Πώς μπορούν οι παραγωγοί να προστατέψουν τις περιουσίες τους – Τι ειπώθηκε σε ημερίδα στο ΜΑΙΧ 

Ημερίδα για την σφήκα της καστανιάς αλλά και τον μύκητα Ceratocystis platani, που προσβάλει τον Πλάτανο, πραγματοποιήθηκε στο ΜΑΙΧ, σήμερα το πρωί.

Στην ημερίδα μίλησαν διακεκριμένοι επιστήμονες, δίνοντας στατιστικά στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, ενώ ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για τα μέτρα πρόληψης που μπορούν να ληφθούν.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ημερίδα διοργανώθηκε, με χρηματοδότηση του ΥΠΕΝ – Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος, Γενική Διεύθυνση Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος.

Ο Παναγιώτης Τσόπελας, Δρ. Δασολόγος – Φυτοπαθολόγος, αναφέρθηκε στον τρόπο εξάπλωσης του μύκητα που προσβάλει τα πλατάνια. «Στην Κρήτη, αλλά και στα νησιά της Ελλάδας, γενικότερα, ο μύκητας δεν υπάρχει, όμως πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μην εξαπλωθεί και εδώ. Τα δέντρα μπορούν να μολυνθούν, τόσο από αλυσοπρίονα που έχουν χρησιμοποιηθεί σε μολυσμένα δέντρα και δεν έχουν απολυμανθεί, οπότε μεταδίδουν τη νόσο, όσο και από χωματουργικά μηχανήματα τα οποία έχουν εκτελέσει εργασίες σε μολυσμένα εδάφη, δεν έχουν καθαριστεί και μεταφέρουν το μύκητα. «Άλλο ένα πρόβλημα προκύπτει, από τα δέντρα τα οποία αγοράζουν νέοι παραγωγοί είτε από το εξωτερικό , είτε από την Ήπειρο ή την Πελοπόνησσο, όπου υπάρχουν αρκετά μολυσμένα δέντρα. Οι απολυμάνσεις είναι ένας τρόπος πρόληψης, ωστόσο ακόμα και αν ένα δέντρο μολυνθεί και είναι σε αρχικό στάδιο, μπορούν να επέμβουν οι γεωπόνοι ώστε να μην εξαπλωθεί η μόλυνση».

Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Βάρρας, αναληρωτής καθηγητής τμήματος Γεωπονίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μίλησε για μία καινοτόμου πλατφόρμα, καταγραφής και αποτύπωσης, του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου. «Αυτό που ουσιαστικά, έχει δημιουργήσει το τμήμα γεωπονίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι μία πλατφόρμα που παίρνει τα δεδομένα ή τα στοιχεία των φυτοπαθολογικών εργαστηρίων, τα οποία έχουν πιστοποιήσει και διαπιστώσει το πρόβλημα αυτής της αρρώστιας που προσβάλει τα πλατάνια».

Ο Στέφανος Διαμαντής, Δρ. Δασολόγος – Φυτοπαθολόγος, στο Ινστιτούτο δασικών ερευνών στη Θεσσαλονίκη,  τόνισε τη σπουδαιότητα του Κρητικού καστάνου, το οποίο είναι το πιο ακριβό στην ελληνική αγορά. «Το Κρητικό κάστανο πιάνει στην αγορά την υψηλότερη τιμή από τις ποικιλίες της υπόλοιπης Ελλάδας, ωστόσο η καλλιέργεια έχει μείνει πίσω και από άποψη εξελίξεων, ο πληθυσμός, κατά 90% είναι γηραιός, επομένως με μειωμένη παραγωγή, είναι άμεση η ανάγκη εγκατάστασης νέων φυτειών, με καινούριο γενετικό υλικό, πιο αποδοτικό και πάνω σε αυτή την προσπάθεια πριν από δύο χρόνια, ξεκίνησε η εγκατάσταση ενός φυτωρίου, το οποίο θα παράγει, δενδρύλλια κρητικής καστανιάς, διότι μέχρι τώρα όσοι νέοι ενδιαφερόταν να φυτέψουν καστανιές, τις έφερναν από το εξωτερικό ή από άλλες πόλεις της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να κάνουν δύο εγκλήματα, το ένα είναι ότι έφερναν νέο γενετικό υλικό στο νομό Χανίων με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται ο τοπικός πληθυσμός ο οποίος είναι πολύτιμός και το άλλο είναι ότι εισάγουν στην Κρήτη, νέα παθογόνα, έντομα και μύκητες και έχουμε ασθένειες και τρέχουμε να τις αντιμετωπίσουμε. Η σφήκα της καστανιάς, που υπάρχει στην υπόλοιπη Ελλάδα, θα μπορούσε να φθάσει και στην Κρήτη, αν δεν ληφθούν μέτρα. Οι παραγωγοί θα πρέπει να φροντίζουν τις καστανιές, να τις λυπαίνουν, να τις κλαδεύουν και να συμβουλεύονται τους γεωπόνους, ώστε να εκσυγχρονίσουν την παραγωγή και να την αυξήσουν».

Η Δρ. Μαρία Κοζυράκη, Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ημερίδα είναι αρκετά σημαντική, ώστε να ενημερωθούν οι παραγωγοί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις καλλιέργειες της καστανιάς αλλά και στα πλατάνια. «Είναι καλό να υπάρχει πρόληψη ώστε να μην φθάσουν στην Κρήτη τα συγκεκριμένα έντομα αλλά και οι μύκητες».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook