Με πολλά στελέχη του πρώην ΠΑΣΟΚ ανάμεσα τους ο πρώην υπουργός βουλευτής και Δήμαρχος Ηρακλείου Κώστας Ασλάνης αλλά και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Μανόλης Παπαστεφανάκης που ήταν και στο πάνελ της συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκε η κίνηση πολιτών Ηρακλείου που στηρίζει την Προοδευτική Συμμαχία και τον Αλέξη Τσίπρα. 

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου δόθηκε και το κείμενο στήριξης στην Προοδευτική Συμμαχία και τα πρώτα 120 άτομα που υπέγραψαν το κείμενο αυτό.

Συγκεκριμένα το κείμενο στήριξης αναφέρει:

Οι υπογράφοντες αυτό το κείμενο πολίτες του Ηρακλείου θεωρούμε αναγκαίο  να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα ανοίξουν διάλογο για συμπόρευση κάθε προοδευτικού δημοκράτη πολίτη με βάση τις παρακάτω διαπιστώσεις.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Διαπιστώνουμε ότι στην Ευρώπη δρομολογούνται πολιτικές εξελίξεις με αρνητικές συνέπειες για τους πολίτες της. Το BREXIT, η εμβάθυνση των ρηγμάτων βορρά-νότου ανατολής-δύσης, η φτώχεια και η περιθωριοποίηση εκατομμυρίων πολιτών οδηγούν λαϊκά στρώματα στην ακροδεξιά που φουντώνει με κηρύγματα μίσους , μισαλλοδοξίας, ξενοφοβίας και εθνικισμού. 

Δυστυχώς η ηγεσία της ΕΕ εδώ και δεκαετίες ενισχύει με τις επιλογές της  αυτά τα φαινόμενα. Η εμμονή της σε συντηρητικές πολιτικές επιλογές, τον νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα, οδηγεί σε ακραίες ανισότητες, την εργασιακή φτώχεια και την υπονόμευση του κοινωνικού κράτους. Πεποίθηση μας αποτελεί πως  μόνο στο ευρωπαϊκό πεδίο μπορούμε να υπερασπιστούμε τις αξίες μας για μια ισχυρή, δημοκρατική, αλληλέγγυα Ευρώπη , ανοιχτή στον υπόλοιπο κόσμο. Διαφωνούμε με τη συντηρητική αναδίπλωση που υποστηρίζει πως τα  σημερινά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο σε εθνικό επίπεδο.  

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Διαπιστώνουμε  ότι η Ελλάδα, παρά τη βαθιά κρίση και τα καταστροφικά μνημόνια που της επιβλήθηκαν, αντιστέκεται στην ακροδεξιά στροφή. Το γεγονός αυτό συμβάλλει σημαντικά στη στήριξη των αξιών που οδήγησαν στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση και ενισχύει τη συμπαράταξη  με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

Η σημερινή κυβέρνηση αντιμετώπισε  τους εκβιασμούς   της νεοφιλελεύθερης ηγεσίας των πιστωτών από το εξωτερικό και του ανεύθυνου  αντιπολιτευτικού λαϊκισμού στο εσωτερικό.  Κατάφερε  να οδηγήσει τη χώρα έξω από τα μνημόνια και παρά τις δεσμεύσεις που εξακολουθούν να ισχύουν, αποδεικνύει με τις πολιτικές της πως  υποστηρίζει τους πολλούς και ασθενέστερους. Προχωρεί σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, νομοθετεί  σε  δύσκολα ζητήματα  που αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών. 

Χρειάζονται ακόμα σημαντικά βήματα για να επανέλθει η Ελλάδα στην κανονικότητα ώστε να  δημιουργηθεί ένα  ευνοϊκότερο  περιβάλλον για σύγχρονες παραγωγικές επενδύσεις και υγιή καινοτόμα επιχειρηματικότητα, σε αντιπαράθεση με το κρατικοδίαιτο μοντέλο των επιχειρηματιών της διαπλοκής και του μαύρου χρήματος.      

Θεωρούμε σημαντικό γεγονός την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών   που κλείνει  μια πολύχρονη πληγή στην εξωτερική μας πολιτική. O Αλέξης Τσίπρας άνοιξε μια νέα σελίδα στην αναβάθμιση του πολιτικού υποκειμένου στον τόπο μας, παίρνοντας ρίσκα και ευθύνες  για το συμφέρον  της χώρας, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τόλμησαν.  Ανέδειξε την Ελλάδα σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων και της σταθερότητας στα Βαλκάνια.  

Απέναντι σε αυτές τις θετικές αλλαγές στον τόπο η ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη   ευαγγελίζονται την ζούγκλα του νεοφιλελευθερισμού και την παλινόρθωση της λιτότητας. Υποστηρικτές και σπόνσορες τους το παλιό και νέο κατεστημένο της ιδιωτικής ενημέρωσης    που προσπαθούν να στήσουν μια μαγική εικόνα υπεροχής για να σωθούν από κοινού από τον παραπέρα έλεγχο μαύρων ταμείων και τεράστιων σκανδάλων διαπλοκής. Πολιτικά διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο προς την ακροδεξιά με  κυρίαρχη την ομάδα του πρώην πρωθυπουργού Σαμαρά που οδηγούν τον τόπο σε ιδεολογικό εμφύλιο και την ΝΔ στο ακροδεξιό τμήμα του ΕΛΚ. 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Πιστεύουμε ότι σε αυτή την κρίσιμη για τον τόπο και την Ευρώπη συγκυρία απαιτείται το άνοιγμα διαλόγου χωρίς περιορισμούς για τις δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού φάσματος, ώστε να συσπειρωθούν και μην επιτρέψουν το δεξιό ακροδεξιό πισωγύρισμα. Χρειάζεται να διασφαλιστεί η πορεία προοδευτικών μεταρρυθμίσεων  που έχει ανάγκη ο τόπος με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική στήριξη.     

Στη βελτίωση του κλίματος για το άνοιγμα αυτού του διαλόγου συμβάλλουν σημαντικά η επανεκτίμηση  από τον  ΣΥΡΙΖΑ των επιλογών του σε πρακτικές, πρόσωπα και ρητορική της πρώτης περιόδου ,η νέα σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ,  η ανάδειξη των ευθυνών  των κυβερνήσεων που  διόγκωσαν τα  ελλείμματα και  συνέβαλαν σημαντικά στο να οδηγηθεί η χώρα στα μνημόνια.        

Καλούμε λοιπόν τις πολιτικές δυνάμεις που τοποθετούνται στον κεντροαριστερό και φιλοευρωπαϊκό  χώρο να αφήσουν την αδιέξοδη πολιτική “στρατηγικής ήττας”  του ΣΥΡΙΖΑ   και να προσέλθουν σε μια ανοιχτή χωρίς ηγεμονισμούς  συζήτηση μένοντας  στον φυσικό τους χώρο της μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας για την αντιμετώπιση του νεοφιλελευθερισμού και των επικίνδυνων για τη δημοκρατική εξέλιξη του τόπου πρακτικών δεξιάς και ακροδεξιάς.

Οι πιο λαμπρές στιγμές της ιστορίας του τόπου, όπως η περίοδος των Βαλκανικών πολέμων με επικεφαλής τον Ελ. Βενιζέλο, η παλλαϊκή αντίσταση κατά των κατακτητών με το ΕΑΜ, η συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων για το γκρέμισμα της χούντας και στη συνέχεια του κράτους της δεξιάς και των διακρίσεων, στηρίχτηκαν στη συσπείρωση των δυνάμεων που έχουν σταθερή στόχευση τους το συμφέρον του τόπου και την πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας.    
Με σεβασμό στην ισχυρή παράδοση  που έχει να επιδείξει  η Κρήτη και το Ηράκλειο στη δημοκρατική και προοδευτική εξέλιξη του τόπου, απευθυνόμαστε  στη συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας , πόλης και περιφέρειας, και την καλούμε να συμμετάσχει  στον διάλογο και στο παλλαϊκό προσκλητήριο, για να κλείσουμε  τον δρόμο στη δεξιά και στην ακροδεξιά. Ο ρόλος του προοδευτικού - δημοκρατικού λαού του Ηρακλείου και ευρύτερα της Κρήτης μπορεί να συντελέσει σημαντικά στη διαμόρφωση των συσχετισμών πανελλαδικά, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΙΣ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

Σε αυτή μας την προσπάθεια προτεραιότητα αποτελεί ο ανοιχτός διάλογος με τη νέα γενιά. Οι νέοι με δημοκρατική συνείδηση να ανέβουν στο βήμα, να πείσουν και όσους  αποστασιοποιούνται να συμμετέχουν, ώστε με την αμφισβήτηση και την ορμή τους να συμβάλουν στη δημιουργία της νέας Ελλάδας μακριά  από  πατερναλισμούς και καθοδηγητικές φόρμες   του παρελθόντος. Με μορφές που έχει ήδη επιλέξει και προκρίνει η νεολαία,  κοινωνικής δικτύωσης, ακτιβιστικές  συλλογικότητες  κλπ, μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο κοινωνικό


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook