Μέχρι 3,5 εκ. ευρώ στα Πανεπιστήμια για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και για να παράγουν τη δική τους ενέργεια –  Τι περιλαμβάνει πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Γιώργος Σταθάκης – Τέλος του 2019 η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων

Μια σημαντική δράση για την ενεργειακή αναβάθμιση, την εξοικονόμηση ενέργειας και την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από τα Πανεπιστημιακά Ιδρυμάτα της χώρας, παρουσίασε στο Πολυτεχνείο Κρήτης ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της  Συγκλήτου, παρουσία του Πρύτανη του Ιδρύματος Ευάγγελου Διαμαντόπουλου, μελών ΔΕΠ του Πολυτεχνείου και εκπροσώπων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη.

Το πρόγραμμα “άνοιξε” στις 10 Απριλίου, έχει συνολικό προϋπολογισμό 9 εκ. ευρώ, ωστόσο δύνανται να ενταχθούν πράξεις έως 40εκ. ευρώ και αποτελεί ένα “εργαλείο” μέσω του οποιου τα Πανεπιστήμια, θα μπορούν να λειτουργούν με μικρότερο ενεργειακό αλλά και οικονομικό κόστος, αφού η δαπάνη για κατανάλωση ενέργειας θα μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Χαρακτηριστικό του πόσο ενεργοβόρα είναι η λειτουργία κτιρίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της αντίστοιχης ωφέλειας που θα αποκομίσουν εξοικονομώντας και παράγοντας ενέργεια από το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των Πανεπιστήμιων,  είναι οτι το  Πολυτεχνείο Κρήτης, σε ετήσια βάση, όπως ανέφερε ο Πρύτανης του Ιδρύματος, δαπανά στη ΔΕΗ περίπου στις 600.000 ευρώ που αντιστοιχεί στο 50% του τακτικού προϋπολογισμού του Ιδρύματος, δηλαδή όλων των χρημάτων που δίνει το Υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του Πολυτεχνείου.

Κάθε Πανεπιστήμιο θα μπορεί να διεκδικήσει μέχρι 3,5 εκ. ευρώ και με τη συγκεκριμένη δράση, όπως διευκρίνισε ο κ. Σταθάκης προβλέπονται να γίνουν δύο κατηγορίες έργων: 

πρώτον έργα εξοικονόμησης ενέργειας και δεύτερο τα πανεπιστήμια να παράγουν τη δική τους ενέργεια και με net metering να την συμψηφίζουν με την ενέργεια που καταναλώνουν. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, οτι τα Πανεπιστήμια θα έχουν την δυνατότητα να παράγουν την δική τους ενέργεια – όχι για εμπορική χρήση – και έτσι να απαλλαγούν από την εμπλοκή τους με άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας. 

Περίοδος Υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα: από 02/05/2019 και ώρα 08:00 έως 31/12/2019 και ώρα 14:00 (δείτε εδώ)

Πώς θα αξιοποιηθεί το πρόγραμμα από το Πολυτεχνείο Κρήτης

Το Πολυτεχνείο Κρήτης σημείωσε ο Πρύτανης του Ιδρύματος Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, έχει ήδη μπει σε διάφορα προγράμματα σε ότι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση λειτουργίας του και έχει υποβάλλει πρόταση ύψους 1,5 εκ. ευρώ, στην Περιφέρεια Κρήτης, σε αντίστοιχο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των αρχικών εγκαταστάσεων. Ταυτόχρονα εχει γίνει η προκήρυξη για το φωτοβολταϊκό πάρκο που αναμένεται να δημιουργηθεί από το Πολυτεχνείο Κρήτης, αποτελώντας το μόνο ΑΕΙ στην Ελλάδα που έχει αναλάβει πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο κ. Διαμαντόπουλος επεσήμανε οτι στο πρόγραμμα που παρουσίασε σήμερα στα Χανιά ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης, θα αξιοποιηθεί από το Πολυτεχνείο Κρήτης, για την ενεργειακή αναβάθμιση της παλιάς εστίας αλλά και κτιρίων τα οποία δεν ήταν δυνατόν να ενταχθούν στην πρόταση που κατετέθει στην Περιφέρεια Κρήτης.

Τέλος προέβλεψε, οτι όταν γίνει η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα, τότε θα δοθεί η δυνατότητα στο Ίδρυμα για μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που με τη σειρά του θα βοηθήσει στην κάλυψη μέρους των λειτουργικών δαπανών του Πολυτεχνείου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook