Συντυχάκης: Από κακή έως κάκιστη η κατάσταση στην Κρήτη μετά τις πλημμύρες – Σπίρτζης: Παραβατική συμπεριφορά φορέων για τις υποδομές – Έγκλημα η κατάρρευση της γέφυρας Κερίτη

Από κακή έως κάκιστη παραμένει η κατάσταση στην Κρήτη μετά τις πλημμύρες τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή και ζήτησε να γίνει επίσπευση των διαδικασιών για την αποκατάσταση των ζημιών.

Υπενθύμισε ότι υπήρξαν πέντε νεκροί στην Κρήτη από τις πλημμύρες και υπογράμμισε πως υπάρχουν περιοχές χωρίς νερό και τηλέφωνο, δίχως οδική σύνδεση, ενώ ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί η προσωρινή στρατιωτική γέφυρα στον ποταμό Κερίτη. Τόνισε ότι σε αυτά τα προβλήματα σε περιοχές των Χανίων ήρθαν να προστεθούν τα επίσης σοβαρά προβλήματα από τις πλημμύρες σε περιοχές του Ηρακλείου και του Λασιθίου.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης απάντησε ότι κλιμάκια του υπουργείου συμβάλουν στις καταγραφές των ζημιών και πως θα δοθεί κονδύλι 92 εκατ. ευρώ για τις ζημιές σε υποδομές. 

Όπως είπε άμεση προτεραιότητα για το Υπουργείο είναι η αποκατάσταση της καθίζησης στον ΒΟΑΚ στα Μεγάλα Χωράφια.

Υποστήριξε ότι οι αρμόδιοι φορείς της Κρήτης είχαν παραβατική συμπεριφορά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των υποδομών και για τη γέφυρα του Κερίτη έκανε λόγο για έγκλημα σε ότι αφορά στον τρόπο που κατέρρευσε το μνημείο.

Επανέλαβε πως με ταχείς ρυθμούς θα προχωρήσει η αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας και ανέφερε ότι το Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει μελέτη για την κατασκευή στο μέλλον νέας γέφυρας έτσι ώστε να μειωθεί ο κυκλοφοριακός φόρτος στην γέφυρα – μνημείο μετά την ανακατασκευή της.

Το κόστος των ζημιών είναι πολύ μεγαλύτερο από τα χρήματα που δίνει η κυβέρνηση σημείωσε ο Μανώλης Συντυχάκης λέγοντας ότι στο Δήμο Πλατανιάς δίνονται 33 εκατ. ευρώ όταν οι ζημιές φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ, στο Δήμο Κισσάμου δίνονται 9 εκατ. ευρώ και η εκτίμηση της δημοτικής αρχής είναι για 20 με 30 εκατ. ευρώ.

Ανέφερε ότι οι ευθύνες είναι διαχρονικές κυβερνήσεων, δημοτικών και περιφερειακών αρχών και για την έλλειψη μέτρων προστασίας της ανθρώπινης ζωής, τα οποία αντιμετωπίζονται με τη λογική του κόστους - οφέλους. Είναι ανάγκη να υπάρξει χρηματοδότηση για σύγχρονες υποδομές σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook