Οι Φινλανδοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες, έτοιμοι να εκλέξουν τον πρώτο αριστερό πρωθυπουργό έπειτα από δύο δεκαετίες, αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Οι σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι μέχρι σήμερα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, αναμένεται να αναδειχθούν στο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας και να εξασφαλίσουν ένα ρόλο-κλειδί στο σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Εντούτοις, η δυνατότητά τους να κυβερνήσουν ενδέχεται να παρεμποδιστεί από τη ραγδαία άνοδο που καταγράφει το εθνικιστικό-λαϊκιστικό Κόμμα των Φινλανδών.

Ως αντιπολίτευση, οι σοσιαλδημοκράτες και άλλα κόμματα άσκησαν κριτική εναντίον των προγραμμάτων λιτότητας της κυβέρνησης του κεντροδεξιού συνασπισμού πρωθυπουργού, Γιούχα Σίπιλα, υποστηρίζοντας ότι είναι εις βάρος των συνταξιούχων, των οικογενειών με μικρά παιδιά, των φοιτητών και των ανέργων.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού YLE, προβλέπει ότι οι σοσιαλδημοκράτες θα εξασφαλίσουν την πρώτη θέση συγκεντρώνοντας το 19% των ψήφων, δίνοντας στον αρχηγό του κόμματος, Άντι Ρίνε, την ευκαιρία να προχωρήσει σε συνομιλίες για το σχηματισμό συνασπισμού.

Το Κόμμα των Φινλανδών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, θα κερδίσει τη δεύτερη θέση με 16,3%, αυξάνοντας ραγδαία τα ποσοστά του, κερδίζοντας πολιτικά οφέλη από τις κατηγορίες ότι πολλά πρόσφατα κρούσματα σεξουαλικών επιθέσεων και αποπλάνησης νεαρών κοριτσιών στην πόλη Ούλου της βόρειας Φινλανδίας διαπράχθηκαν από αιτούντες άσυλο.

Με τις ευρωεκλογές να επίκεινται, οι Βρυξέλλες θα παρακολουθήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και το ποσοστό που θα καταγράψει το εθνικιστικό-λαϊκιστικό κόμμα. Ένα υψηλό ποσοστό του Κόμματος των Φινλανδών μπορεί να ενισχύσει το μπλοκ ακροδεξιών εθνικιστικών κομμάτων της Ευρώπης.

«Βιώνουμε ένα πολιτισμικό σοκ στη Φινλανδία. Ένα μέρος του πληθυσμού βρίσκεται σε κατάσταση σοκ εν μέσω όλης της αλλαγής που συμβαίνει και κατά συνέπεια στηρίζονται στο Κόμμα των Φινλανδών» δήλωσε η Καρίνα Χούτιλα, επικεφαλής ερευνητής στο think tank e2.

Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 9:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 20:00. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Yle θα δώσει την πρώτη εκτίμησή του για τα αποτελέσματα λίγο μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Ο Ρίνε χαρακτήρισε τη μεταναστευτική στάση του κόμματός του ως τη «μέση οδό», στηρίζοντας τη μετανάστευση που σχετίζεται με θέσεις εργασίας, προκειμένου να αντισταθμιστεί η γήρανση του πληθυσμού της Φινλανδίας, αλλά τάσσεται επίσης υπέρ της υποδοχής προσφύγων και για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως κάνει μέχρι τώρα η χώρα.

Ο 56χρονος πρώην ηγέτης συνδικάτου υπόσχεται επίσης να αυξήσει τους φόρους για να χρηματοδοτήσει την κοινωνική πρόνοια και να καταπολεμήσει την οικονομική ανισότητα, που λέει ότι έχει αυξηθεί κάτω από τον κυβερνώντα κεντροδεξιό συνασπισμό του πρωθυπουργού Σίπιλα.

Η δέσμευσή του για αύξηση της φορολογίας είναι απίθανο να απομακρύνει ψηφοφόρους, πολλοί από τους οποίους αποτιμούν ιδιαίτερα το κράτος πρόνοιας της Φινλανδίας. Σήμερα η χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων παρέχει τις περισσότερες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας μέσα από τους 295 δήμους της χώρας.

Ωστόσο, ο Ρίνε θα δυσκολευτεί πιθανότατα να σχηματίσει ένα λειτουργικό κυβερνητικό συνασπισμό, αν το Κόμμα των Φινλανδών καταγράψει υψηλό ποσοστό και με τον Εθνικό Συνασπισμό του υπουργού Οικονομικών, Πέτερι Όρπο, που πιθανόν να κερδίσει την τρίτη θέση να χαρακτηρίζει «ανεύθυνη» την οικονομική πολιτική που θέλει να ακολουθήσει ο Ρίνε.

Ο αρχηγός των σοσιαλδημοκρατών απέκλεισε σχηματισμό κυβέρνησης με τους εθνικιστές υπό την ηγεσία του Γιούσι Χάλα-αχο, 47 ετών, ενός σκληροπυρηνικού υποστηρικτή αντιμεταναστευτικών πολιτικών.

Συνολικά, 19 κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές, με οκτώ από αυτά να κατέχουν μέχρι σήμερα έδρες στο κοινοβούλιο, από το περιβαλλοντικό Κόμμα Πρασίνων, που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να συγκεντρώνει το 12,2% των ψήφων, έως το μικρό φεμινιστικό κόμμα, που ιδρύθηκε μόλις πριν από δύο χρόνια.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook