Εκατό χρόνια από την γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου γίνεται πολύ συζήτηση και επικοινωνιακή προσπάθεια εκμετάλλευσης της πολιτικής κληρονομιάς του. 

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, όχι μόνο αντιμετώπισε αποτελεσματικά δύο χρεοκοπίες, που παρέλαβε ως πρωθυπουργός από το κόμμα της ΝΔ, το 1981 και το 1993, αλλά και προώθησε με μεγάλη επιτυχία κοσμογονικές, προοδευτικές, αλλαγές στην πολιτική, τους θεσμούς, την οικονομία και στην κοινωνία. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Αρχηγός της ΝΔ, δηλώνει σήμερα ότι διαφωνεί με αυτήν την πολιτική και την χαρακτηρίζει «λάθος κατεύθυνση του χαρισματικού κατά τα άλλα Ανδρέα Παπανδρέου». 

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να προσεταιρισθούν δυνάμεις από την σκιά του παλαιού ΠΑΣΟΚ.  Η κυβέρνηση δηλώνει πρώτη φορά αριστερά, υπερφορολογεί όμως την κοινωνία, στραγγαλίζει την αγορά και συντηρεί ένα σπάταλο και ανίκανο κράτος. 

Είναι ακριβώς, το ίδιο αντιπαραγωγικό και αναχρονιστικό κράτος, που προκάλεσε την κρίση και μας οδήγησε στα μνημόνια. 

Στον τομέα της «αντιμετώπισης της διαφθοράς» κυριαρχεί το διεθνές σκάνδαλο Novartis. Αντί της πλήρους διαλεύκανσης, διολισθαίνουμε φοβάμαι στην κατεύθυνση της σκανδαλολογίας. Μπαίνει ξανά στην πολιτική αντιπαράθεση το ψευδοερώτημα, σκάνδαλο η σκευωρία. Μήπως ξεχάσαμε πολύ γρήγορα το σκάνδαλο Siemens; Γιατί η ομόφωνη τότε (19 Βουλευτές από όλα τα κόμματα) πρόταση της εξεταστικής επιτροπής στην ολομέλεια της Βουλής (2011) για διερεύνηση ποινικών ευθυνών και μάλιστα συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, υπερψηφίστηκε μόνο από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ; (Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε λευκό και η ΝΔ αποχώρησε από την Βουλή).

Να μην ξεχνάμε την ιστορία. Το φθινόπωρο του 1989 ο Α Παπανδρέου, βαριά ασθενής, παραπέμφθηκε για δήθεν διαφθορά, με αφορμή το υπαρκτό σκάνδαλο Κοσκωτά στο ειδικό δικαστήριο. Η κατηγορία αποδείχτηκε ότι στηριζόταν σε ψευδομαρτυρίες και χαλκευμένα στοιχεία (σκευωρία). Κατήγοροι ήταν η τότε Ενωμένη Αριστερά, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία με ισχυρό άνδρα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη πατέρα και μέντορα του Κυριάκου. Εξ άλλου παρατηρώντας την διαχρονική διαδικασία για «κάθαρση», διαπιστώνουμε ότι στην σύγχρονη Ελλάδα, κατηγορούνται και παραπέμπονται για διαφθορά, κυβερνητικά στελέχη αποκλειστικά και μόνο του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχει τίποτα, που να λειτουργεί σήμερα σωστά στην Ελλάδα.  Η χώρα μας βρίσκεται, σε ότι αφορά την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, αρκετές μονάδες πίσω και από αυτήν την Αλβανία! (World Economic Forum). Το βασανιστικό ερώτημα λοιπόν, που βρισκόμαστε; Και προς τα που πάμε;  Είναι κυρίαρχο και απαιτεί πολιτική απάντηση. 

Είναι παράλογο να περιμένουμε απάντηση από το κόμμα της ΝΔ, που μας οδήγησε σε ύφεση και χρεοκοπία τρεις φορές. (Δεν ξεχνάμε βέβαια την χρεοκοπία του 2009).

Είναι σαφές ότι υπάρχει έλλειμμα θεσμών και στρατηγικής. 

Σε ένα κόσμο που ανακατατάσσεται ραγδαία εμείς δεν μπορούμε να παραμένωμε αμήχανοι. Απαιτείται αξιοκρατία σε σχέση με τα πρόσωπα και μακρόπνοος σχεδιασμός. Απαιτείται αυστηρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων και στόχων, συγκεκριμένη κωδικοποίηση ριζοσπαστικών, θεσμικών μεταρρυθμίσεων και κατεύθυνση: Δημοκρατία, Παραγωγικότητα, Θέσεις Εργασίας και Ασφάλεια.

Απαιτείται αντιστοίχιση της πολιτικής, με την τρέχουσα ρεαλιστική πραγματικότητα με στόχο την ευημερία των πολιτών. Να επαναφέρουμε την πολιτική στην ουσία της αποστολή της, που είναι η αντιμετώπιση της καθημερινότητας του πολίτη αλλά και των μεγάλων θεμάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Άρα είναι ζήτημα πατριωτικό και σοσιαλιστικό. 

Η χώρα μας έχει άμεση ανάγκη από δημιουργία, παραγωγικές επενδύσεις, απασχόληση, ταχύρυθμη και ισόρροπη ανάπτυξη.    

Μετά από 9 χρόνια σκληρής λιτότητας δεν έχουμε ακόμα αποκτήσει κοινή αντίληψη για τα αίτια που προκάλεσαν την κρίση. Χωρίς όμως διάγνωση, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει θεραπεία! 

Απουσιάζουν και ζητούνται, ευρύτερη πολιτική συνεννόηση και «Εθνική Στρατηγική» ως αυτονόητα. Να ανακτήσουμε τον αυτοσεβασμό και την χαμένη Εθνική Κυριαρχία. Να επιστρατεύσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας. Να αξιοποιήσουμε θετικά την ιστορική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου και την πολύτιμη κυβερνητική εμπειρία του ΠΑΣΟΚ. Να συνδυάσουμε δημιουργικά, το παλαιό με το νέο, το καλό ιστορικό παρελθόν με ένα ελπιδοφόρο μέλλον. 

Σήφης Βαλυράκης, Πρώην Υπουργός