Η κραυγή αγωνίας κατοίκων στα Παχιανά που ζητούν την απομακρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας  – Άμεσα αυτοψία στο σημείο αποφάσισε ομόρωνα το δημοτικό συμβούλιο Χανίων

Την απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας από την περιοχή των Παχιανών ζητούν κάτοικοι οι οποίοι έδωσαν σήμερα το παρών στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων, καλώντας το σώμα να εκδώσει απόφαση και να συνδράμει στον αγώνα που δίνουν εδώ και χρόνια για την απομάκρυνση των κεραιών.

Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι σε ψήφισμα που κατέθεσαν στο δημοτικό συμβούλιο, οι κεραίες βρίσκονται δίπλα σε σχολεία, νηπιαγωγεία, ένα κέντρο νεφροπαθών, το ίδρυμα Αγ. Νεκταρίου και γενικά σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων.

Ο Νεκτάριος Τζομπανάκης, κάτοικος των Παχιανών, πήρε το λόγο, εκπροσωπώντας τους κατοίκους, αναφέροντας οτι ο ίδιος, δίνει αγώνα εδώ και 10 χρόνια, καταρχήν με την λευχαιμία, με την οποία νόσησε και χρειάστηκε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση, ενώ σήμερα αγωνίζεται για την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που αποδεδειγμένα όπως είπε βλάπτουν την υγεία των πολιτών.  Ο κ. Τζομπανάκης, σημείωσε οτι το 2017, τοποθετήθηκαν εν κρυπτώ τα σκέπαστρα και οι πρώτοι αναμεταδότες καθως και πιάτο δορυφόρων, προσθέτοντας οτι δε τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας που προβλέπονται από το νόμο, ούτε προειδοποιητικό σήμα κτλ.

“Εγώ πέθανα μια φορά στη Μονάδα. Η ζωή των παιδιών ποια θα είναι; Θα γεμίσουμε με καρκίνο με λευχαιμία;”, σημείωσε συγκινησιακά φορτισμένος ο κ. Τζομπανάκης καλώντας την πολεοδομία του δήμου να προβει σε σχετικό έλεγχο, να διαπιστώσει την αλήθεια των καταγγελιών και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, με τη βοήθεια του δήμου, για την απομάκρυνση των κεραιών. 

Αξίζει να σημειωθεί οτι οι κάτοικοι έχουν απευθυνθεί και στον Εισαγγελέα, ο οποιος τους ενημέρωσε οτι δεν μπορεί να παρέμβει αυτεπάγγελτα και θα πρέπει να κατατεθεί μήνυση η να υπάρξουν ασφαλιστικά μέτρα για να μπορεί να παρέμβει.

Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο υιοθέτησε το ψήφισμα των κατοίκων και, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, η πολεοδομία του δήμου, θα προβεί ΆΜΕΣΑ σε έλεγχο της εγκατάστασης, την τήρηση ή όχι των ορίων απόστασης που ορίζει ο νόμος και γενικά για την νομιμότητά της και ανάλογα, στη συνέχεια θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προστατευτούν και να καθησυχαστούν οι πολίτες.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε οτι δεν έχει δοθεί καμία πολεοδομική άδεια από την πλευρά της υπηρεσίας του δήμου, προσθετοντας αργότερα κατά τη συνεδρίαση – αφού είχαν προχωρήσει οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων –  οτι αρμόδια για αυτό, είναι η  Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Η άποψη δημοτικών συμβούλων

Ο κ. Λειψάκης, παίρνοντας πρώτα το λογο από τους δημοτικούς συμβούλους σημείωσε οτι η παρέμβαση του δήμου θα πρέπει να είναι άμεση, προσθέτοντας οτι είναι αδιανόητο να υπάρχει τέτοιου είδους εγκατάσταση χωρίς πολεοδομική άδεια.

Ο κ. Παπαδογιάννης, σημείωσε οτι ο δήμος Χανίων στο πλαίσιο του να υποστηρίζει τους πολίτες του θα πρέπει να δράσει άμεσα και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έχει γίνει. Ο δήμος θα έπρεπε “χθες” – αφού είχε ενημερωθεί για την καταγγελία των κατοίκων στην πολεοδομία – να διαταξει άμεσα αυτοψία από τις υπηρεσίες του δήμου για να βεβαιωθεί η παράβαση. Εφόσον, πρόσθεσε κάτι τέτοιο ισχύει, η  λύση θα πρέπει να είναι μια: “Έγγραφο από το δήμο προς τη ΔΕΗ για διακοπή ρεύματος, εφόσων στερείται πολεοδομικής άδειας”, ανέφερε χαρακτηριστικά

Ο κ. Κουρούσης, ο οποίος έχει την ιδιότητα του γιατρού – ογκολόγου, πρόσθεσε οτι δεν υπαρχει αμφιβολία οτι η ακτινοβολία είναι βλαβερή ενώ υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα για αυτό. Επίσης πρόσθεσε οτι εφόσον, δεν υπάρχει πολεοδομική άδεια από το δήμο, το θέμα είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Στο Πανεπιστήμιο του Πιτσμπουργκ, σημείωσε, υπάρχει σχετική απαγόρευση ζητώντας από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να αποδείξουν  οτι οι κεραίες τους δεν προκαλούν  βλάβες. “Το θέμα είναι πολύπλοκο. Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, με την οποια θα αλλάξουν τα όρια απόστασης των κεραιών από κατοικημένες περιοχές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει κάτι να γίνει άμεσα” κατέληξε.

Ο κ. Παπαντωνάκης, στην τοποθέτησή του σημείωσε, οτι ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή οχι πολεδομική άδεια, θα πρέπει το σώμα να διεκδικήσε να μην δίνεται καμία άδεια χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλιου. “Εμείς οφείλουμε να απαγορεύσουμε την εγκατάσταση τέτοιων κεραιών όταν υπάρχουν κοντά, σχολεία, παιδικές χαρές, χώροι που υπάρχουν παιδιά κτλ”.

Ο κ. Ρίζος από την πλευρά του θύμισε οτι το θέμα δεν είναι καινούριο καθώς το ίδιο αίτημα, στο δημοτικό συμβούλιο είχαν εκφράσει και κάτοικοι για κεραία κινητής τηλεφωνίας που υπάρχει στο 1ο δημοτικό σχολείο, κοντά στον Αγ.Λουκά. “Το ζήτημα αποτελεί ένα δείγμα της αναρχίας και του μπάχαλου που έχει δημιουργήσει η “αγορά” στην πόλη και στους θεσμούς της”, σημείωσε

Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, μετά την τοποθέτηση των δημοτικών συμβούλων επεσήμανε οτι θα πρέπει να γίνει αυτοψία και έλεγχος για τη νομιμότητα αυτής της εγκατάστασης, ακόμα και αν η πολεοδομία δεν έχει εμπλακεί άμεσα. Να γίνει έλεγχος για τις αποστάσεις, αν τηρούνται ή όχι και στη δεύτερη περίπτωση, να γίνουν από την πλευρά του δήμου οι απαραίτητες ενέργειες για να στηριχθούν οι κάτοικοι στο αίτημά τους.

Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε άμεσα, να γίνει αυτοψία στις εγκαταστάσεις της κινητής τηλεφωνίας και υιοθέτηση εν γένει το ψήφισμα που κατέθεσαν οι κάτοικοι

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook