«Ο χρόνος τελειώνει και τίποτα δεν γίνεται. Γιατί καθυστερείτε;»

Έκκληση στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να λάβουν άμεσα δράση για το κλίμα απηύθυνε η 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου. «Το σπίτι μας καταρρέει», επανέλαβε πολλές φορές και με τρεμάμενη φωνή, μιλώντας στην επιτροπή για το Περιβάλλον του ΕΚ και υποστηρίζοντας ότι πρέπει να «πανικοβληθούν όπως θα πανικοβάλλονταν εάν υπήρχε μια φωτιά, σαν αυτήν που κατέστρεψε χθες την Παναγία των Παρισίων».

Όπως τόνισε από το Στρασβούργο, το 2030 «θα φτάσουμε σε ένα σημείο δίχως επιστροφή για τον πολιτισμό μας», εκτός και αν προηγηθούν σημαντικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης τουλάχιστον κατά 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η 16χρονη μαθήτρια, από την οποία ξεκίνησε το μαθητικό κίνημα για το κλίμα που έβγαλε στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές σε όλον τον κόσμο, προειδοποίησε για συγκεκριμένα φαινόμενα που δείχνουν την πορεία προς την καταστροφή του πλανήτη, όπως η εξαφάνιση των ειδών, η διάβρωση, η αποψίλωση των δασών και η μόλυνση των ωκεανών.

Όπως είπε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, για όλα αυτά δεν είναι καλά ενημερωμένος ο κόσμος επειδή κανείς δεν φρόντισε να τους τα πει. Ανρωτήθηκε, επίσης, γιατί έχουν γίνει τρεις έκτακτες σύνοδοι κορυφής για το Brexit και καμία για το κλίμα. «Ο χρόνος τελειώνει και τίποτα δεν γίνεται. Γιατί καθυστερείτε;», διερωτήθηκε η Σουηδή μαθήτρια, η οποία σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ διερωτήθηκε πώς η πιο συχνή απάντηση των πολιτικών είναι ότι δεν μπορούν δράσουν άμεσα, γιατί τα δραστικά μέτρα προσκρούουν στην αντίσταση των ψηφοφόρων.

Αναφερόμενη στις επερχόμενες ευρωεκλογές, η Γκρέτα Τούνμπεργκ κάλεσε τους Ευρωπαίους πολίτες να ψηφίσουν με γνώμονα την κλιματική αλλαγή. «Πολλοί από μας που μας αφορά το κλίμα, δεν επιτρέπεται να ψηφίσουμε και δεν είμαστε σε θέση να διαμορφώσουμε τις αποφάσεις», είπε η 16χρονη και ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίσουν εκ μέρους των μαθητών που έχουν βγει στους δρόμους υπερασπιζόμενοι το κλίμα.

«Μπορεί να είμαι μια απλή μαθήτρια, αλλά δεν μπορείτε να αγνοείτε την επιστήμη και όλα αυτά τα παιδιά. Σας ικετεύω μην αποτύχετε σε αυτό», επισήμανε καταληκτικά η Τούνμπεργκ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook