Το τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος και ένα από τα καλύτερα εργαστήρια πανελλαδικά, αυτό της Σεισμολογίας, “θυσιάζονται” για την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης 

Αντιδράσεις προκαλεί το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας στην Κρήτη, καθώς μεταξύ των ρυθμίσεων που αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, συμπεριλαμβάνεται το κλείσιμο του τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος και η δημιουργία ενός τμήματος Χημικών Μηχανικών που εντάσσεται στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (το Πανεπιστήμιο Κρήτης), χωρίς να προβλέπεται απορρόφηση των φοιτητών του πρώτου από το δεύτερο τμήμα.

Μάλιστα, ένα από τα καλύτερα εργαστήρια του ΤΕΙ, σε πανελλαδικό επίπεδο, το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας , θα έχει την ίδια “τύχη” δηλαδή θα κλείσει, ως… δείγμα ευγνωμοσύνης για το έργο που τόσα χρόνια προσφέρει.

Οι φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, που από το 1996 παλεύουν για να αναγνωριστούν στους πτυχιουχους επαγγελματικά δικαιώματα, φέτος αγωνίζονται για την συνέχιση λειτουργίας του ίδιου του τμήματος ή τουλάχιστον, στην δυνατότητά τους να εισαχθούν στο α’ εξάμηνο του νεοιδρυθέντος τμήματος.

Φυσικά, το ΤΕΙ Κρήτης αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων που χρονίζουν, όπως το θέμα της ελλιπούς σίτισης και στέγασης των φοιτητών, την έλλειψη εργαστηρίων κτλ, τα οποία προστίθενται στα προβλήματα που δημιουργούν οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, στην ομαλή διεξαγωγή των σπουδών των φοιτητών.

(από αριστερά ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του ΤΕΙ Χανίων Γιάννης Μαράκης και η αντιπρόεδρος Εύα Κονδύλη)

Ο Γιάννης Μαράκης, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του ΤΕΙ Χανίων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, σημείωσε οτι με την πανεπιστημιοποίηση που φέρνει το νομοσχέδιο του Γαβρόγλου, κλείνει το τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος, γίνονται συγχωνεύσεις σχολών του ΤΕΙ Κρήτης, όπως του ΣΤΕΦ και ΣΕΦΕ, προβλέπεται σύμπραξη ιδρυμάτων, όπως του ΤΕΙ Πειραιά και του ΤΕΙ Αθήνας, ενώ γενικά τα ΤΕΙ αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε προσωπικό και πολύ άσχημες συνθήκες στα εργαστήρια…. “Εκατοντάδες φοιτητές και στα Χανιά, μένουν στον “αέρα”, με τις συγχωνεύσεις σχολών και το κλείσιμο τμημάτων. Στόχος είναι να κατηγοριοποιήσουν ακόμα παραπάνω τους φοιτητές, να απαξιώσουν το πτυχίο τους. Επίσης ανοίγουν τα διετή προγράμματα σπουδών, που σημαίνει οτι προχωρά ακόμα η κατηγοριοποίηση των φοιτητών, στους οποίους θα προσφέρονται δεξιότητες και όχι ολόπλευρη γνώση”

Η Εύα Κονδύλη από την πλευρά της, επεσήμανε οτι οι φοιτητές ζητούν το τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος – το οποίο σημειωτέον δεν διασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα στους πτυχιούχους- να μετεξελιχθεί σε Χημικών Μηχανικών, δηλαδή να ενταχθεί στην Πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης από το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο και όχι μετά το 20ο με 21ο εξάμηνο. Επίσης τόνισε, οτι βασικό αίτημα των φοιτητών είναι η βελτίωση του εργαστηριακού εξοπλισμού και γενικότερα των υποδομών του Ιδρύματος, καθώς και η εξασφάλιση σίτισης και στέγασης όλων των φοιτητών…. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πρόσθεσε δεν καλύπτει καθόλου τις ανάγκες των φοιτητών.

Την Παρασκευή  πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του σπουδαστικού συλλόγου ΤΕΙ Χανίων στην οποία οι φοιτητές κατέγραψαν τα αιτήματά τους και τις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών:

Αιτήματα:

Να μην κατατεθεί προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο του Υπ.Παιδείας

Να μην κλείσει κανένα τμήμα

Να μην αλλάξει έδρα κανένα τμήμα

Να υπάρξει μετεξέλιξη των τμημάτων

Να υπ0άρξει ουσιαστική αναβάθμιση των σχολών

Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί εκ νέου γενική συνέλευση των φοιτητών και παράσταση διαμαρτυρίας στην Κοσμητεία του Ιδρύματος, ενώ σήμερα και αύριο οι φοιτητές πραγματοποιούν αποχή από τα μαθήματά τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook