Η λεβάντα είναι βότανο που ξεχωρίζει για τα όμορφα άνθη και τα αρωματικά φύλλα του.

Στα πλεονεκτήματα της χρήσης της περιλαμβάνεται η ανακούφιση της αϋπνίας, η ανακούφιση του στρες και η πρόληψη της κατάθλιψης και του άγχους.

Το απόσταγμά της θεωρείται εξαιρετικό χαλαρωτικό που συμβάλλει στη βελτίωση του ύπνου και άλλων σωματικών λειτουργιών.

Η λεβάντα και το έλαιο της θεωρούνται ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για εγκαύματα αλλά και για τσιμπήματα.

Δείτε αναλυτικά τις χρήσεις της λεβάντας και τα σημαντικά οφέλη της για την υγεία σας:

Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία: Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Ολιστικής Παιδιατρικής Εκπαίδευσης και Έρευνας, υποστηρίζει ότι το αιθέριο έλαιο λεβάντας που χρησιμοποιείται συνήθως στην αρωματοθεραπεία, βελτιώνει τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και προάγει τη χαλάρωση ενώ κοιμάστε. Το αφέψημα λεβάντας βοηθά να «καθαρίσετε» το μυαλό σας από τις αρνητικές σκέψεις.

Ανακουφίζει άγχος και στρες: Οι φυσικές οργανικές ενώσεις που βρίσκονται στα φύλλα και τα άνθη λεβάντας, εξισορροπούν τη διάθεση και ανακουφίζουν το άγχος. Μπορείτε να την καταναλώσετε με τη μορφή αφεψήματος, να βάλετε αποξηραμένη λεβάντα κάτω από το μαξιλάρι σας ή να κάνετε μασάζ με έλαιο λεβάντας στους κροτάφους, τα αυτιά και τη μύτη σας.

Διευκολύνει τον ύπνο: Η λεβάντα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της άπνοιας και των διαταραχών ύπνου. Μελέτη έδειξε ότι τα άνθη λεβάντας σε ζεστό νερό σας βοηθούν να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε. Η μυρωδιά λεβάντας καταπραΰνει το νευρικό σύστημα και επιτρέπει στον εγκέφαλο να απομακρύνει τις αρνητικές σκέψεις. Μελέτη του Πανεπιστημίου Wesleyan υποστήριξε ότι οι εισπνοές λεβάντας πριν κοιμηθείτε, αυξάνει τη διάρκεια βαθύτερου ύπνου, όταν τα εγκεφαλικά σας κύματα είναι αργά και μακρά (κύματα δέλτα). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πρωί να έχετε περισσότερη ενέργεια.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Η λεβάντα περιέχει αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή και προλαμβάνουν ασθένειες, όπως η καρδιακή νόσος. Οι οργανικές ενώσεις και τα αντιοξειδωτικά βοηθούν επίσης στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων. Ως αποτέλεσμα, μειώνεται ο κίνδυνος αθηροσκλήρωσης και κατ’ επέκταση εγκεφαλικού και εμφράγματος. Για να επωφεληθείτε, προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου στο μπάνιο σας.

Ωφελεί την επιδερμίδα: Τα άνθη λεβάντας έχουν αντιβακτηριακούς παράγοντες. Πρόκειται για πτητικές ενώσεις που καταπολεμούν τους μύκητες και θεραπεύουν παθήσεις όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η ακμή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook