Τι δείχνει έκθεση του ΟΗΕ

Μπορεί όλοι να λένε, σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία, πως το σενάριο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία είναι το χειρότερο, ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, υπάρχουν δύο χώρες που θα ωφεληθούν από ενδεχόμενο άτακτο Brexit: οι ΗΠΑ και η Κίνα. Άλλοι εμπορικοί εταίροι της Βρετανίας, όπως η Τουρκία, θα υφίσταντο ζημιές.

Το διαζύγιο χωρίς συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες θα «επηρέαζε σημαντικά τους όρους της πρόσβασης στη βρετανική αγορά για τις αναπτυσσόμενες αλλά και τις ανεπτυγμένες χώρες», τόνισε η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (ΔΗΕΕΑ) στη μελέτη της.

Στη βρετανική αγορά, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο την έκθεση, γίνεται περίπου το 3,5% των παγκόσμιων συναλλαγών, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε πέρυσι εμπορεύματα αξίας περίπου 680 δισεκατομμυρίων δολαρίων (604 εκατ. ευρώ) από τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι μισές και πλέον από τις εξαγωγές αυτές έγιναν από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες κινδυνεύουν κατά συνέπεια, σε περίπτωση που το σενάριο «no deal» γίνει πραγματικότητα, να καταγράψουν απολεσθέντα έσοδα ύψους 34,5 δισ. ευρώ.

Η Βρετανία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος πολλών αναδυόμενων χωρών, οι εξαγωγές των οποίων ωφελούνται από ευνοϊκούς όρους πρόσβασης στην αγορά της χώρας, χάρη στο προτιμησιακό καθεστώς ως προς το εμπόριο που εφαρμόζει η ΕΕ.

Στο σενάριο της αποχώρησης χωρίς συμφωνία, δηλαδή χωρίς μεταβατική περίοδο για να διεξαχθεί η διαπραγμάτευση διμερών εμπορικών συμφωνιών, η Τουρκία θα κατατασσόταν στη δεύτερη θέση στον κατάλογο των χαμένων, καθώς από τις εξαγωγές της θα ακρωτηριαζόταν ένα ποσό ύψους 2,4 δισ. δολαρίων. Θα την ακολουθούσαν η Νότια Κορέα, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Καμπότζη και η Ελβετία.

«Το Brexit δεν είναι απλώς περιφερειακό ζήτημα» σχολίασε η Πάμελα Κόουκ-Χάμιλτον, επικεφαλής της διεύθυνσης διεθνούς εμπορίου αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ. «Όταν το  Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει εγκαταλείψει πια τους 27 εταίρους του στην  ΕΕ, αυτό θα μεταβάλλει τη δυνατότητα των χωρών που δεν ανήκουν στην ΕΕ να εξάγουν στη βρετανική αγορά» εξήγησε.  Στον αντίποδα, η αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία θα «αύξανε τη σχετικά ανταγωνιστικότητα χωρών που είναι μεγάλοι εξαγωγείς, όπως η Κίνα ή οι  ΗΠΑ».

Με βάση τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, μια χώρα δεν μπορεί να προσφέρει προτιμησιακή μεταχείριση σε οποιονδήποτε εμπορικό εταίρο, απεναντίας πρέπει να εφαρμόζει τους ίδιους δασμούς σε όλες τις περιπτώσεις, εξαιρουμένων μόνο περιπτώσεων που συνάπτει διμερείς εμπορικές συμφωνίες. Η Κίνα σε αυτή την περίπτωση ίσως να δει τις εξαγωγές της προς το Ηνωμένο Βασίλειο να αυξάνονται κατά 10,2 δισ. δολάρια, οι ΗΠΑ κατά 5,3 δισ., η Ιαπωνία κατά 4,9 δισ., ενώ πιθανόν θα ωφελούνταν επίσης η Ταϊλάνδη, η Νότια Αφρική, η Ινδία, η Βραζιλία, η Ρωσία και το Βιετνάμ.

Tags: