Αθώοι κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου τα τέσσερα στελέχη της ΕΜΑΚ που κατηγορούνταν για σωματική βλάβη από αμέλεια από υπόχρεο, σε βάρος ενός 43χρονου αρχιπυροσβέστη.

Η υπόθεση αφορά σε περιστατικό που έγινε το 2012 όταν ο 43χρονος συμμετείχε σε άσκηση εκτάκτου ανάγκης που είχε διοργανώσει η ΕΜΑΚ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 43χρονος κάνοντας χρήση της αναπνευστικής συσκευής χαλύβδινου τύπου που του χορηγήθηκε, αισθάνθηκε έντονη δυσφορία και δύσπνοια κατά τις πρώτες εισπνοές που πραγματοποίησε μέσω της εν λόγω φιάλης.

Με την ολοκλήρωση της άσκησης, το ίδιο βράδυ υπέστη καρδιακό επεισόδιο και μεταφέρθηκε αρχικά στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου με διάγνωση ισχαιμική καρδιοπάθεια με εμμένουσα περικαρδίτιδα.

Αναφερόταν ότι η εν λόγω πάθηση προκλήθηκε στον παθόντα λόγω εισδοχής-εισπνοής τοξικών αερίων από την αναπνευστική συσκευή που χρησιμοποίησε, η οποία ήταν πλημμελώς συντηρημένη και δεν είχε υποστεί τους απαιτούμενους περιοδικούς ελέγχους προς πιστοποίηση καταλληλότητας και καλής λειτουργίας της και δεν έφερε την αναγκαία εγχάρακτη σήμανση.

Ακόμα αναφερόταν ότι η χρήση της εν λόγω ακατάλληλης αναπνευστικής φιάλης σε συνδυασμό με την προϋφιστάμενη στεφανιαία νόσο που αυτός παρουσίαζε αλλά και την εισπνοή υγρής αμμωνίας που υπήρχε στον χώρο της άσκησης, προξένησαν σε αυτόν βλάβη στην υγεία του.

Και τα τέσσερα στελέχη που κάθισαν στο εδώλιο αρνήθηκαν εξ αρχής την κατηγορία, προβάλλοντας μία σειρά επιχειρημάτων. Κατά το κατηγορητήριο τούς αποδιδόταν ότι «παρέλειψαν να μεριμνήσουν για την ορθή συντήρηση και καλή λειτουργία των αναπνευστικών συσκευών της 3ης ΕΜΑΚ καθώς και για την πραγματοποίηση των απαραίτητων περιοδικών ελέγχων σε αυτές, αν και είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση προς τούτο εκ της φύσεως των υπηρεσιακών ιδιοτήτων τους και των εκ του νόμου απορρεουσών αρμοδιοτήτων τους».

Επίσης ότι παρέλειψαν να μεριμνήσουν για την αντικατάσταση του περιεχομένου αέρα των αναπνευστικών φιαλών κατά τα οριζόμενα, τον έλεγχο της ποιότητας του αναπνεύσιμου αέρα των φιαλών με ειδικά όργανα ως προβλέπεται από τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, την προμήθεια ειδικών πιστοποιημένων αεροσυμπιεστών προς πλήρωση των αναπνευστικών συσκευών, την πιστοποίηση του προσωπικού στο οποίο είχε ανατεθεί η πλήρωση φιαλών και τη διενέργεια υδροστατικού ελέγχου, ενώ παράλληλα δεν προέβησαν στην τήρηση βιβλίων-μητρώων φιαλών όπου θα καταγράφονται ο αριθμός της φιάλης, ο αριθμός ελέγχου και επανελέγχου των φιαλών και αεροσυμπιεστών προκειμένου να είναι εφικτός ο έλεγχος του ακριβούς χρονικού σημείου επανάληψης των απαιτούμενων περιοδικών ελέγχων στις φιάλες.

Από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι ο 43χρονος υπέστη ό,τι υπέστη εξαιτίας της χρήσης της συγκεκριμένης συσκευής. Είναι πάντως σημαντικό να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει πόρισμα επιτροπής εμπειρογνωμόνων που να διαφωτίζει με τεκμηριωμένα στοιχεία (μετρήσεις και αναλύσεις) τι πραγματικά συνέβη εκείνη την ημέρα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των τεσσάρων αθωωθέντων στελεχών της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης κ. Κώστας Παπαμαστοράκης, μιλώντας στο Cretalive δήλωσε μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου: «Μετά από μία μακρόχρονη και διεξοδική διαδικασία το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου αθώωσε τους κατηγορούμενους που αποτελούσαν την ηγεσία της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης.

Το δικαστήριο δέχθηκε την πρόταση του εισαγγελέα έδρας κ. Ευστάθιου Θεοφανίδη, την οποία υιοθετήσαμε και εμείς οι συνήγοροι».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook