Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου συμμετέχει στην εβδομάδα δράσης για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, έχοντας ως ειδικό θέμα «Η Αρχαιολογία στην Οθόνη».

Στο πλαίσιο της δράσης έχει προγραμματίσει την προβολή ντοκιμαντέρ αρχαιολογικού περιεχομένου. Η προβολές θα πραγματοποιηθούν στις 18, 19 και 20 Απριλίου και ώρα 20:00 στο ναό της Αγίας Σοφίας, στη συμβολή των οδών Π. Κορωναίου και Σμύρνης, στην Παλιά Πόλη Ρεθύμνου.

Συγκεκριμένα θα προβληθούν οι ακόλουθες ταινίες:

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Α. Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ 22'

Συνδέοντας τη σύγχρονη πολιτισμική, κοινωνική και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της περιοχής της «Ακαδημίας Πλάτωνος» με την ταυτότητα του αρχαιολογικού χώρου, η ταινία εξερευνά την ιδιαίτερη δυναμική που αναπτύσσεται μέσα από αυτή τη «γειτνίαση των αιώνων».

Οι πολιτισμικές συνάφειες και αντιθέσεις των δύο εποχών (4ος αι. π.Χ. – 21ος αι. μ.Χ.), η παλιά και η νέα χρήση της γης, η σχέση των περιοίκων και των χρηστών του πάρκου με τα «αρχαία», η στάση τους απέναντι στους ξένους οικονομικούς μετανάστες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι κάποια από τα θέματα που αναδεικνύονται. Το ντοκιμαντέρ αυτό γυρίστηκε ως μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ακαδημία Πλάτωνος: Η Πολιτεία και ο Πολίτης», με τη συμμετοχή μαθητών και διδασκόντων.

Σκηνοθεσία: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

Παραγωγή: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

Β. ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ 62΄

Επτά φύλακες αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας. Απλοί άνθρωποι του μόχθου και της γης, που δούλεψαν και έζησαν δίπλα σε σημαντικούς αρχαιολόγους, μαθαίνοντας από τις γνώσεις και το πάθος τους να τιμούν την έννοια της πολιτιστικής συνέχειας πέρα από σύνορα και ταυτότητες. Ένα οδοιπορικό στους αρχαιολογικούς χώρους μέσα από τις δικές τους μνήμες και μαρτυρίες, πέρα από τα πλαίσια της καθαρά επιστημονικής τεκμηρίωσης. Μια απόπειρα καταγραφής της δικής τους ματιάς πάνω στην Ιστορία που διατρέχει το Χρόνο για να γίνει βίωμα και παραμύθι που περνάει από γενιά σε γενιά.

Σκηνοθεσία: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΤΑ

Παραγωγή: IDEEFIXE PRODUCTIONS, ΕΚΚ, ΝΕΤ

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Α. ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ 15΄

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ "Στα ίχνη της Γραφής, η ιστορία της γραφής και της γλώσσας στον ελλαδικό χώρο" αποτελεί ένα ταξίδι στο παρελθόν ακολουθώντας τη γέννηση, την εξέλιξη της γραφής και τη σημασία της. Εξετάζονται οι διάφορες μορφές γραπτής επικοινωνίας, εικόνες, σχέδια και σημεία, που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για να εκφράσει νοήματα ή πληροφορίες ή να δηλώσει μια θρησκευτική, μαγική ή ακόμη και αισθητική προτίμηση. Ακολουθούνται τα ίχνη της μακρόχρονης διαδικασίας γέννησης της γραφής, τα πρώτα γεωγραφικά της στίγματα, οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες επινόησής της ξεκινώντας από τη Μεσοποταμία και την Αίγυπτο, καθώς και οι γραφές που χρησιμοποιήθηκαν κατά την εποχή του Χαλκού στον ελλαδικό χώρο: η μινωική ιερογλυφική, η Γραμμική Α, η Γραμμική Β και η εξέλιξή τους, που αποτυπώνει τη διαρκή προσπάθεια για την χρήση μιας «ευκολότερης» γραφής, που να αποδίδει τον προφορικό λόγο.

Παραγωγή: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ

Β. TO.RA.KE.

ΕΛΛΑΔΑ, 2007 (μικρού μήκους)

Η αρχαιολογική ταινία του Φίλιππου Κουτσαφτή ΤΟ.RΑ.ΚΕ. (ή αλλιώς Θώρακας στη Γραμμική Β) ιστορεί την ανεύρεση της περίφημης πανοπλίας των Δενδρών και τον διαχρονικό αντίκτυπο αυτής στην τοπική κοινωνία. Η χάλκινη μυκηναϊκή πανοπλία ανακαλύφθηκε τον Μάιο του 1960 σε θαλαμοειδή τάφο του νεκροταφείου των Δενδρών από τον αρχαιολόγο Νικόλαο Βερδελή και τον Σουηδό αρχαιολόγο Paul Åström. Σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου.

Η συγκεκριμένη πανοπλία είναι μέχρι σήμερα η μόνη γνωστή ακέραια του είδους από την περιοχή του Αιγαίου πριν από τη Γεωμετρική Εποχή. Αποτελείται από δύο μεγάλα ελάσματα για την προστασία του θώρακα και της πλάτης. Το επάνω μέρος αυτών έφερε δύο καμπύλα προστατευτικά ελάσματα, τα επώμια, στην άκρη των οποίων συνδέονταν δύο καμπύλα περιβραχιόνια. Ανάμεσα στα επώμια υπήρχε το περιλαίμιο. Στο κάτω μέρος των δύο μεγάλων ελασμάτων προσαρμόζονταν έξι ζωστήρες, τρεις εμπρός και τρεις πίσω. Την εξάρτυση του πολεμιστή πιθανώς συμπλήρωνε ένα οδοντόφρακτο κράνος δεδομένου ότι κοντά στην πανοπλία βρέθηκαν μέσα σε ένα χάλκινο λέβητα δόντια κάπρου και δύο χάλκινες παραγναθίδες.

Σκηνοθεσία: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΟΥΤΣΑΦΤΗΣ

Παραγωγή: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΟΥΤΣΑΦΤΗΣ

Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Α. ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: ΑΙΘΙΟΠΙΑ, ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ

ΓΑΛΛΙΑ, 2013, 26'

Οι χριστιανοί της Αιθιοπίας, που αποτελούν και την πλειοψηφία του πληθυσμού, έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν το τελετουργικό των πρώτων χριστιανών.

Η ανθρωπολόγος Makeda Ketcham, γαλλο-αιθιοπικής καταγωγής, ξεναγεί τον Philippe Charlier στην ιερή πόλη της Lalibela με τις μονολιθικές εκκλησίες του 13ου αιώνα, ένα εξαιρετικό συγκρότημα 11 μνημείων που συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, και εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης των προσκυνητών.

Σκηνοθεσία: DOMINIQUE ADT

Παραγωγή: SCIENTIFILMS

Β. Ο ΘΕΟΣ ΔΕ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ

ΕΛΛΑΔΑ, 2014, 73΄ 

Πίσω από τις κλειστές πόρτες ενός χριστιανικού ορφανοτροφείου στην Αιθιοπία, παρακολουθούμε την καθημερινή ζωή των μικρών τροφίμων του. Πενήντα περίπου παιδιά κάθε ηλικίας, από βρέφη ως έφηβοι, δέχονται τη μητρική φροντίδα βρεφοκόμων, νοσοκόμων και εθελοντριών, παράλληλα με την αυστηρή θρησκευτική κατήχηση. Η ταινία εξερευνά το σύνθετο χαρακτήρα αυτής της ιδιαίτερης κοινότητας, βασισμένη αποκλειστικά στην παρατήρηση, χωρίς σχολιασμό ή συνεντεύξεις. Μέσα από αυτή την εξερεύνηση αναδεικνύονται οι σχέσεις μεταξύ του προσωπικού και των παιδιών, οι σχέσεις μεταξύ των ίδιων των παιδιών, ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τη διαφορετικότητα, καθώς και ο καθοριστικός ρόλος που αποκτά η θρησκεία στη ζωή και την εκπαίδευσή τους μέσα σ' αυτό το «σπίτι» μακριά απ' το σπίτι.

Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους κριτικής επιτροπής παιδιών στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Σκηνοθεσία: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

Παραγωγή: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

H είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.