Σχεδόν δύο χρόνια μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, δηλαδή στο τέλος του 2012 ή τις αρχές του 2013, προγραμματίζεται να γίνουν οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Al Arabiya, χωρίς να υπάρχει για την ώρα επίσημη επιβεβαίωση ή διάψευση.

Οι βουλευτικές εκλογές, όπως ανακοινώθηκε από το κυβερνών Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, θα γίνουν στις 28 Νοεμβρίου (ο πρώτος γύρος θα γίνει σε τρία στάδια) ενώ στις 29 Ιανουαρίου 2012 θα γίνουν (επίσης σε τρία στάδια) οι εκλογές για το Συμβούλιο της Σούρα, δηλαδή την Άνω Βουλή.

Το Κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές θα αναλάβει να συντάξει το νέο Σύνταγμα της χώρας. Με βάση τον τροποποιημένο εκλογικό νόμο ο αριθμός των βουλευτών θα μειωθεί στους 498 από 504 για τη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση και στους 270 από 390 για τη Σούρα.

Το χρονοδιάγραμμα για τις προεδρικές εκλογές μάλλον θα εξοργίσει τους εξεγερμένους του Φεβρουαρίου που ζητούσαν την εκλογή νέου προέδρου το ταχύτερο δυνατό και τη μετάβαση σε δημοκρατικότερο καθεστώς και αποστρατιωτικοποίηση της πολιτικής ζωής.

Πάντως ένας από τους υποψήφιους για την προεδρία, ο πρώην γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, εκτιμούσε σε δηλώσεις του ότι οι υποψήφιοι για το ύπατο αξίωμα επιθυμούσα η αναμέτρηση να γίνει το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο.

Η βραδύτητα στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και στην απονομή δικαιοσύνης έφεραν προστριβές ανάμεσα στο κυβερνητικό συμβούλιο και στους εκπρόσωπους των εξεγερμένων.

Η τελευταία βουλευτική αναμέτρηση έγιναν το τέλος του 2010 με αναμενόμενο αποτέλεσμα τη σαρωτική νίκη του ίδιου του έκπτωτου Χόσνι Μουμπάρακ και του κόμματος του. Αν και σε όλες τις εκλογές υπό το καθεστώς Μουμπάρακ θεωρείται ότι ήταν νοθευμένες, οι εκλογές του 2010 ήταν ίσως οι περισσότερο διαβλητές και ένα από τα αίτια της εξέγερσης που ακολούθησε μόλις δύο μήνες αργότερα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook