To πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από ένα καταδρομικό, μια φρεγάτα και τρία αντιτορπιλικά – Αναμένεται να καταπλεύσει και στην Σούδα

Αυξάνεται διαρκώς η αεροναυτική παρουσία των ΗΠΑ στην Μεσόγειο, ειδικά εν όψει των εξελίξεων με την παράδοση των Ρωσικών S-400 στην Τουρκία αλλά και με την αυξανόμενη ένταση λόγω ΑΟΖ και υδρογονανθράκων όπου υπάρχουν και συμφέρονται μεγάλων αμερικανικών εταιρειών.

Στις 13 Απριλίου πέρασε τα στενά του Γιβραλτάρ το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο “USS Abraham Lincoln” (CVN-72) , μαζί με τα αντιτορπιλικά “USS Bainbridge” (DDG-96), “USS Mason” (DDG-87), “USS Nitze” (DDG-94) και το καταδρομικό κλάσης Ticonderoga “USS Leyte Gulf” (CG-55), ως μέλη του 6ου στόλου των ΗΠΑ στην Μεσόγειο.

Στην ναυτική αρμάδα προστέθηκε και η ισπανική φρεγάτα “Méndez Núñez” (F 104), ενώ στις 15 Απριλίου το αεροπλανοφόρο κατάπλευσε στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα της Ισπανίας, για αναψυχή του πληρώματος καθώς ήταν το πρώτο λιμάνι που «έδεσε» από την 1η Απριλίου όταν απέπλευσε από το Νόρφολκ των ΗΠΑ.

Η ναυτική αρμάδα θα αποπλεύσει απο την Πάλμα ντε Μαγιόρκα το Σάββατο 20 Απριλίου και ειδικά το USS Abraham Linkoln αναμένεται να καταπλεύσει και στον κόλπο της Σούδας και συγκεκριμένα στην ναυτική βάση στο Μαράθι .

Το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο κινείται από δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες , έχει μήκος 333 μέτρων και μεταφέρει σχεδόν 6.000 άτομα και 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Η ολοένα αυξανόμενη ναυτική παρουσία των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο φαίνεται και απο την αύξηση της παρουσίας των πολεμικών πλοίων και στην Σούδα.

Την 1 Απριλίου στην βάση στο Μαράθι κατάπλευσε το αντιτορπιλικό  USS Gonzalez (DDG 66) .

Επίσης στις 12 Απριλίου κατάπλευσε το αντιτορπιλικό  USS Ross (DDG 71)

Την ίδια περίοδο η παρουσία πολεμικών πλοίων είναι έντονη και σε άλλα λιμάνι, όπως στον Πειραιά όπου βρίσκονται το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ «USS Mitscher», ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο καθώς και η Γαλλική φρεγάτα τύπου FREMM «Languedoc» η οποία έχει επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος της διαφύλαξης των γαλλικών συμφερόντων στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και ευρύτερα.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook