Τι είπε ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας για τους υδρογονάνθρακες στο νησί, την ηλεκτρική διασύνδεση και τη ΔΕΗ

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το πρόβλημα της ηλεκτρικής τροφοδότηση της Κρήτης, μετά το κλείσιμο των δύο μονάδων που προβλέπεται βάσει Ευρωπαικής οδηγίας, έκρουσε ο πρώην υπουργός, βουλευτής Τρικάλων και τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας Σκρέκας Κωνσταντίνος.

Ο κ. Σκρέκας, σήμερα το πρωί επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, στην Ξυλοκαμάρα, συνομίλησε με τη διοίκηση και ενημερώθηκε για τα προβλήματα της υπηρεσίας. Ο κ. Σκρέκας, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ. «Η ανάπτυξη της χώρας περνάει μέσα από τη βιώσιμη λειτουργία της ΔΕΗ.  Η ΔΕΗ τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει περιέλθει σε μία δεινή οικονομική κατάσταση. Το 2014 είχε κέρδη άνω των 100.000.000 ευρώ και σήμερα  έχει ζημιές πάνω από 1 εκατομμύριο την ημέρα».

Σχετικά με το κλείσιμο των δύο μονάδων της Κρήτης, στα Λινοπεράματα και στον Αθερινόλακο, ο κ. Σκρέκας, τόνισε ότι  «για το νησί της Κρήτης, δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα για να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια. Το περιστατικό που έγινε πριν λίγες ημέρες με την έκρηξη στα Λινοπεράματα, που όλο το νησί έμεινε χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες, ήταν σοβαρό.  Πέρα από τα προβλήματα της ΔΕΗ, υπάρχουν και προβλήματα στο δίκτυο διανομής. Πολλοί ανησυχούν για το μέλει γενέσθαι,  το επόμενο διάστημα που θα είναι αρκετοί τουρίστες στο νησί και οι ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια θα είναι αυξημένες. Αν γίνει ένα αντίστοιχο ‘’μπλακ αουτ’’, μπορεί να χρειαστούν μέρες για να αποκατασταθεί η ζημιά. Υπάρχει επίσης τεράστιο πρόβλημα καθώς μετά το 2019,  σύμφωνα με τις Ευρωπαικές οδηγίες,  θα κλείσει το 20% του δυναμικού της ΔΕΗ στην Κρήτη. Δεν θα λειτουργούν συγκεκριμένες μονάδες στον Αθερινόλακο και στα Λινοπεράματα και φυσικά χωρίς αυτές η Κρήτη δε θα μπορεί να έχει ηλεκτρικό ρεύμα. Πλησιάζει το τέλος και η κυβέρνηση δεν αναφέρει τι πρόκειται να κάνει».

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, ο κ. Σκρέκας, ανέφερε ότι «είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό του νησιού. Έχει ήδη καθυστερήσει, ενώ έπρεπε να γίνει νωρίτερα. Η μικρή διασύνδεση έχει ξεκινήσει και ελπίζουμε να προχωρήσει σύντομα, ωστόσο δεν θα είναι έτοιμη μέχρι τέλος του 2019 που θα κλείσουν οι δύο μονάδες στη Κρήτη, για να μπορέσει να τις υποκαταστήσει».

Έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

«Είμαστε υπέρ της ασφαλούς εκμετάλλευσης των εγχώριων πηγών αφού θα έχουν τεράστιο όφελος για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία.  Η Κρήτη πριν λίγα χρόνια δεν ήταν καν στον γεωενεργειακό χάρτη ούτε της Ευρώπης ούτε της Μεσογείου, ενώ θα μπορούσε να αποτελεί μία βασική πηγή ενεργειακού εφοδιασμού τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης. Αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν έχει ξεκινήσει σε καινούρια παραχώρηση, σε καινούριο θαλάσσιο οικόπεδο, δεν έχει ξεκινήσει ούτε ολοκληρωθεί καμία παραχώρηση», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σκρέκας, μετά τη ΔΕΗ θα επισκεφθεί τη ΔΕΔΙΣΑ και τη γέφυρα του Πλατανιά ενώ το απόγευμα θα συμμετέχει στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Χανίων.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook