να υπακούτε στις υποδείξεις», αναφέρει.

(ανάμεσα Τουρλωτή – Λαστρο Σητεία)

εικόνα από τον κάμπο στο Λασίθι

Ένα βίντεο και μια φωτογραφία που συγκινούν

 Την ίδια ώρα, μέσα στον “χαμό” που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία, η Εφημερίδα “Σητειακά” δημοσίευσε βίντεο για τη διάσωση ζώων τα οποία κινδύνευσαν από τα ορμητικά νερά και μπουλντόζα τα μετέφερε σε ασφαλές σημείο. 

Στο Πισκοκέφαλο Σητείας, εργαζόμενος σε συνεργείο της ΔΕΗ, υπό καταρρακτώδη βροχή, επιχείρησε πάνω σε στυλο για την αποκατάσταση βλάβης, προκαλώντας το σεβασμό όλων.

(φωτο Εύη Καμπανάκη)

Πλημμύρισε ο Γεροπόταμος, καταστροφές σε καλλιέργειες

Πλημμύρισε ο Γεροπόταμος, μετά τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Όπως αναφέρει η σελίδα Δια-SOS-τε τη Μεσαρά, το νερό σκέπασε καλλιέργειες, ενώ πλημμύρισαν ελαιόδενδρα.

Είναι τέτοια η ορμή των υδάτων που παρασύρθηκαν μέχρι και αυτοκίνητα.

Κατολισθήσεις στη Βιάννο, διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν από τις πρωινές ώρες τον Δήμο Βιάννου με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά προβλήματα λόγω κατολισθήσεων βράχων και φερτών υλικών τόσο στο επαρχιακό όσο και στο δημοτικό οδικό  δίκτυο. Τα μηχανήματα του Δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης επιχειρούν από το πρωί για.

Όπως ανακοίνσε ο δήμος Βιάννου, για λόγους ασφαλείας και πολιτικής προστασίας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων αποφασίσθηκε, από την πολιτική προστασία το κλείσιμο των παρακάτω οδών.

– Δημοτική οδός από Κερατόκαμπο προς Άρβη
– Δημοτική οδός από  Άρβη προς Ψαρή Φοράδα Τέρτσα 
– Η γέφυρα στον ποταμό Αναποδάρη στην Δέρματο 
– Από Τέρτσα προς Μύρτος 

Επίσης ιδιαίτερα προσεχτικοί πρέπει να είναι οδηγοί που κινούνται  τόσο στο επαρχιακό όσο στο δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Βιάννου λόγο συνεχών καταπτώσεων από βράχους και χώματα. Τα μηχανήματα του Δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια  Κρήτης επιχειρούν ήδη στο οδικό δίκτυο που καταγράφονται τα προβλήματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook