Η διοικητική μεταρρύθμιση που εφαρμόστηκε στο Δημόσιο με το πρόγραμμα ¨Καλλικράτης¨και η οικονομική κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας, έχουν φέρει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας διατήρησης της συνοχής του κοινωνικού ιστού και ταυτόχρονα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας.

Ειδικά σε σχέση με την κοινωνική προστασία και τη στήριξη όσων συμπολιτών μας αντιμετωπίζουν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα,το έλλειμμα της κρατικής πολιτικής είναι σημαντικό και ο ρόλος των Δήμων στην κάλυψή του βασικός.

Η διατήρηση της κοινωνικής  συνοχής κάτω από αντίξοες  μνημονιακές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από τη μείωση πόρων,την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και τους αυστηρούς περιορισμούς στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Παράλληλα, η αυξημένη κοινωνική φροντίδα,η κοινωνική προστασία.η αλληλεγγύη και η προαγωγή της υγείας κρίνονται επιβεβλημένες και οφείλουν να μετουσιώνονται σε θεσμικές πολιτικές στήριξης και ενίσχυσης των κοινωνικά ασθενέστερων.

Το φάσμα των δημοτικών πολιτικών και υπηρεσιών που μπορούν να αναπτυχθούν είναι μεγάλο ! Και επειδή η πολιτική δεν είναι προθέσεις αλλά…. η αξιολόγηση αποτελεσμάτων,ως Αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής την περίοδο 2011-2014,αποτέλεσε προτεραιότητά μου, μεταξύ άλλων : η μείωση των δημοτικών τελών σε ποσοστό 50%.η μείωση των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης σε κοινωνικές ομάδες,η παροχή οικονομικής υποστήριξης σε ευάλωτους πολίτες,η ίδρυση του κοινωνικού παντοπωλείου,το κοινωνικό φροντιστήριο, ο Ξενώνας κακοποιημένων γυναικών,ο δημοτικός λαχανόκηπος,το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ΑμεΑ,το γραφείο συμβουλευτικής,το γραφείο εθελοντισμού και η δημιουργία ομάδων εθελοντών,οι δωρεάν εξετάσεις υγείας,η οικονομική ενίσχυση των συσσιτίων της εκκλησίας,η οικονομική ενίσχυση των κοινωνικών δομών(ΕΛΕΠΑΠ,ΚΗΦΑΜΕΑ,ΚΗΦΑΠ,ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΜΕΑ),η κοινωνική εργασία,η απορρόφηση Ευρωπαικών  πόρων κ.λ.π,κ.λ.π

Τη δημοτική  περίοδο που ακολούθησε και ενώ οι νέες προκλήσεις επέτειναν την ανάγκη οριζόντιου και κάθετου συντονισμού για την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης από το Δήμο Χανίων σε πολιτικές προς όφελος των πολιτών,προκειμένου να ανταποκριθεί στο θεσμικό του ρόλο,η νέα δημοτική αρχή έκανε απλή διαχείριση ουσιαστικά του έργου αυτού, με ελάχιστες εξαιρέσεις και αυτό είναι απολύτως μετρήσιμο και αναγνωρισμένο.

Στόχος, σήμερα της παράταξής μας ¨Χανιά…Κοιτάμε μπροστά¨ και του επικεφαλής μας Ευτύχη Δαμιανάκη ,όσο και μένα προσωπικά ,είναι τα Χανιά να γίνουν μια πόλη με μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία και ανθρωπιά.Να γίνουν μια πόλη ανθρωποκεντρική,με δομημένη κοινωνική πολιτική,με αποτελεσματικές υποδομές στήριξης ,με συμμετοχικά δίκτυα αλληλεγγύης,με ισχυρές δομές δια βίου μάθησης και προστασίας της απασχόλησης.

Η αποτελεσματική στήριξη των δοκιμαζόμενων πολιτών και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής αποτελεί υψηλή προτεραιότητά μας!

Οραματιζόμαστε,σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε ένα πλήθος καινοτόμων παρεμβάσεων όπως….η δημιουργία ΚΔΑΠ Αμεα ,η λέσχη φιλίας ατόμων γ΄ηλικίας, Δημοτικό κοινωνικό φαρμακείο,πρόγραμμα στήριξης ROMA,πρόγραμμα υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων,διασύνδεση ανέργων με προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης,δημιουργία μητρώου προσφερόμενων θέσεων εργασίας,η δημιουργία ΚΕΠ υγείας, κ.λ.π. κ.λ.π.Παράλληλα αποτελεί δέσμευσή μας, η διασφάλιση της απρόσκοπτης όλων των υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών και η περαιτέρω διεύρυνσή τους.

 

Χρέος μας είναι να μην  μείνει κανένας συμπολίτης μας που έχει ανάγκη μόνος του….!Και αυτό θα πράξουμε μέσα από ένα διευρυμένο δίκτυο δημοτικών πολιτικών και υπηρεσιών που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Γιατί ο Δήμος Χανίων αξίζει και πρέπει να γίνει πρότυπο ανθρώπινης πόλης!

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook